Šerbedžiji nagrada Lifka Filmskog festivala na Paliću

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, koji će biti održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici, zadržaće svoj gabarit od stotinak filmova u 12 programskih selekcija, najavio je direktor Festivala Radoslav Zelenović, koji je danas reizabran na sednici Saveta festivala.

Nagradu „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, ove godine će dobiti glumac Rade Šerbedžija, a ime drugog laureata biće poznato uskoro, rekao je Zelenović na konferenciji za novinare.

Detaljan program festivala, sa naslovima filmova, biće objavljen početkom jula.

Novi predsednik saveta je akademik Dušan Kovačević, a potpredsednik Đordje Kačanski. Na sednici saveta za programskog direktora izabran je Miroslav Mogorović, za selektora Glavnog takmičarskog programa Nenad Dukić, a Nil Jang, filmski kritičar iz Velike Briatnije, za selektora programa Paralele i sudari i Mladi duh Evrope.

Predsednik saveta Dušan Kovačević napomenuo je da se filmom bavi 40 i nešto godina tako da je „nešto malo upoznat sa prilikama u našem filmu“. Dodao je da posle prvog sastanka Saveta festivala može da kaže da odavno nije čuo nešto što je toliko kvalitetno.

„Festival obeležava jedan lep jubilej. U ovoj i narednoj godini predviđa se da se na Paliću i u Subotici događaju programi koji su retki i u velikim evropskim gradovima. Potrudiću se da koliko mogu pomognem da se taj program realizuje i da se u naredne tri-četiri godine dovede do nivoa koji će biti reprezentativan i za naš film, a i za državu“, izjavio je Kovačević.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR