Šta je za užinu u subotičkim školama?

Za razliku od mališana u vrtićima, u Subotici ne postoji centralizovano snabdevanje osnovaca i srednjoškolaca užinama i ručkovima. Situacija se razlikuje od škole do škole, a najvažnije je da je hrana kontrolisana i da do sada nisu registrovane nikakve negativne pojave, tvrde nadležni.

Neko u sopstvenoj kantini, neko putem javne nabavke iz pekare ili restorana, neko po svom izboru na obližnjem kiosku, a neko nosi sa sobom od kuće. To je meni subotičkih osnovaca kada su u pitanju užine i ručkovi. Za više od hiljadu njih užina je i besplatna jer je finansira lokalna samouprava.

„Roditelji u kantinama pri školama traže, odnosno žele da ima više integralnog peciva i integralnih sedviča, kao i prisustvo voća“, kaže Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje

Slična situacija je i u srednjim školama, s tim da u Hemijsko-tehnološkoj đaci na prehrambenim smerovima pripremaju užinu za sebe i svoje drugare. A u njihovu pekaru svraćaju i učenici Politehničke, koja se nalazi prekoputa.

„Prevedeno cifarski to znači na dnevnom nivou preko dvadeset i nešto različitih artikala koji su probrani što je moguće više odgovarajućem načinu ishrane mladih ljudi, puta hiljadu dvesta korisnika, prema tome to je zaista značajan broj mladih ljudi koji se hrane iz školske pekare Hemijsko-tehnološke škole“, ističe Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole Subotica

Ono što je najvažnije jeste da do sada nije bilo nikakvih loših iskustava s objektima za prodaju hrane učenicima.

„Do sada nismo imali situacija da se javljaju zaraze ili bilo šta tome slično izazvano od hrane koju deca kupuju u objektima pored škola“, napominje Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

A najmlađi Subotičani koji su još u vrtićima i jaslicama od ove godine imaju i novu kuhinju i nove jelovnike. O tome čime se hrane brigu vodi nutricionista.

 

RTVKOMENTARI

 1. Salamander kaže:

  Još Kada bi sva deca barem u osnovnim školama mogli da imaju užinu u školi bilo bi super. U mnogim školama ne postoje uslovi da deca plate obrok, a besplatni obroci se dele i u tim školama. Kako je pravilnik parcijalan da nema uslova za kantinu, a obroci finasirani od strane lokalne samouprave nađe svoj put? Dajte svoj deci mogućnost da imaju obrok a ne da moraju svaki dan da pakuju sendviče ili da kupuju đubre po pekarama.

 2. avet kaže:

  U Mađarskoj deca u osnovnim školama imaju kuvani obrok sa supom, glavnim kuvanim ili pečenim jelom, salatom i desertom.
  Da, i uopšte ne znaju za pojam „poslepodnevna smena“.
  A nije to ništa novo, tako je to bilo i za vreme Kadar Janoša, ako neko zna ko je to bio, on je bio neki glavni političar za vreme ruske čizme, vremena informbiroa i vremena posle toga.
  Na deci se tamo nikada nije štedelo, ona su uvek bila u prvom planu.

 3. Raspop Teodosije kaže:

  Nije teško odlučiti se između kuvaniog obroka za decu i apartmana na crnogorskom primorju …

 4. Salamander kaže:

  Ma ne mora ni da bude kuvani obrok ali da je zdrav i da postoji. Verujem da uz pristojnu cenu roditelji mogu biti rasterećeni brige da li je dete imalo užinu ili moraju svaki dan da pakuju detetu obrok – verujem da bi mogli da priušte neku razumnu cifru. Stvar je i u tome da deca slabijeg materijalnog stanja imaju obrok u ustanovama koji tvrde da nemaju uslova za organizovanje užine ili kantine deci koja bi platila tu uslugu. To bi malo gradski oci trebali da razmisle da se reši kao što je nekada i bilo rešeno, postojalo i funkcionisalo – svi su dobijali jednako ali su neki plaćali a neki ne. Nije bilo pekara i brze hrane na svakom uglu škole pa smo se i malo bolje hranili, a roditelji bili bezbrižni.

 5. croat kaže:

  Osnovni skolski uzrast je najbolje vreme da se deca nauce o zdravoj ishrani i da ako roditelji nisu u mogucnosti ili su nesavesni da deca makar jedan obrok imaju od svezih i zdravih namernica. Zivimo u poljoprivrednom kraju i to nebi trebao biti veliki problem, osim ako je ponestalo para za apartmane.

 6. Daja kaže:

  E pa gospodo draga, u školi koju sam pohađala, a vi je nedavno zatvorili, imali smo obezbeđenu užinu. Možda je to davno bilo, ali je bilo. Čak i kada su uveli kantinu opet si mogao da biraš šta ćeš pojesti.

 7. X-MEN kaže:

  Kako neka učiteljica da nauči dete šta je zdrava ishrana ako ni ona sama ne zna da kuva ? Ako ona zbog ne znanja i lenjosti svoje dete hrani brzom hranom i gotovim jelima , jel “ ona ne kuva “ i kako onda ona decu u školi da uči životu i zdravim navikama PIišem o učiteljici M.P iz osnovne škole “ SONJA MARINKOVIĆ “ koja je lenja i glupa, podmukla !

OSTAVITE KOMENTAR