Smena kiše i sunca na severu Bačke, padavine oporavile pšenicu

Smena sunca i kiše biće aktuelna i narednih dana u Vojvodini, a njima je prethodnila višemesečna suša koja će za posledicu imati za petinu manji prinos pšenice.

Ukoliko se padavine nastave tokom maja i juna, ako je za utehu, bar će kvalitet hlebnog zrna biti veći.

Prvo suša, onda kiša kada svi čekaju sunce. Takva nam je meteorološka dve hiljade devetnaesta. Suboticu i okolinu od novembra do aprila pratila je suša sa manjkom padavina od osamdeset do sto litara po kvadratu, da bi od kraja aprila do danas palo više od pedeset litara kiše po kvadratnom metru. Sunce i kiša smenjivaće se i dalje.

„Biće prohladna jutra, tako da će temperature neretko biti ispod plus pet stepeni, verovatno bez mrazeva ćemo ipak proći, ali će početi temperature da rastu, međutim, biće naglih promena, što nije dobro za one osetljive, meteopate“, kaže meteorolog Geza Kovač.

A da li je i koliko sve ovo dobro za useve? Stručnjaci kažu da je suša oštetila pšenicu, a ove padavine su joj dobrodošle da se oporavi.

„Polovinom aprila bilo je neizvesno kakvi će biti prinosi, da li će uopšte biti prinosa, s obzirom da su strnine osetile najviše posledice ove suše u prolećnom periodu. I to se vidi u ataru. Znači, usevi su nešto niži nego normalnih godina i ono što je glavni problem jeste to da je došlo do proređivanja useva. Naime, tokom marta i u prvoj polovini aprila došlo je do odbacivanja sekundarnih izdanaka i mislim da će to biti jedan od glavnih razloga što se očekuju nešto niži prinosi ove godine, petnaest do dvadeset procenata, recimo, u odnosu na neki prosek prethodne tri godine“, ističe direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.

Za one kojima kiša u maju ide na živce podsećanje na hiljadu devetsto sedamdeset i četrvrtu kada je u Subotici, pored minusa, padao i sneg. Prema sadašnjim izgledima, ove godine ga u maju neće biti.

 

RTVKOMENTARI

 1. Indijanac kaže:

  Uh, ipak će na kraju da ispadne dobro, Beograđani neće umreti od gladi.

 2. su kaže:

  Vojvodina Republika!!!!

 3. Istina... kaže:

  @Indijanac

  Beograđane boli ku*ac za Vojvodinu, imaju hranu iz uže Srbije ali i iz inostranstva i to daleko kvalitetniju. Ali vi konstantno morate da satanizujete „Beograd“ tj. Srbiju. Poješće vas netrpeljivost i mržnja.

  @su

  I vas takođe. Jedva čekam da dobijete nezavisnost pa da jedete još veća go*na nego sada.

 4. Indijanac kaže:

  @Istina…
  „Beograđane boli ku*ac za Vojvodinu, imaju hranu iz uže Srbije ali i iz inostranstva i to daleko kvalitetniju.“

  Pa nije da ih baš SVE boli.
  Nisam mislio direktno da će beograđani umreti od gladi ako ne rodi žito.
  Beograd je administrativni centar Srbije.
  Barem četvrtina njih tamo živi direktno ili indirektno od kajmaka, i to vojvođanskog, od prodaje i preprodaje vojvođanskih poljoprivrednih proizvoda i prirodnih resursa, a to nije samo žito, kukuruz, šećer, ulje, već ima tu i nafte i gasa, sad da ne nabrajam, dobro znaš ti na šta sam ja mislio.
  Sve što se može prodati, oni to i prodaju, i to po višestrukoj ceni od nabavne.

 5. Indijanac kaže:

  A najveći problem je to što oni prodaju tuđe, tuđ rad i znoj, tuđe resurse, a velike pare od tuđeg rada stavljaju u svoj džep.
  Oni bogatiji naveliko, ali ima tu još na hiljade sitnih beogradskih pijavica, sišu li, sišu.
  Sistem je tako podešen, Istino, ti bi rekao da je to Antisistem, zar ne???

 6. Istina... kaže:

  @Indijanac

  Kada se interesi ne poklapaju sa Cinjenicama, Realnoscu, Logikom, Razumom, Istinom oni se brane lazima, prevarama, obmanama, diskreditacijom, marginalizacijom, satanizacijom, likvidacijom. Ili si poluinformisan i poluobrazovan ili odradjujes agitprop. Trece ne postoji. Jugoslavija, Srbija, Vojvodina, Subotica zasnovani su na bezbroj neodrzivosti i eliminaciji odrzivosti. To veliko Nista nestaje a i vi u njemu zajedno sa njim. U Evropi ste medju najgorima po svim pokazateljima. Zato sto zivite u izvrnutosti. Tvoje price su deo toga. Reptili, Let na Mesec, Naprednost, Sloboda, vojvodjanske izuzetnosti, posebnosti, osobitosti, Vojvodina republika…

OSTAVITE KOMENTAR