Stigli računi za odvodnjavanje tuđe zemlje

Iako je parče zemlje u Tavankutu prodao još 2016. godine, Petar Boca iz Bajmoka dobio je da plati naknadu za odvodnjavanje od 3.200 dinara. Ovo je drugi put ove godine da mu je odrezan namet za imovinu koja nije njegova.

– Voćnjak sam prodao u avgustu 2016. i sve je odmah katastarski prepisano na novog vlasnika. Plaćen je i porez na prenos apsolutnih prava, tako da su sve obaveze izmirene i u Poreskoj upravi – objašnjava Boca. – Taksu sam dobio u maju, tada je bila 2.680 dinara, uložio sam žalbu, ali je ovih dana stigao račun od 3.200 dinara. Nije problem u novcu, ali zbog čega treba da plaćam ono što više nije moje?

Slučaj ovog Bajmočanina nije usamljen. Za samo desetak dana, subotičkom zaštitniku građana javilo se više od sedam stotina građana, nezadovoljnih zbog dobijenih rešenja za naknadu za odvodnjavanje.

Po rečima ombudsmana Zlatka Marosiuka, dva su problema prisutna u rešenjima za naknade za odvodnjavanje: prvi je nastao zbog neažurnih podataka koje je Poreska uprava dostavila Javnom preduzeću „Vode Vojvodine“, u čiju nadležnost je prešla naplata ovih naknada. Međutim, drugi problem je znatno veći, a to su obaveštenja o prethodnom dugu, koja ne sadrže podatke ni od kada je dug, ni osnov, ni kamatu, kao ni kako se došlo do iznosa koji bi trebalo da se plati.

– Građani mogu da upute žalbu koju ne treba taksirati. Mi ćemo tu pomoći, neka nam samo donesu broj parcele, da se ustanovi kako je upisana u katastar – objašnjava Marosiuk. – Što se tiče dugovanja, mi smo pripremili jedan kratak i jednostavan tekst, koji je već adresiran, neka samo daju prigovor na taj iznos i zasad neka ne plaćaju to obaveštenje po prethodnom dugu.

U preduzeću „Vode Vojvodine“ kažu da su oni obaveštenja slali na osnovu podataka koje su dobili iz katastra i Poreske uprave.

– Dešava se da se novi vlasnici nisu upisali, ili da neke procedure nisu završene. Naši službenici ne mogu da proveravaju da li se nešto u međuvremenu promenilo – objašnjavaju u preduzeću „Vode Vojvodine“. – Svi koji imaju primedbe, mogu da ulože žalbu i podnesu dokaze o vlasništvu, ili ranije uplaćenim iznosima.

PO HEKTARU 1.200 DINARA

Naknade za odvodnjavanje sada stižu za period od aprila do decembra 2018, a u proseku iznose 1.200 dinara po hektaru na godišnjem nivou.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Istina... kaže:

  Dok su vladale „demokrate“ zaštitnik „građana“ je ćutao, progovorio je sada jer vladaju „nenaši“ koji su pušteni niz vodu. Proleće će, biće bežanije i preletanja. Licemerje nema granice.

 2. Sojic kaže:

  To je cisto otimanje para.

 3. mirko kaže:

  kako 1200 din po ha kad sam za 5ha dobila skoro 14000 din. za 2018.??

 4. Megille kaže:

  Ovi nameti si namerne ,da bi svi u Vojvodini prodali svoje zemlje Kostiću , Matijeviću i Miškoviću i ostalim novim veleposednicima…kasnije taj porez će biti povučen iz ‘zakonskeregulative’…poznato već u ‘praksi’…Dve muhe sa jednim udarcem. Naime na ovaj način neće se vratiti ogromne oduzete imovine-zemljišta bivšim vlasnicima,kojima već sada srpski i razni tajkuni nude novce da otkupe njihova zemljišta iako zvanično još komisija za restituciju nije ni odredila ko i ko su ti zakonski vlasnici ili naslednici te oduzete imovine od strane komunista nakon II rata.

 5. (ba)laban kaže:

  @Megille

  Ne kupuju zemlju više Kostić, Matijević i Mišković. Sad je aktuelan „arapin“ Bin Andrej ili Al Andrej. Počeo je sa Zobnaticom, a sad bi valjalo malo se proširiti… dok ne pukne batica Aca.

 6. stormwatch kaže:

  Suboticki novci zavrsavaju u crnu goru i bosnu…to je problem.

 7. Pajo kaže:

  Ljudi platite nemojte kukati!Nije tesko platiti sada kada svi rade i zaradjuju dovoljnoi da se normalno zivi!

OSTAVITE KOMENTAR