Smrt mi je svakog trena za petama!

Aleksandar Šešlija (47), iz Subotice, živi zahvaljujući srčanoj pumpi, koja mu je ugrađena u aprilu prošle godine. Ona mu „kupuje” vreme da bi preživeo do transplantacije srca. Na listi čekanja je 50, a prošle godine urađeno je samo pet transplantacija.

31_1000x0

Aleksandar želi da gleda kako mu sin odrasta, Foto: privatna arhiva

 

Prve kvarove pumpe, kako navodi Aleksandar za „Alo!”, može da očekuje za tri godine, a novo srce za 10. Kaže da ne može da čeka da umre, jer ima dvoje male dece čije odrastanje želi da gleda. Srce mu je stradalo na poslu.

– Ne želim da sedim skršenih ruku. Zbog dece. Prošle godine u Srbiji je izvedeno samo pet transplantacija srca. Pošto je na listi čekanja ispred mene još pedesetoro ljudi, izračunao sam da bih na red stigao tek za 10 godina. U specifikaciji pumpe koja mi je ugrađena piše da prve kvarove mogu da očekujem posle četiri godine. Prošlo je skoro godinu i po. Poslao sam dokumentaciju u AKH Kliniku u Beču, išao bih i u Teheran ako treba – priča Aleksandar i seća se kako je sve počelo.

– Pre pet godina uvodili smo informacioni sistem u bolnicu. Prehladio sam se, dobio temperaturu 39, ali sam radio po čitav dan. Kolege su me upozoravale da idem kući da odmorim. Nisam mogao da ostavim posao. Srušio sam se 26. maja te godine. Doktor mi je rekao da mi je srce oštećeno, da su ga virusi „pojeli”. U martu prošle godine sam se ugasio! Kao da mi je neko izvukao kabl iz struje. Opet sam se srušio.

Lekar je uložio nadljudske napore da me vrati s ivice smrti. Hitno sam transportovan na Kliniku za kardiovaskularne bolesti KCS, gde sam operisan na rođendan sina. Ugrađena mi je pumpa i zahvljujući tome sam živ. Nisam dobro. Nemam autonomiju kretanja. Baterije menjam na 12 sati. Kada idem na spavanje, priključujem se na struju. Ne mogu normalno da se kupam da ne bih pokvasio baterije, kompjuter i kabl koji vire iz stomaka. Ali zahvalan sam. Bio bih mrtav bez svega. Strah me je da se sve ne pokvari, jer pumpa mi daruje svaki sekund života. Do novog srca – kaže on.

5066 SMS broj za pomoć

Aleksandar Šešlija kaže da transplantacija na AKH Klinici košta 120.000 evra. Od decembra, kada je pokrenuo akciju i obratio se prvo porodici i prijateljima, skupio je 30.000 evra. Dobio je SMS broj za pomoć – 5066 koji će imati šest meseci.

 KOMENTARI

  1. Ester kaže:

    Nadam se iskreno da još ima humanih ljudi koji mogu razumeti tuđu nevolju i koji su spremni pomoći.Odreknimo se kutije cigareta ,jednog soka ,piva ili samo odvojimo onoliko koliko možemo i pokažimo da smo vredni poštovanja ! Želim ti da što skorije prikupiš potrebna sredstva za operaciju i da živiš sa novim srcem još dugo na radost tvoje porodice i svih nas !

  2. ja bre kaže:

    Ja koliko znam, organi ne mogu da se kupe. Mozda gresim ali…

  3. jelena mitric kaže:

    Moj muz ima ugradjenu srcanu pumpu i ima 33.godine,imamo malog sina godinu dana I strpljivo ceka transplantaciju na KCS-u….sve je u Bozijim rukama…

OSTAVITE KOMENTAR