Šta li je ovde?

U svakom gradu, pa tako i u Subotici, ima kuća i zgrada koje svojim izgledom deluju pomalo zastrašujuće. Neke zbog svoje arhitekture, neke zbog događaja koji su se zbili u prošlosti a neke ni krive ni dužne deluju mračno i hladno kao smrt.

.

U takve spada i ova zgrada u Harambašićevoj ulici. Uvek zaključana i u mraku, odudara od atmosfere stare romantične ulice.

 

U njoj se danas nalazi trafo i to je razlog odsustva svakog života. Ali nekad ga je bilo u izobilju. Taj objekat je sagrađen da bude javno kupatilo i to je i bio dok Subotičani nisu kupatila doveli u svoje kuće.

 

Po popisu iz 1971. godine, u Subotici  tek svaki peti stan ima kupatilo. To je vreme ubrzane modernizacije stanova ali zadocnele za to vreme.

.

Pored “Đačkog kupatila” , kako se zvalo ovo u Harambašićevoj, u gradu su nekad radili i Fekete, Hajzlerovo i željezničarsko kupatilo. Sem kupanja, ta mesta su pružala i još po neku uslugu kao što su recimo saune. To je razlog koji je poslednjih godina održavao ta mesta u životu. Saune su koristili najčešće sportisti ali se pričalo da su i mesto okupljanja muškaraca istopolne orijentacije.

.

Poslednje je zatvoreno Hajzlerovo kupatilo u Drapšinovoj. Zgrada Đačkog kupatila je dobila novu namenu ali ostala nisu bile te sreće. Danas su puste kuće ili ruševine.KOMENTARI

 1. 3B kaže:

  eto bazena 😀

 2. Zebica82 kaže:

  Vidis, stalno sam prolazila pored nje i nisam znala da je to nekada i kupatilo bilo…Sta vreme cini..

 3. timot kaže:

  I ja sam kao momak išao u to kupatilo. A to je bilo davne 1960 god.

 4. b kaže:

  Nazalost sad je to vise javni wc,odnosno hraniliste macaka i mesto izivljavanja grafiticara:(

 5. emanuel kaže:

  gde ovde vidis grafite ?! 😀

 6. darko kaže:

  Pitanje „Šta li je ovde?“:

  Čemu služi objekat preko puta bolnice, odma kod autobuske stanice, levo od stadiona?

  Evo linka: http://maps.google.com/maps?q=46.081875,19.674571&num=1&t=h&z=18

  Deluje mi dosta zapušteno…

 7. Lansky kaže:

  Trenutno ne služi ničemu. Podignut pre sto godina kao Uboški dom odnosno socijalna ustanova, kasnije deo bolnice a nakon toga pripada Grafičkom zavodu Panonia sve do njenog nestanka. Grafičarima je pripadao i susedni objekat (Ziper).

 8. darko kaže:

  Hvala na odgovoru. Sigurno ima dosta takvih nepoznatih objekata po Subotici, pa je ova tema k’o kec na desetku 😉

 9. Anonimni kaže:

  kome onda sad pripada?

 10. k kaže:

  trafo stanica,ovo je stara slika.

 11. Question kaže:

   

  emanuel:

  gde ovde vidis grafite ?! :D

   

   

  Ako ne vidiš dobro gde su grafiti, stavi naočari!

 12. Question kaže:

   

  Lansky:

  Trenutno ne služi ničemu. Podignut pre sto godina kao Uboški dom odnosno socijalna ustanova, kasnije deo bolnice a nakon toga pripada Grafičkom zavodu Panonia sve do njenog nestanka. Grafičarima je pripadao i susedni objekat (Ziper).

   

   

  Verovatno je bio i uboški dom, ali je zgrada podignuta otprilike kada i bolnica i u njoj je bila (očna) bolnica za lečenje trahoma – tada raširene očne bolesti. To je deo bolnice, a mislim da joj je pripadala i zgrada na uglu koja je srušena, gde je „Zipper“ (bio).

 13. Ana kaže:

  Koliko se da primetiti, u Subotici ima još mnogo napuštenih građevina( i ja prolazim pored nekih i ne obratim pažnju na njih , kao da ih i nema).Znam da nije lako , kako ja to zamišljam, ali npr. kasarne su idealne za renoviranje, poslovne prostore, kancelarije i sl.. Propadaju i ničemi ne služe.

OSTAVITE KOMENTAR