Srbi i Mađari zajedno na tržištima Kine i Rusije

U Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici održan je Poslovni forum koji je okupio oko stotinu privrednika iz Srbije i Mađarske.

„Svaki forum je značajan jer pomaže u osvajanju novih tržišta. Naša firma posluje u Mađarskoj, gde proizvodi poljoprivredne mašine, a prodajemo ih u Srbiji u širom Balkana“, kaže Atila Seleš, vlasnik firme iz Mađarske, učesnik Poslovnog foruma u Subotici.

biznis-pregovori-ekonomija-jpg_660x330

Počasni gost Foruma bio je Levente Mađar, državni sekretar za ekonomsku diplomatiju pri Ministarstvu za spoljnu trgovinu Mađarske.

„Srpsko-mađarski odnosi su dobri i na čvrstim temeljima. Taj politički okvir želimo da iskoristimo za stvaranje novih privrednih partnerstava, a izvrsna prilika za to je upravo ovaj forum“, istakao je Levente Mađar.

Regionalna privredna komora Subotica prošle godine je ostvarila robni promet sa Mađarskom u vrednosti od 130 miliona dolara, a taj iznos na nivou dve zemlje odstiže cifru od milijardu dolara.

„Privredne odnose između Srbije i Mađarske pratim već 40 godina, a oni nikada nisu bili bolje nego što su sada. Verujem da će i u budućnosti nastaviti taj trend“, kaže Slobodan Vojinović, predsednik Regionalne privredne komore u Subotici.

Poslovi forum je organizovao Generalno konzulat Mađarske u Subotici.

Evo kako njegov značaj ocenjuje generalni konzul Janoš Babić.

„Prvi poslovni forum je značajan jer pomaže privrednicima i iz Srbije i iz Mađarske da nađu uspešne zajedničke biznise“, kaže Janoš Babić, generalni konzul Mađarske u Subotici.

Na Poslovnom forumu je učestvovala i Mađarska trgovinska kuća.

Evo kako je njene planove predstavio zamenik generalnog direktora Peter Škrapinjec.

„Imamo 29 predstavništava od Južne Amerike do dalekog istoka. Želimo da to iskoristimo tako što ćemo med, žitarice ili bilo šta drugo što se proizvodi i s druge strane granice, zajednički ponudimo velikim, trećim tržištima, kao što su kinesko i rusko“, izjavio je za RTV Peter Škrapinjec, zamenik generalnog direktora Mađarske trgovinske kuće.

Mađarska trgovinska kuća je ovom prilikom najavila da će, do kraja godine, otvoriti svoja predstavništva u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR