Šeširi se ponovo nose ali ne i …

„To nije kineska proizvodnja. Kinezi rade za šaku pirinča. Ovo su pravile naše slamarke“- reče prodavačica šešira u Drapšinovoj, pravdajući cenu jednog letnjeg muškog šešira. Dakle, i šešire nam kroje kosooki majstori sa Dalekog istoka.  Nekada je u ovom gradu postojala FABRIKA šešira i još nebrojeno manjih radionica ali nisu ih zatvorili jeftini kineski šeširi već MODA. Oni ženski su nastavili da postoje, pre svega zbog potrebe nežnijeg pola da često menja svoj izgled, međutim, muški šeširi, oni klasični modeli, nisu našli svoje mesto u sedamdesetim, osamdesetim i 90-im. Na slikama vidimo subotičku prodavnicu šešira – „Šešir“. Godina je 1961. kada još niko nije slutio koliko dramatično će da se promeni moda samo jednu deceniju kasnije.

sesiri subotica 3

sesiri subotica 2

sesirdzija subotica 3

sesirdzija subotica 5

Nastavile su i kasnije da opstaju prodavnice šešira u Rudić ulici. Opsluživale su svoje stare mušterije i starile zajedno sa njima sve dok nisu tiho nestali sa životne scene i jedni i drugi. Nisu dočekali da vide kako mladi muškarci ponovo nose i klasične modele i one kao Majkl Džekson i one džezerske…

Nije to više masovna moda ili stvar pristojnosti, kao kada se čovek osećao nelagodno ako je na ulici gologlav, ali činjenica da je XXI vek doneo slobodu u izboru svih modnih motiva iz prethodnog veka.

„Čvorovići“: tramvajska stanica kod buvlje pijace

sesiri subotica 1

Ako tražimo nešto što se nije vratilo u modu, to su ženske marame koje se vezuju ispod brade. Još šezdesetih su ih nosile i mlade žene i babe, i salašarke i građanke. Danas nas one podsećaju na seoske snaše ali pogled na stare fotografije i sećanja starijih, govore da su te marame bile sveprisutne.

Kod Žute kuće 1969. godine

Subotica-strosmajerova

„Kertvaroš“ se seća:

Slika na bunaru u Štrosmajerovoj govori više nego 1000 reči. Snimljena, vidi se po drveću u hladno godišnje doba i sve žene nose maramu. U to vreme je i engleska kraljica vezivala maramu jer  je to bila skoro jedina zaštita od vetra i hladnoće.

zenske marame vintageKOMENTARI

 1. Nataly kaže:

  Kada sam se zaposlila, pre 25 godina, od prve plate, po tatinoj želji, sam mu kupila nov šešir. Prodavnica se nalazila u Štormajerovoj ulici. Na to me podeseti današnja tema.
  A marame me podsete na baku. Imala je celu kolekciju marama. Razne marame, za razne prilike, i za sva godišnja doba.

 2. Ernő Arnold kaže:

  Ja mislim, da je šeširdžija na slici Josip Dornšteter.

 3. BUCKAS kaže:

  Secam se prodavnice sesira Begej u Rudic ulici, pravili se u fabrici Begej Zrenjanin

 4. dr.No kaže:

  bravo za fotke!

 5. dragan kaže:

  Lansky,..da li postoje stare fotografije dela Somborskog puta oko drvene ambulante?

 6. Lansky kaže:

  Baš ambulante ili okoline?

 7. dragan kaže:

  pa…bliza okolina….ja stanujem tacno preko puta nje…)))

 8. Anonimni kaže:

  postoji preko od ambulante kuca Vidakovic, sada je to Marjanovic, kao i Nagy-a

OSTAVITE KOMENTAR