Šta znači “prosečna zarada” ako je većina nema?

Ako uporedimo mesečne prihode sa zvaničnim zaradama u Srbiji, vidimo da oko 40 odsto stanovništva ima prihode manje od minimalne zarade, a sledećih preko 40 odsto prihode manje od prosečne zarade. Prihode manje od zvanične minimalne potrošačke korpe ima čak 70 odsto stanovništva, dok prosečnu potrošačku korpu može da priušti manje od 10 odsto stanovništva sa najvišim prihodima. 

Otkako su, usled restauracije kapitalizma, društvene nejednakosti u Srbiji počele rapidno da rastu, nismo imali priliku da ih vidimo u ogoljenim brojkama – decenijama nam se statistički pokazatelji ekonomskog (blago)stanja serviraju u najšturijem vidu, preko BDP-a i “prosečne zarade”, koji nam zapravo ne govore ništa o načinu na koji su “društveni proizvod” ili zarade raspodeljene u celokupnom stanovništvu.

Zloupotreba statistike se u poslednje vreme zahuktava i ulazi u domen mentalne akrobatike – najbolji primer toga je primena različitih metodologija merenja (ne)zaposlenosti i prosečne zarade. Naime, prema Anketi o radnoj snazi koju sprovodi Republički zavod za statistiku (RZS), ukoliko ste pomažući član u domaćinstvu, ili radite jedan sat nedeljno posao plaćen u novcu ili naturi, ili imate ugovor o delu ili ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, vi se više ne ubrajate u nezaposlene, iako ne uživate prava koja bi zaposleni po Zakonu o radu trebalo da uživaju. Međutim, kada treba da se izračuna “prosečna zarada”, odjednom se više ne ubrajate u zaposlene, već se ta kategorija odnosi samo na one sa ugovorom o radu – što iz ove računice izbacuje upravo one sa najmanjim primanjima, kojima nije garantovana ni minimalna zarada. Već su izražene sumnje u pouzdanost podataka o prosečnoj zaradi onih koji rade za platu u formalnom sektoru, a koje se tiču prezastupljenosti u uzorku preduzeća čiji zaposleni primaju zarade veće od proseka.

Ako na trenutak zanemarimo sam uzorak na osnovu kojeg se izračunava, šta je još problem sa “prosečnom zaradom” koju nam politički vrh stalno prezentuje kao najrelevantniji pokazatelj ekonomskog napretka? Ona se izračunava kao aritmetička sredina zarada – zbir svih zarada podeljen brojem onih koji zarađuju. U društvima sa izraženom nejednakošću, izrazito visoke zarade nekolicine jako iskrivljuju sliku o zaradama većine.Srbija je prema podacima Eurostata zemlja najekstremnijih nejednakosti u Evropi.

Vidi ceo članak na PEŠČANIKKOMENTARI

 1. (ba)laban kaže:

  Znamo mi u kakvoj bedi većina građana Srbije živi, a znaju to i ovi iz kojekakvih zapadnih institucija, ali nije ih briga dok im Vučić i bagra ugađaju, ližu đonove od cipela i poklanjaju sve što vredi u Srbiji.

  Dobro je zapadu, jer imaju sve za DŽ, dobro Vučiću i njegovim dupeliscima, jer ih niko ne dira dok nas pljačkaju zarad lične koristi… jedino radniku u u ovoj vukojebini nije nikako, a takvih je bar 70%… pitam se da li je taj radnik lud kad bira ovakav ološ na vlast, ili nas tu neko žestoko laže i krade nam glasove???

  Da li smo mi slepi i ludi, pitanje je sad?

  Sve mi se čini da jesmo i tako nam i treba, kad smo najobičnije kukavice! E, pa kao takvi i treba da pocrkavamo!

