Slatkiši iz Subotice traženi u Švedskoj, Vijetnamu, Americi…

Da svako umeće u koje se utka mašta, ljubav i veština, ima svog poštovaoca i kupca pokazuje i primer Anite Gatarić iz Subotice. Njeni ukrasni slatkiši sa severa Vojvodine putuju u Švedsku, Ameriku i Vijetnam jer plene lepotom i originalnošću.

Slatka umetnička dela, sa motivima i u oblicima kakve samo najmaštoviti mogu da zamisle. Upravo takvi su puter keksići i medenjaci koje pravi Subotičanka Anita Gatarić.

Počela je da ih modeluje i stvara iz znatiželje, zabave i hobija, kako bi otkrila svoje veštine i talente, a sada su ukrasni slatkiši postali obeležje po kome je jedinstvena i prepoznatljiva.

„Za Novu godinu i Božić najviše su traženi kolačići i medenjaci za čije ukrašavanje pretežno koristim crvenu, zelenu, belu boju. Svi vole snežne pahuljice, Deda Mraza, Sneška Belića i slične ukrase. Ali, meni su najdraži oni koje pravim pravim za decu: za krštenja beba, za prve rođendane… Volim ih sve, ali su mi slatkiši za decu najsimpatičniji“, kaže Anita Gatarić iz Subotice.

Čipka, 3D, fondan, čokolada za modelovanje, mađarski vez…Za oslikavanje keksića Anita Gatarić koristi brojne tehnike za koje je potrebno mnogo mašte, ali i strpljenja i prakse. Tokom godinu i po dana, koliko se bavi ovom slatkom umetnošću, Anita je usavršila svoj talenat, a kada je fotografije svojih dela objavila na Fejsbuku i Instagramu, narudžbe su počele da pristižu same.

„Praveći ove kolače shvatila sam da bi ovo mogao da postane vrslo unosan posao. Nadam se da ću, jednoga dana, moći da otvorim svoju firmu za pravljenje originalnih slatkiša, da možda nekoga i zaposlim. Stvarno bih to volela“, kaže Anita Gatarić iz Subotice.

Anita se trudi da svaki kolačić, keksić i medenjak koji napravi bude originalan i primeren ne samo povodu za slavlje već i da prenese ličnu poruku osobi koja će se njime sladiti. Upravu tu originalnost prepoznale su i brojne mušterije pa su tako Anitini kolačići obišli svet – završili su u Švedskoj, Hrvatskoj, Americi pa čak i u Vijetnamu. Zbog jedinstvenog i maštovitog izgleda, Anitine slatkiše mnogi najpre koriste kao ukras, a tek kasnije u njima uživaju kao poslastici jer su jedinstveni i po tome što su jestivi čak – godinu dana.

 

RTVKOMENTARI

 1. 1.9 tdi kaže:

  Samo napred, puno uspeha!

 2. Anonimni kaže:

  Bravo Anita zelim ti jos puno uspeha

 3. Pera kaže:

  Bravo

 4. Margita kaže:

  Prekrasno samo umjetnica može tako nešto ljepo stvarati

 5. Lhehpah kaže:

  Bravo! Stvarno umetnički! Dokaz da može nešto da se uradi uspešno i od kuće, gde nije baš sve sjajno!

 6. Ceca Marčić kaže:

  Prava umetnost.Sve čestitke za ovako uspešan rad i puno sreće i uspeha u budućem poslu.Prelepo.!!!

OSTAVITE KOMENTAR