Stanari desetospratnice bez grejanja još dva meseca

Oko 180 stanara zgrade u ulici Lovre Bračuljevića 45 od početka grejne sezone nema tople radijatore. Kvar se dogodio na instalacijama koje su u temeljima objekta.

„Radi se o curenju unutrašnje grejne instalacije koje onemogućava ne samo funkcionisanje tog sistema, nego onemogućava i da se ta zgrada napuni vodom. Smetnje na funkcionisanju unutrašnjih instalacija nisu u ingerenciji Toplane”, kaže Davor Andrašić, izvršni direktor za energetski sistem Subotičke toplane.

Dok se rešenje traži, stanari se dogrevaju na razne načine.

Tihomir Ružić kaže da se snalaze:

„Koristimo radijatore na struju, peći, kalorifere, uvijamo se u ćebad. Nije problem za nas odrasle, snalazimo se, tu je veliki prolem za porodice sa malom decom. To je za njih strašan problem.”

Lajoš Fazekaš, upravnik zgrade ističe da se greju na struju:

„To stvara još jedan problem, da će se opteretiti kablovi i instalacije u zgradi.”

Gradsko javno preduzeće za stanovanje angažovalo je projektantsku kuću za izradu rešenja izmeštanja instalacija i ponudilo stanarima dvogodišnju otplatu na rate.

„Mi smo već u pregovorima sa izvođačima koji bi dali ponudu na osnovu projektnog rešenja i predmera radova i pristupilo bi se izvođenju što pre zbog hitnosti slučaja”, ističe Goran Bekonja, šef službe stanovanja JP za urbanističko planiranje i stanovanje Subotica. „Mi bismo platili projekat i izvođenje radova, uz saglasnost stambene zajednice i te troškove bi oni nadoknadili u naredne dve godine.”

„Rešenje je da pristanu stanari na pozajmicu koju nam nudi Direkcija. Ako to žele”, kaže Lajoš Fazekaš, upravnik zgrade.

Ako i pristanu na ulaganje u nove vodove, radijatori u desetospratnici u ilici Lovre Bračuljevića 45, biće hladni još najmanje dva meseca.

RTSKOMENTARI

 1. Razborit kaže:

  Da ste slušali mudre reči @Istina… ne bi vam se ovo desilo. Ali vi ste slepi na nepravdu, što je najgore, slepi na nepravdu prema sebi samima. Ako vam već nije stalo do sebe, mislite na svoju decu, pa im se borite za bolju bubućnost. Ali, ne, vama, kako bi Istina rekao, palančarima, a dobro vas je i opisao, nije ništa bitnije od toga šta ćete jesti, gde ćete popiti kafu, i kakva je vremensa prognoza. Zato sam ja, putem @Istine, pobegao iz antisistema Srbija, odakle vam se obojica smejemo sa visine, a žalimo one sposobne koji i dalje pate u tom trulom, komunističkom sistemu koji služi samo cionistima.

 2. JaPaja kaže:

  Kaze se da funkcionisanje unutrasnjih instalacija nisu u nadleznosti Toplane. E u tome i jeste problem. *** Kad je u pitanju ovakav problem onda je njihovo samo do podstanice koju su uzgred budi receno svojevremeno dobili najbrutalnijom otimacinom ne ulozivsi u to osnovno sredstvo ni jedan jedini prebijeni dinar i dalje ne ali samo kad je u pitanju isporuka toplotne energije. Kad je novac tj naplata u pitanju e onda zadiru u svaki kvadratni santimetar stanova, uredjuju kako ce se sta obracunavati, kad ce se ko moci iskluciti izmisljajuci kojekakve projekte , smicalice, prepreke, podvale jer to njih nista ne kosta. U taj zlocin protiv gradjana im pomaze svesrdno lokalna samouprava ili drustvo za zaposljavanje svih partijskih propaliteta grada Subotice.
  Nije istina da treba 2 meseca, treba ce bar 4 meseca znajuci rokove izvodjenja slicnih radova pogotovo zimi i ispod temelja zgrade dakle za ovu sezonu zaboravite na grejanje. Mislim da je bolje resenje naci alternativni nacin grejanja stanova jer ovo sa Toplanom je najbrutalnija kradja. Treba se upoznati sa resenjem pojedinih zgrada u Novom sadu koje se greju preko vlastite kotlarnice na gas. Ta postrojenja su i gabaritom i efikasnoscu mnogo manja od sadasnjih podstanica i ukljucuju se po potrebi tako da se u letnjem periodu ne placa pljackaski fiksni deo jer je kotlarnica u vlasnictvu stanara. O troskovima zagrevanja stanova i da ne pricam, Na godisnjem nivou su 30% – 40% manji. Ne slusajte njih jer njima nije u interesu da se otkacite sa njihove mreze za otimacinu.

