Šesnaest godina kreativnosti i aktivizma na festivalu Summer3p

Šesnaesti „Summer3p“ festival, koji se održava od 19. do 22. jula na termalnim bazenima kraj Palićkog jezera, pored muzičkog programa i ove godine predstaviće uzbudljiv spoj umetničkih sadržaja, raznovrsnih radionica, uz već tradicionalne sportske aktivnosti.

„Osim što na izuzetan način približava elektronsku muziku svima koji na ovaj festival dolaze da budu deo pozitivne energije leta na Paliću, Summer3p je i zbirno mesto za brojne edukativne programe, radionice i sportske aktivnosti, izjavio je Igor Halasević, projektni menadžer i koordinator dnevnog programa festivala.

Tokom četiri festivalska dana u poslepodnevnim časovima održavaće se dnevni program koji čine sportski turniri, umetnički performansi i kreativne radionice.

Za ljubitelje klasične muzike, kamerni ansambl „Garden Quartet“ 22. jula održaće letnji promenadni koncert, a istog dana nastupiće i mešoviti hor Mađarskog kulturno-umetničkog društva sa Palića.

Akademski slikar iz Subotice Emil Kadrić, koji od samog početka brine o likovnom segmentu festivala, i ove godine vodiće kreativnu slikarsku radionicu na velikim platnima.

Likovna radionica će se održavati svakog dana od 17 do 20 časova tokom trajanja festivala i poslednjeg dana biće predstavljeni radovi nastali na ovoj radionici.

Strit art umetnik Oto Zakar (umetničko ime – TNG) održaće “stencil art“ radionicu u kojoj će svi zainteresovani naučiti kako da naprave šablone za crtanje, i kako da ih preslikaju na zid ili majicu.

Poetsku radionicu „SummerDaDa“ vodiće Vladimir Milojković, performer, pisac i vizuelni stvaralac, dok će književnu radionicu poezije voditi Jelena Janjić, Sanja Babić i Adam Radetić iz Književnog kluba za mlade.

Jugoslav Ćuga Sivić, multimedijalni umetnik i rezident festivala, predstaviće zanimljivu izložbu lampi i skulptura, koje su izrađene od industrijskog i metalnog otpada.

Na festivalu će se naći i Izložba fotografija „Nasleđe Örökség Heritage 2003-2018“, kao i postavka „Joint Figures“ Jovane Zarubice i Olivera Živkovića.

Za sve ljubitelje elektronske muzike 21. jula biće organizovana radionica produkcije elektronske muzike, koju će voditi poznati subotički DJ Ćrono.

Regionalni festival GIFEST prikazaće video projekciju gifova, a Festival solidarnosti predstaviće program „Možemo i mi“.

Ni ove godine organizatori nisu zaboravili na sport, rekreaciju i zdrav život. Sportsku radionicu vodiće Armin Halas, te će se 21. i 22. jula održavati sportski turnir u spidmintonu.

Joga programe u jutarnjim i poslepodnevnim časovima na obali jezera i termalnom bazenu vodiće Zsolt Erdélyi i Nagy Boglárka.

Na prostoru Muškog štranda poslednjeg festivalskog dana, deca uzrasta od 3 do 12 godina uz pomoć članova kluba ekstremnih sportova „Ground Level“, učiće različite tehnike vožnje bicikla u okviru programa „Staza spretnosti, dok će Škola sporta Su Tema Subotica, predstaviti svoje programe koji su namenjeni deci uzrasta od 4 do 9 godina.

Najavljena je i javna prezentacija i debata o zaštiti biodiverziteta jezera Palić pod nazivom „Kada ćemo se ponovo kupati u Paliću?“, dok u okviru muzičkog programa publiku očekuje preko 20 izvođača, među njima i tehno DJ i producent Uto Karem, škotski duo „Silicon Soul“, slovački tehno-haus DJ, Denes Toth, mladi mađarski virtuozni DJ dvojac „Secret Factory“, kao i hip-hop izvođači Ajs Nigrutin i Timbe.

 

Tanjug

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR