Slavi oba Uskrsa, a evo i kakva je razlika u običajima

Od kako je pre više decenija stigla iz Subotice u Ivanjicu, Đula Danilović slavi  oba Uskrsa, katolički i pravoslavni. Na ovaj način poštuje običaje svoje ali i suprugove vere, mada je suština praznika ista. U oba slučaja se farbaju jaja i dočekuje ovaj radostan praznik, mada postoje razlike u običajima.

Ima razlike u samim običajima, recimo u pravoslavlju su obavezna crvena jaja i prvo kao ’’čuvarkuća’’, kod nas toga nema. Recimo, u katoličkoj veri se više posveti pažnja tom ukrašavanju jaja u smislu njihovog oslikavanja, pa ona ustvari izgledaju kao mala umetnička dela jer se crta posebnim bojama i tehnikom. Ujutro, na Uskrs u vodu se stavlja žito i svi se umivaju tom  vodom. Spremi se pogača, onda se uz nju u korpu, slože jaja, šunka,  kobacisa, kolači i sve ono što želimo da imamo za doručak. To se odnese u crkvu gde se hrana osvešta nakon čega se vraća kući a porodica se okuplja na doručku. Takođe je običaj da svi gosti koji tog dana dođu u kuću budu poprskani kolonjskom vodom ili parfemom, da bi mirisali i sve imalo jednu svečanu notu. Daruje se rodbina poklonima. A recimo, veče pred Uskrs deca stave cipele na prozore, a ujutro one budu pune poklončića, čokoladica, bombona, čarapica, itd…-priča Đula.

Danas, dosta skromnije u odnosu na sećanja iz detinjstva Đula obeležava katolički  Uskrs, ali u skladu običaja koji se poštuju u pravoslavnoj veri i njenoj porodici, priprema najveći hrišćanski praznik.

Farbam jaja u lukovini i bojama, obavezno ostavljam ’’čuvarkuću’’ i naravno spremam svečani ručak za Vaskrs, mesim tortu… Posebno se potrudim da odvojim najlepša jaja za svoje unuke i njima učinim ovaj praznik lepim. Važno je poštovanje vere, a svako podneblje ima neke svoje običaje – kaže Đula.

 

info LIGAKOMENTARI

 1. Afet kaže:

  Svi smo mi isti 🙂
  Hristos se rodi.

 2. stormwatch kaže:

  @Afet

  Na veliku Subotu se jos uvek ne cestita Vaskrs, nego na Nedelju, i to sa Hristos Voskrese. Btw, danas je i Velika Subota a i Blagovesti, mogao bi na tako veliki dan malo da se ne segacis sa Hriscanstvom kao sto to inace uporno cinis na ovim stranicama. Hvala

 3. rax kaže:

  Nisam neki veliki vernik, ali su se Bozic i Uskrs uvek slavili u kuci. Iz ovog, sto je gosp. Djula kaze,, rekla bih da Bunjevci i Madjari, kao katholici nemaju skoro nista zajednickog. Prvi put cujem da se stavljaju cipele za Uskrs i tamo dariva. Za Uskrs se deci pravi „zecije gnezdo“ u dvoristu, u stanu negde u nekoj korpi ili isto tako od trave „gnezdo“, gde se stavljaju pokloni. Pokloni se prilagodjavaju vremenu u kome zivimo. Sta rade Bunjevci za Mikulas?
  I kod katholika se poliva vodom, isto kao kod pravoslavaca, kolonska voda je samo nacin prilagodjen vremenu, a ne da bi smo dobro mirisali. sve religije su prilagodjene podnevlju gde zivimo, tako i nacin slavlja. Bila bih zahvalna da me neko prosveti, da li je tacno gore navedeno. Kod prijatelja i komsija pravoslavaca sam vec bila za Uskrs, kod Bunjevaca ne, ovaj tekst je dosta zbunio.

 4. Tikvicki kaže:

  Pogresne informacije o katolickom Uskrsu. U zitu se umivalo na Svetnu nedelju. A cipele u prozor su se stavljale za Mikulasa. Subotom se nosilo svetiti. A u nedelju pred svitanje ujutro islo moliti pod Kriz pa se tek tada doruckovalo.

 5. Afet kaže:

  Hristos vaskrse pardon.

 6. Zeka nosi jaja kaže:

  Sve ovo ocemu je ovde rec su samo regionalni folklorni obicaji koji nemaju nikakve veze sa hriscanstvom. Lokalni kolorit koji odavno nema svoj izvorni smisao i koji se je izgubio kroz vreme. Obicaji koji su daleko stariji od hriscanstva i zadiru duboko u paganizam. Tu ima naravno pokusaja svemu tome dodati nekakvu hriscansku oblandu i retusirati pagansku proslavu budjenja prirode. Omne vivum ex ovo = sve zivo iz jajeta. Jaje kao simbol pocetka i radjanja je poznat u svim istorijskim epohama covecanstva i to mnogo pre hriscanstva i monoteistickih religija. Uskrsnje jeje se u Evropi pojavljuje negde u 16-17 veku i danas je prosireno po svim delovima sveta gde ima hriscana. Uskrsnji folklorni rituali su predmet etnoloskih proucavanja i sa teologijom sve to nema nikakvu vezu.

 7. Ann kaže:

  Katolički uskrs ne postoji!!! Uskrs se slavi po gregorijanskom ili julijanskom kalendaru.

OSTAVITE KOMENTAR