 3. Megille kaže:

  Cela ‘prozivka na tom potezu što se tiče grejanja ima problema. Naime od početka su predmetni radovi nestručno i nekvalitetno urađeno sa velikom gubitkom toplotne energije. Više destina godina za održavanje tih instalacija -zajedničkih i u stanovima je bio zadužen već davno uništeno u stečaju J.P Standardservis. Naime dok je Standardservis postajao ogromna društvena sredstva su bila usmerena prema njima-a rezultati njihovog delovanja sada dolazi do izražaja. Ovo je samo početak ‘topljenja’ ledenog brega što se zove u ovom slučaju grejanje višespratnica u Subotici. Ali koga briga za ove probleme…? Upravitelja zgrade Lajoš Fazekaša očito najmanje ,po njemu je sve rešeno grejanjem na struju i to po stanovima raznim grejnim telima

  Ali postoji još jedno rešenje: Da se zgrada odvoji od J.P Subotičke gradske toplane ,Da se instalira električni automatski kotao za grejanje zgrade. Na ovaj način će se štediti i na struji. Električni vodovi neće biti preopterećeni ,temperaturu u stanovima će sami stanari na ovaj način centralno regulirati u zavisnosti od godišnjih doba ,itd .I Subotičkoj Toplani će ovo dobro doći jer će na ovaj način sprečiti gubitke u energiji-rasteretiti svoje kapacitete s obzirom da je ‘Prozivk’ dosta dislocirana od pomenute višespratne stambene zgrade. Nadalje već je dokazano da ugradnjom električnog kotla za etežno grejanje u zgradama pojeftinuje grejanja stanova. Jednostavno rečeno: Plaćamo grejanje kada se grejemo,a ne cele godine da bi izdržavali razna Javna Preduzeća…i Upravitelja zgrada od kojih kako u ovom tekstu vidimo baš puno koristi i nemamo…

 4. Sojic kaže:

  Pecke u stanove pa lozite da i vi gospoda osetite malo dim,prašinu,gar,pepeo…

 5. amacak kaže:

  japaja, i ja sam slično mislio kada sam imao problem sa ogromnim račnima za grejanje ali termodinamički argument mora da se uvaži: ako zajedničke cevi prolaze kroz stan koji je isključen one će se ponašati kao grejno telo. grejno telo odaje energiju koju neko mora da plati. logično je da je plati onaj kod koga je ostala a ne onaj kod do koga je krenula a nije stigla (energija). u staroj gradnji gde je skoro pa nemoguće to ispraviti isključenje sa sistema će uvek biti problematično.

  slažem se da je jedino rešenje dovesti gas do svake zgrade pa dalje ili zajednička kotlarnica koja je opet problem kao i sve zajedničko ili razvesti po stanovima pa svako nek gleda šta će.

  najveća katastrofa je što je pre par godina opet ulagano u daljinsko grejanje menjanjem cevovoda umesto da je razveden gas a ono zlo od toplane srušeno do temelja i postavljena mrtva straža da na licu mesta puca bez upozorenja na svakog ko samo pomisli da tako nešto opet napravi.

 6. Teror monopola kaže:

  U pravnim drzavama postoje zakoni o trgovackim obligacijama i samo ono sto se kupoporodajnim ugovorom daje odnosno dobija, to mora i da se plati. Udjes u kafanu, porucis casu mineralne vode (to je jedan kupoprodajni ugovor, gledano sa pravnog stanovista, izmedju gosta i kafane) a kelner ti uz vodu zaracuna koriscenje i uzivanje mirisa cevapa sa rositilja i sarme i gulasa iz kuhinje. U pravnoj drzavi niko nikome ne moze nista nasilno prodavati i jos manje nasilno naplacivati. Toplovodne cevi kroz tudji stan su poslovnbi rizik prodavca pa ako misli da je na steti neka sabere i prebaci na racun onih koji su njegove musterije. Isto kao sto se i „rastur“ u samoposlugama ili kradje artikala jednostavno ukalkulisu u cenu robe i sve so to onda naplati od kupca. Postoji i jedan Nemacki vic – Pokusalo se sa obaveznom naplatom TV pretplate i od onih vlasnika racunara koji nemaju TV prijemnik. Ljudi se pobunili da nemaju TV aparat ali im je receno da imaju „alat“ za gledanje programa. Na to je jedan od pogodjenih trazio da mu se isplacuje decji dodatak. Receno mu je da nema dece i da mu prema tome ni ne sleduje decji dodatak. On je na to odgovorio – nemam dece ali imam alat da ih napravim.

 7. Teror monopola kaže:

  Vlasnik stana kroz koji prolaze cevi i navodna grejna tela (tudja ) imo bi u pravnoj drzavi pravo na naknadu za koristenje njegovog stana od toplane, jer njegov stan koristi u komercijalne svrhe i preko njega prodaje toplotnu energiju. Drzava preko cije teritorije prolaze gasovodi i naftovodi naplacuje taksu za tranzit i sigurno ne placa prodavcu energenata zbog koristnja njene teritorije.

 8. amacak kaže:

  teror monopola, lepo i pismeno si napisao potpune besmislice.

  tople cevi koje prolaze kroz stan, za razliku od primera sa mirisom ćevapa i naplaćivanjem tv pretplate onima koji nemaju tv, zaista delom greju stan i zaista troše energiju koju neko mora da plati. kada sam ja imao problem sa toplanom izlazak iz njihovog sistema nije bio uopšte moguć odnosno tako mi je rečeno. posle sam čitao da je omogućen ali uz dodatne uslove koje je japaja nazvao „kojekavim“, „smicalicama“ i još ponešto. da li je baš sve u dlaku odrađeno besprekorno ne mogu da tvrdim ali tvrdim da ima logike da se traži i saglasnost ostalih stanara i ostale dodatne „smicalice“.

  takođe, u mitskoj pravnoj državi na koju se stalno pozivaš bi se moglo tvrditi da je svako ko je kupio stan, ako na to nije nateran, samim tim činom pristao na okolnost da mu kroz pomenuti bez nadoknade prolaze zajedničke cevi sa svim posledicama koje iz toga slede. pa bi to išlo na nekoliko sudskih instanci i ko zna kako bi se završilo. ja sam samo tvrdio da stvar nije potpuno crno bela, da nisu u pitanju (samo) smicalice i prevara i pri tome ostajem.

 9. Megille kaže:

  @ Teror monopola :Ko se buni protiv monopola JP Vodovod i Kanalizacija …? Troškovi pogonska sremnosti mesečno su im skuplji od 1M3 potrošene vode…? Kad im se žališ dobiješ odgovor na šalteru reklamacije ‘znate ovu odluku su doneli delegati DS u Subotici’ .JP Elektrovojvodina ,naplačuje paošal na svaki strujomer ako trošiš ili ne trošiš struju ,preko strujomera bez posebnog računa naplačuju na svaki strujomer T V pretplatu…? Ako imaš više strujomera n.p u šupi ,pomoćnom objektu ,sanitarnim objektima kao i za objekte nisu za stanovanje taksa na strujomere redovno dolazi sa TV pretplatama. Račun ti se šalje i onda ako TV aparata u stanu nemaš. JP Dimničar je jako efikasan sa tri svojih dimnjičara koji špartaju Suboticom i zamislite da su u stanju svakog meseca očistiti dimovodnih kanala kod 150.000,00 građana Subotice !!…barem tako se vidi po poslatim mesečnim računima građanima. Kod nekih građana već više od 20 godina ne održavaju se dimnjaci ili vlasnik ne korist dimnjak ali računi ,pretnje ,opomene redovno dolaze na adrese. Kad želi građanin da odjavi uslugu ‘Dimnjičara’ prvo treba da isplati višedecenijsko ‘dugovanje’ za neizvršene radove , poruši grejna tela-kaljeve peći u sobama ,zazida priključke na dimovodni kanale ,i na kraju uplati kod J P Dimnjičara određeni iznos za njihovu komisiju koja će nakon uvida na licu mesta konstatovati da su se stekli uslovi po kojima više Dimničar neće slati račun na dotičnu adresu.

 10. Pajo kaže:

  Megille@
  Gresis za dimnjak! Samo odes u cistocu i sivilo podneses zahtev za odjavu cistoce i sivila! Odmah ti automatski odkazu i dimnjak!Bezplatno!Inace ja placam dimnjacara a komsija iza mene nema gradsku vodu nema odnosenje smeca stime nema ni dimnjacara!Ako zeli da mu se dimnjak cisti mora da uplati xx dinara da mu ociste!Tu oko dimnjacara su jako necista posla!Diskriminacija je velika!

 11. Istina kaže:

  U pravnoj državi niko nema pravo nikom da nameće ništa pa ni da mu kroz njegovo vlasništvo prolaze tuđe cevi, kablovi, ormari, bandere… i još da to trpi ili plaća i od toga ima ličnu štetu. Takođe niko nema pravo da naplaćuje za neisporučenu robu i neizvršene usluge i/ili neželjenu robu i usluge, da naplaćuje izmišljene namete, nepostojeće dugove, kamate na kamate… Takve nakaradne tvorevine zovu se antisistemi, u njima je sve naopako od normalnog, razumnog, logičnog, prirodnog i pravnog. Građani još uvek žive Jugoslavije ne shvataju da je banditska pljačka osnov svakog cionizma pa tako i njihovih tvorevina „komunizma“, „socijalizma“, „tranzicije“, „demokratije“, „slobodarstva“, „nezavisnosti“… i da je svaka marionetska vlast samo sprovodi. Ona laže, obmanjuje, bije, tamniči i pljačka za svoje mentore. I ubija, ukoliko zatreba.

 12. Megille kaže:

  @ Pajo : Šta ti bre znači ‘sivilo’ ? Daj pojasni.

OSTAVITE KOMENTAR