Siniša Mali obišao novi carinski terminal u Slobodnoj zoni “Subotica”

U okviru obeležavanja 100 dana rada Vlade Srbije, ministar finansija Siniša Mali obišao je carinsku ispostavu u Slobodnoj zoni “Subotica”. Ministar je rekao da je ovaj moderni carinski terminal osnovan, pre svega, zbog značajnog rasta obima proizvodnje kompanija koje posluju u režimu Slobodne zone, ali i zbog budućih investitora. Reč je o investiciji od oko 50 miliona dinara, a ta sredstva je obezbedila Vlada Srbije.

– Slobodna zona je važna, ne samo za Suboticu, već i za Horgoš, Kelebiju , Bajmok, Bačku Topolu i Bačke vinograde, Kikindu. Dakle, pokretanjem privrede u jednom delu, u jednoj zoni ,pokrećete privredu i aktivnosti u celom jednom okrugu. Kada pogledate finansijske rezultate koje smo uradili u našoj zemlji u prvih 6 meseci ove godine, imate nikada manju nezaposlenost, evo u Subotici je 2010. godine bilo 26 odsto nezaposlenih, a 2017. samo 11 odsto. Tako da je potpuno opravdana naša aktivnost da učinimo Srbiju što atraktivnijim mestom za investicije, jer se tako otvara više fabrika i više radnih mesta. Ja ću kao ministar finansija obilaziti sve slobodne zone u našoj zemlji, obilaziću i carinske terminale kako bismo njihov rad ubrzali, a investitori bili zadovoljniji i ulagali još više novca u našu zemlju – rekao je ministar.

Foto: Ministarstvo finansija

On je istakao da su javne finansije stabilne i konsolidovane. „U prvih 6 meseci suficit je dostigao 30,9 milijardi dinara, planirali smo deficit od 22 milijarde, dakle preko 50 milijardi imamo bolji rezultat nego što smo planirali. To je veoma važna vest za građane Srbije, pokazuje opravdanost upravo ove strategije da, kroz direktan rad sa investitorima i kroz mogućnost da im pomognete, doprinesete da što više investiraju novac u vašu zemlju, da otvore nova radna mesta, da tako napune budžet lokalne samouprave, u ovom slučaju Subotice, a na taj način i budžet Republike Srbije. Upravo zato sada razgovaramo o povećanju plata i penzija i daljim investicijama, ali i u nove autoputeve, mostove, bolnice, škole, domove zdravlja“, istakao je Siniša Mali.

Ministar je rekao da je novi carinski terminal izgrađen po najsavremenijim standardima. “Osim poslovne zgrade Carinskog terminala koja ima 272 kvadrata,izgrađene su saobraćajnice sa parkinzima za teretna vozila i parkinzi za putnička vozila,kao i rezervoar za protiv-požarnu zaštitu, sa crpnom stanicom. Na ovaj način, osim boljih uslova za investitore, stvorili smo i bolje uslove za rad carinskih službenika, koji koriste novoizgrađeni objekat”, rekao je ministar finansija.

Foto: Ministarstvo finansija

On je podsetio da je u slobodnoj zoni u Subotici ukupan promet svih korisnika tokom prošle godine iznosio oko 850 miliona evra. Podaci govore i da godišnje ovuda prođe između 15.000 i 20.000 vozila. Takođe, broj zaposlenih u Slobodnoj i Privrednoj zoni u Subotici je u stalnom porastu. Trenutno je angažovano oko 6.000 radnika, pa se može govoriti o porastu od 800 do 1.000 radnika na godišnjem nivou.

 

Srbija danas

 KOMENTARI

 1. ffilozoff kaže:

  Mali zna de se vrti velika lova!!! Izgradio BG na vodi,sad bacio pipke na SU….i to na carinu…auti…ohhooo….

 2. Svetac kaže:

  Sta kaze za veliki Y ?

 3. S&S kaže:

  To su sve telohranitelji i telohraniteljke oko njega.

 4. Megille kaže:

  Još samo da baci pipke na Subotički ‘ buvljak’ pa da vidi koja lova tamo se okreće i to bez plačanja poreza i carine. Njima na buvljaku ne treba carinski terminal, jer sami su terminal za sivu ekonomiju…

 5. ludak kaže:

  ***** ne zna zasto je smanjena nezaposlenost sa 26 na 11%???

  Pa iz Subotice otislo preko 20.000 radno sposobnog stanovnistva…ali ***** dzabe objasnjavati

 6. Megille kaže:

  @ ludak : malo ih je više otišao a odlaze i dalje. Sada će autobusima donositi radnike za njihove slobodne razne zone gde za robovsku nadnicu treba da rade za strane investitore. Još će doći vreme da će uvesti i radnu obavezu da bi ispunili obečanja date stranim investitorima najviše čitaj nemačkim…koji na sva usta hvale Vučića i Srbiju da su u istoriji najbolja saradnja između dvije države. Istina je niko tako jeftino i blizu Nemačke ne radi za strance. Pa normalno da nas ‘ vole’…da vole svoju korist.

 7. Atila kaže:

  Došao da obidje suboticu da vidi ima li jos nesto interesantno poput fabrike Bratsvo koju je konzorcijum u kojem je bio i njegov otac prvo kupio.opustosio.zaduzio pa vratio državi… Ne pada iver daleko od klada…..sve lopov do lopova

 8. miki kaže:

  Trebao je malo i do fabrike BRATSTVO da svrati.

 9. Ivica kaže:

  Na prvoj slici se vidi kako zadovoljno trlja ruke! Biće para!!!

 10. Kenjereš Andraš kaže:

  Lepo, baš lepo. Problem je u platama, oko 300 eura. Zaposleni za isti-sličan rad u Mađarskoj – Slovačkoj zarade od 500 do 900 eura, u zavisnosti od stručnog znanja . Za samca smeštaj obezbeđen sa bračne osobe ceo stan bezplatno. O ostalim davanjima nije potrebno ni pričati ????

 11. Pajo kaže:

  Danas u Subotici je bio naj topliji dan ove godine! I Apoteke Subotice su podelile naj vecu kolicinu vazelina!

 12. punisher kaže:

  Zahtevamo da cela vlada da momentalnu ostavku!!

 13. maximillian kaže:

  Mali krimos

 14. Iv kaže:

  Na stranu politika i mučne teme, moram nešto da prokomentarišem- ova šefica carinskog terminala na slikama, pa slatka je kao bombona. Baš je lepa 🙂

OSTAVITE KOMENTAR