Sok od paradajza jeftinije kupiti, nego napraviti

Avgust je mesec kada se uveliko sprema zimnica za predstojeću sezonu. Nema domaćinstva, u kojem se neće naći bar nekoliko flaša soka od paradajza koji se koristi za supe, čorbe ili soseve. Kako tradicija nalaže, mnoge domaćice počele su da spremaju paradajz, ali sve manje na tradicionalan način. Kako im paradajz ne bi propadao usled vrućine, pojedina gazdisntva prodaju ceđeni sok od paradajza, koji domaćice rado korste jer je brz i lak za pripremanje.

Interesovanje građana za kupovinom ceđenog soka od paradajza poslednjih godina je sve veće, ove sezone cena od 50 dinara po litri pristupačna je džepu svakog potrošača u odnosu na cenu kilograma svežeg paradajza koji na tezgama „drži cenu“ oko 100 dinara po kilogramu. Domaćice ističu da im je mnogo lakše kupiti sirovi sok za kuvanje i pripremanje za konzumiranje tokom zimskih meseci.

Kata Vračar ističe: „Mnogo je lakše i jeftinije da kupite litar paradajza za samo 50 dinara, nego da kupite kilogram, a ručnim ceđenjem imate mnogo više otpada i još se namučite sa pasiranjem. Ne znam ko još cedi paradajz na starinski način, kada je to mnogo komplikovanije za nas starije, a verujem i za mlade domaćice. Godišnje skuvam do 100 litara zbog porodice koja ga redovno u ishrani konzumira. “

Tomislavka Nedeljković kaže: „Kuvamo do 100 litara paradajza u sezoni, a gledam da kupujem tu gde je zdrav i organski. Kuvam ga do 30 minuta uz malo soli, šećera i konzervansa.“

U poljoprivrednom gazdinstvu Slavice Cvjetićanin iz Apatina ovih dana je oceđeno skoro osam tona paradajza.

„Pretoplo je, a i ljudi još uvek neće da ga kuvaju i boje se da im ne propadne i pokvari se, pa da ne bace novce“, napominje Slavica Cvjetićanin, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva.

Godina je bila loša za rod paradajza, u plastenicima čeka skoro dvadesetak tona da se isporuči potrošačima.

„Paradajza nema kao prošle godine, a zbog vrućina se prepolovio se rod. Veliki deo paradajza, koji nije pod palstenicima, potučen je i gradom, tako da će sve otići na ceđenje. Kilogram paradajza na pijačnim tezgama drži cenu od oko 100 dinara, ako neko želi da ga kuva, to će ga koštati za zimsku sezonu oko 10.000 dinara“, dodaje Slavica Cvjetićanin.

Paradajz često koristimo u salati ili za sos, ali ređe ga pijemo kao sok. Stručnjaci pak smatraju da da upravo taj sok ima blagotvorno dejstvo na ceo organizam i smatra se pravom riznicom zdravlja.

 

RTV

 

 



KOMENTARI

  1. evgenije kaže:

    Mašćom kruva,ladne kiselne i kuvane paradičke!Ohohohoooj!!!!!

  2. avet kaže:

    @evgenije
    Za mašćom kruva u redu.
    Ali, baš da ide ladna kiselina i kuvana paradička zajedno, ne znam baš, kombinacija ti je sumnjiva, pa onda brzo trk na WC.

  3. Barkeeper kaže:

    Ljudi spasite paradicku, pijte masovno Bloody Mary !

OSTAVITE KOMENTAR