Šesti sajam privrede u Subotici

Na ovogodišnjem šestom međunarodnom i regionalnom sajmu privrede u Subotici, koji se održava od 6. do 9. juna, učestvovaće 238 izlagača iz osam zemalja, najavljeno je u Gradskoj kući, a prenosi Politika.

Sajam će biti otvoren svakog dana od 10 do 19 sati a ulaz je besplatan. Kako je najavio Bela Bodrogi, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Subotičke pijace“ koje organizuje sajam, na 56 štandova predstaviće se izlagači iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Izraela, Italije i Slovenije. „Na sajmu nastupaju privrednici iz rekordnog broja zemalja. Grad Subotica i Pokrajinski sekretarijat za privredu obezbeđuju najveći deo sredstava, a stručnu pomoć pružaju Regionalna privredna komora Subotice i preduzeće „V land“, rekao je Bodrogi.

 

Član subotičkog Gradskog veća Laslo Karai ocenio je da je sajam mogućnost za kontakt privrednika i preduzetnika iz regiona. On smatra da će ovogodišnji biti bolji u odnosu na prethodne. „Subotica se predstavlja i sa turističkom ponudom, investicionim potencijalima, novim servisima javnih i komunalnih preduzeća“, rekao je Karai.

 

Prema njegovim rečima, Sajam promoviše i ambasadorski tim Subotice formiran pri Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (Naled) koji čine predstavnici ambasade Izraela i kompanije „Tigar”. „To predstavlja novu mogućnost za promociju Subotice u regionu Mediterana. S tim u vezi, pripremili smo i elektronsku verziju vodiča za investitore iz Izraela“, rekao je Karai.

 

Hrvatska i Mađarska će i ove godine imati znatan broj učesnika na sajmu, a veliki broj privrednika nastupaće i preko privrednih komora.

 

Najveći broj hrvatskih izlagača, njih 17 od ukupno 30, nastupiće u okviru štanda Hrvatske privredne komore, odnosno Virovitičko-podravske županije. Kako je kazala Ljerka Alajbeg, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, na posebnom štandu će se predstaviti grad Osijek, kao i 12 preduzeća iz privredne zone ovog grada, uz turističku ponudu. „Saradnja privrede dve zemlje, posebno Hrvatske i Vojvodine neophodna jer su preduzeća koja deluju i na jednoj i na drugoj strani komplementarna. Podržavamo takav trend jer je to od koristi privrednicima sa obe strane, sa tendencijom da se to proširi. Želimo i da naša manjina u Srbiji bude uključena u ove tokove“, rekla je Ljerka Alajbeg.

 

Mađarska vlada, preko ambasade u Beogradu, podržava nastup 36 firmi iz ove zemlje. Kako je najavio predstavnik ambasade Duško Karagić, njih 16 će biti predstavljeno na posebnim štandovima, a 20 na zajedničkom štandu Republike Mađarske.

 

Prateća manifestacija sajma biće prodajna izložba domaće hrane, vina i rakije „Ukusi tradicije“, koja će od 8. do 10. juna biti priređena na Trgu slobode.

 

Prateći program sajma činiće 12 stručnih predavanja u pres-centru i na samim štandovima, zatim modne revije, niz degustacija i promocija prehrambenih proizvoda, među kojima je i vojvođanski hleb. Proglašenje najboljih izlagača biće 9. juna.

 

Aleksandra Isakov

PolitikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR