Sove zimuju u centru Bačke Topole /FOTO/

U Vojvodini uz Kikindu, Bačka Topola je drugi po veličini zimovnik za sove ušare, strogo zaštićene vrsta ptica.

Sa svog uobičajenog zimskog staništa u okolini banke i apoteke, sove su se ove zime, zbog buke sa gradilišta, preselile na mirnija mesta, posebno na prostor iza zgrade pošte. Temperature u jakom minusu šumske sove ušare dobro podnose, ali debeli snežni prekrivač im  otežava prikupljanje hrane jer su njihov glavni izvor  hrane glodari koji borave na oranicama.

Kako su njive sada pod snegom, sove glodare pronalaze pored puteva gde je manje snega, ali dok tragaju za hranom tu lako mogu da stradaju od saobraćaja. Ukoliko neko naiđe na povređenu ili pticu koja trpi od hladnoće, može da se javi Udruženju za zaštitu prirode „Arkus“ na telefonski broj 064-94-86-585.

(RTV Pannon/foto: Dragosavac Viktor)KOMENTARI

  1. Dana kaže:

    Ulepsali ste mi jutro ovom vescu Kako lepe zivotinje! Covek jednostavno mora da oseca divljenje. Pre nekoliko godina, letnje noci su odzvanjale pricom sova.

  2. stormwatch kaže:

    Najdivnije, najsladje i najmilije zivotinje koje postoje na ovom svetu.

  3. Sova kaže:

    Ne znam odakle bas sada ova reportaza ali devedesetih godina su zivele ovde komotno na svakom cosku, posle sece drveca i osvetljavanja crkava i hramova, najveci broj je otisao.. Secam se kako su nocima letele kao izgubljene oko krova katolicke crkve posle postavljanja reflektora.. Nikada kasnije nisam video toliki broj sova kao tada.. Sada, se nadju u par grupica ali ni priblizno kao devedesetih godina.. Svetlosno zagadjenje se to zove!

OSTAVITE KOMENTAR