 2. Lenin kaže:

  @(ba)laban „…ližu đonove od cipela i poklanjaju sve što vredi u Srbiji.“
  Tako su počeli žuti,ovi rade isto i tako će to nastaviti novi,ako kojim slučajem narod bude glasao za druge,tj ako ljudi popizde pa ih budu smenili milom ili silom.
  „…pitam se da li je taj radnik lud kad bira ovakav ološ na vlast, ili nas tu neko žestoko laže i krade nam glasove???“
  Još par godina i u ovoj državi ostati samo oni,koji budu prihvatili da rade za minimum minimalca u tim firmama zapadnjačkih kapitalista,pa u par naših firmi i JKP,koji nisu ništa bolji od tih gadova,zatim oni zaposleni u državnoj birokratiji,penzioneri i romi.Svi mladi stručni kadrovi će otići odavde.Čak i oni stariji koji imadu mogućnosti.Znači ostaće glasači koji će na silu glasati za koga oni odrede.Kad se malo bolje pogleda već je skoro tako.Žuti su oterali glavninu svojih glasača,a ovi naprdnjaci sa uspehom regrutovali one ostale,sve dok i njima ne ode pamet iz dupeta u glavu.

 3. Đuro kaže:

  balabane,slepoća ovog naroda i biranje pogrešnih za vlast nije počelo s Vučićem nego s Miloševićem kad je narod hrlio na njegove mitinge kao da ima meda u guzici.Od tog vremena dfo danas traje slepilo naroda.Dakle,ovo danas je samo eho „antibirokratske revolucije“ kao kletve koja će uništiti ovu zemlju.

 4. Estadistica de los Pueblos kaže:

  Veruj samo onoj statistici koju si licno fasifikovao.
  Nista nije tako podlozno manipulacijama kao statistika. Pogotovu kada se uvije u oblandu egzaktne nauke kao sto je to matematika. Statisticki se moze dokazati apsolutno sve. Vazno je jedino naci metodu i pristup da bi se stistika izmanipulisala prema zeljenom rezultatu. Stari primer – neko meso, neko kupus, a svi zajedno – sarmu. Nemacki mitraljez „Sarac“ ispaljuje neki 1000 metaka u minuti. Sto mitraljeza ispali (statisticki) za 10 minuta 1 milion metaka. Svako cetvrto zrno pogadja jednog neprijatelja i za 10 minuta se pobije 250 hiljada neprijateljski vojnika. Rat zavrsen – cisto statisticki.
  Svaka drzava treba, i mora da ispituje i istrazuje statisticke podatke. Oni su namenjeni iskljucivo kao orjentirna vrednost za priblizno odredjivane cene rada, kupovne snage, penziskih kretanja, ekonomskih trendova, inflacije, razvoj zivotnog standarda i sva moguca ocekivanja, kao i celokupne slike ekonomije zemlje. Statisticki podaci nisu namenjeni u svrhu politicke propagande i laznog predstavljanja opste situacije u bilo kojoj drzavi.

 5. Afet kaže:

  Ajde manjino tisina mogli ste da bjrate na izborima pa stega izduvali 70% kaze da mu je dobro u srbiji i da ne zeli da mu neki opozocioni botovivode drzavu to je rwalnost koju vi necete da privatite jednostavno vi bih zeleli da zivite kao svedjani ali shvati te da je to ne moguce manite se para uzivaj te u zivotu i svimradostima koi zivot donosi setaj te se druzi te siri te ljubav samo na repa misli te guz vam je na faci a faca na guzu zbogtoga opusti te se i prepustite dobrocinatvu pomazite onima kojima je pomoc najpotrebnija i srce ce vam biti ispunjenije nego da ima te platu vecu od proseka

 6. tarabetina kaže:

  da nije toliko sefova i derktora po preduzecima koji uzimaju plate i dizu proseke a potrebe za njihovim radnim mestima nema,bilo bolje.
  jedan radnik ode u penziju na njegovo mesto dodje neki sefcic ili lelemud u kancelariju na naravno platu upola vecu od majstorske.

 7. bac Vranje kaže:

  Problem je u tome sto u statistiku ne ulaze sve zarede nego samo ono od javnih preduzeca jer od 1990 nisu menjana preduzeca koja ul;aze u obracun prosek

OSTAVITE KOMENTAR