Skratiti čekanje na graničnim prelazima

Izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta i efikasnije granične procedure, uz skraćenje zadržavanja na granicama, bili su juče teme sastanka u Budimpešti ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović i ministra za razvoj Mađarske Mikloša Šestaka.

Mihajlović je rekla da Srbija i Mađarska nemaju problem s fizičkim barijerama, ali da se vreme zadržavanja na granicama mora skratiti, posebno u teretnom saobraćaju, kako na železnici, tako i u drumskom prevozu, što je važno za konkurentnost privrednika obe zemlje, saopštilo je njeno ministarstvo.

Rekla je i da je mađarski ministar obećao da će se rešiti problem dugog zadržavanja drumskih prevoznika na granici.

Na sastanku u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, razmatrana je i izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta.

„Na teritoriji Srbije već su počeli radovi na modernizaciji dve deonice pruge Beograd-Budimpešta i očekuje nas potpisivanje komercijalnog ugovora i za treću, poslednju deonicu, od Novog Sada do Subotice“, rekla je Mihajlović.

Mađarski ministar Šestak je rekao da se u martu očekuje ponude izvođača za deo pruge koji gradi Mađarska.

Šestak je naglasio da je planirano otvaranje tri nova granična prelaza, a prvi će biti Rastina-Bačsentđerđ, kod Sombora, gde su već završeni radovi.

Dvoje ministara je razgovaralo i o saradnji u rečnom saobraćaju, i potpisalo novi sporazum o plovidbi rekom Tisom, kao i o realizaciji programa prekogranične saradnje IPA.

 

Beta

 KOMENTARI

  1. Joso kaže:

    Uvek je Novi Sad – Subotica u ovoj državi poslednja deonica, dal pruga dal autoput, nikad obrnuto.

  2. Andrej kaže:

    A mogli bi napraviti i jedan prelaz u Subotici na Makovoj 7. pa da nam skrati put i smanji cekanje na vecim prelazima

OSTAVITE KOMENTAR