Spomenik svetom Orbanu u Horgošu

U čast plodova jesenje berbe, u Horgošu je održana tradicionalna manifestacija 29. Berbanski dani.

Foto: Dnevnik.rs

U Domu kulture priređena je izložba poljoprivrednih proizvoda, rukotvorinama su se predstavile žene iz Horgoša, Kanjiže i Martonoša, kao i gosti iz Moraholoma (Mađarska) i drugih mesta.

Spomenik katoličkom svecu i papi Svetom Orbanu, ispred Doma kulture, otkrili su predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer i predsednik Vinskog reda „Sveti Orban“ iz Horgoša Ištvan Bačkulin, a osveštao ga župnik Akoš Gutaši. Obeležje Svetom Orbanu, uz saglasnost lokalne samouprave Kanjiže podigla je porodica Ištvana Bačkulina, koji je ranije obavljao dužnosti predsednika kanjiške opštine, MZ Horgoš i bio pokrajinski poslanik.

Sveti Orban je zaštitnik vinogradara i krčmara, a Bačkulin kaže da je njegova porodica odlučila da mu podigne spomenik, da ostave Horgošu. Bačkulin je enolog po struci, pa podseća da je na području Subotičko-horgoške peščare od Horgoša do Tavankuta, nekada bilo 16.000 jutara pod mešovitim zasadima vinograda i voćnjaka, ali da su površine drastično smanjene.

– Vinogradari u Horgošu, Bačkim Vinogradima; Hajdukovu, Paliću i drugim mestima polako počeli su da podižu nove zasade vinove loze, pa se nadam da će vinogradarstvo ponovo zauzeti svoje mesto u u ovom kraju – kaže Bačkulin.

Lovačko durštvo „Graničar“ priredilo je kuvanje paprikaša od divljači, a ovog puta bilo je 35 takmičarksih kotlića. Kulturno- umetnička društva predstavila su se defileom Železničkom ulicom i nastupom na svečanoj bini. U okviru Berbanskih dana organizovane su zabavne igre za decu i više sportskih priredbi.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Svi vernici-ali ipak su ‘idolopoklonici’….???

 2. Onaj koga ućutkuju (a ne mogu) kaže:

  Dana 19.9.2018. godine, na objavljeni tekst „Nastavak gradnje subotičke Gradske biblioteke“ na ovom portalu, napisao sam, između ostalog, komentar „Pripajanje Vojvodine Novoj Austrougarskoj teče po planu“. Tada je počela (tj. nastavila se sa jednog drugog SU portala) orkestrirana akcija ućutkivanja istine i budućnosti. Od tada pod raznim nickovima i onima pod kojim ja pišem (krađom identiteta preusmeriti priču) javlja se cionistička DE-HR agentura koja na sve načine pokušava da sakrije budući razvoj događaja. Zašto!? Da bi plan bio sproveden sa najmanje otpora, tako uvek rade. U protekle tri sedmice javno su na portalu GradSubotica ispoljili neverovatnan stepen i količinu mržnje, nacionalizma i šovinizma, čak i fašizma prema svima koji se, makar komentarima, protive razvoju događaja. Uspeo sam u nameri da ih izvučem iz jazbine, da se javno oglase i razotkriju. U pamet se, dobri ljudi. Razmislite šta vam je činiti pred onim što dolazi.

  Portal GradSubotica, je u odnosu na onaj drugi („najposećeniji subotički sajt“), slobodniji i nezavisniji od političkih, interesnih i ostalih pritisaka. Očekujem da će ova borba „više“ i „niže“ rase, koju trajno potenciraju, biti, nažalost, zaoštravana, ali i da portal GradSubotica odoli pritiscima, ukoliko ih bude.

  Subotica je nekada bila otvoren, slobodan, demokratski grad. I pun elana, poleta, osmeha, želja, nade… jer je bio prosperitetan, a ne „napredan“ što je samo još jedna u nizu bezbroj laži kojom se služe oni koji žele da vladaju celim svetom.

  Nemam ništa protiv Mađara i Nemaca, ni protiv nijedne nacije, veroispovesti, rase, ne mogu da budem protiv nijednog bića. Protiv sam retrogradnosti, dekadencije, destrukcije, protiv uklanjanja ljudi sa novim idejama, znanjem, stručnošću i pozitivnim rezultatima.

  Subotica u Vojvodini u Srbiji je rupine rupe rupa, bila, jeste i biće. To je Nova Atlantida, grad koji se urušava i nestaje, u močvari i podzemnim vodama, u večitim podelama i mržnji, u jednom spletu snažnih htenja da ostane učaurena mrzeći, neprihvatajući i grubo odbijajući sve što je htelo da je čini boljom.

  Ponavljam; u pamet se, dobri ljudi, razmislite šta vam je činiti pred onim što dolazi.

 3. Zoran kaže:

  Samo još jedan primer kako se u Srbiji poštuju sva prava manjina koji u njoj žive. Za sve to treba iskreno zahvaliti samo sadašnjoj vlasti.

 4. Megille kaže:

  @ Zoran :Zahvaliti sadašnjoj ‘vlasti’ ???.Prava manjina ? Ko su u manjini u Srbiji i ko su u večini ??? Nema u EU i svijetu manjina ,već samo ljudska prava…Niko ne može biti posebno priviligovan što je manjina ili većina…

 5. Indijanac kaže:

  Da nije ovaj sveti Orban u nekom srodstvu sa onim Orbanom što je podigao ogradu na mađarskoj granici da divljač ne bi slobodno šetala???

OSTAVITE KOMENTAR