Štrajkuju i subotički prosvetari

Štrajk upozorenja prosvetnih radnika održan je i u subotičkim školama. Zahtevi su isti u celoj Srbiji, a to su pravedniji platni razredi.

Zvona su se oglasila, đaci su seli u klupe, ali su časovi – skraćeni. Štrajk upozorenja održan je u svim subotičkim školama, a sva četiri reprezentativna sindikata u Srbiji imaju iste zahteve – umesto osme platne grupe, kako se predlaže u Zakonu o platnim razredima, da budu u devetoj platnoj grupi. Kako ističe Jelena Zejak iz Nezavisnog sindikata provetnih radnika Subotice, oni ne traže povećanje plata, već pravednije platne razrede.

I u drugom reprezentativnom sindikatu u Subotici zahtevi su isti, a štrajk u toku. Osim danas, Sindikat obrazovanja Srbije će štrajkovati i 11. septembra, a pregovori sa Ministarstvom su u toku.

Prosvetni radnici najavljuju još nekoliko štrajkova u septembru, sve dok se, kako kažu, ne dogovore sa Ministarstvom prosvete. Ističu da je situacija najozbiljnija do sada, a da su viši platni razred tražili još pre nekoliko godina.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Teško će za to izboriti ,naime u prosveti nikada nisu velike plate, Razumljivo je sve to ,imaju tri meseca godišnjeg odmora , pa onda zimski odmor. Radno vreme i fond časova im se poštuje -svaki vikend subota i nedelja im je slobodna ,državni i verski praznici, nerade svaki dan ni 8sati, u toplim učionicama rade nisu izloženi lošim vremenskim uslovima itd. Šta bi još hteli ? O ovakvim uslovima neki drugi radnici samo mogu da sanjaju. Plate su im i sada solidne. Samo treba da uporede svoje plate sa platama iste i sličnih kvalifikacija u proizvodnim pogonima U Subotici-primera radi u Privrednom parku MaliBajmok ,pa neka vide iako tamo malo drugačije se radi. Uostalom prosvetari u istoriji jedino su imali ,velike’ plate za vreme drugog svetskog rata kod nacističkog Furera u Nemačkoj ,razlog se zna zašto ,ali taj period je vrlo kratko trajalo…srećom.

 2. Roditelj kaže:

  Treba uhvatiti te kolovodje iz sindikata i isprebijati ih kao macke pa da vidimo ko ce da strajkuje, sram vas bilo bre tu jedino deca ispastaju a oni samo nesto izmisljaju i opet strajkuju kao po navici svake godine. Sramota!

 3. Anonimni kaže:

  strajkuju a nasa deca ostaju bez znanja u skolama . dati svima otkaze i na njihova mesta zaposliti druge ljude ima toliko mladih koji cekaju na poslove i kojima bi nasu decu naucili nesto

 4. astronaut kaže:

  @Roditelj mozda je trebalo malo vise da povaspitaju nastavnici u skoli da ne lupetas tu bezveze stvari. ako mislis da je tako lako bit nastavnik zavrsi skolu i zaposli se. pa ces videti kako je lepo radit tamo sa maminim i tatinim sinovima cerkama. a kao drugo deca ne ispastaju jer ni ovako ni onako nebi ucili jer su lenji njih nakvise cas izuzecima.

 5. JaPaja kaže:

  Sta da vam kazem. Ovi prosvetari su nam unakazili decu. Malo malo pa strajkuju a znanje im je 0. Celo skolovanje moga deteta u osnovnoj skoli je bilo skolovanje od strane nestrucnog osoblja.
  Recimo matematiku decenijama u skolama predaju ucitelji koji blage veze sa matematikom nemaju. To im potpomaze drzava svojim idiotskim zakonima. Naime profesor koji je diplomirao matematiku finansija. moze da predaje matematiku u bilo kojoj srednjoj skoli ali taj isti ne moze u osnovnoj skoli jer je „nestrucan“. U takvoj situaciji nastupa direktor skole koji je od drzave dobio „diskreciono pravo“ da izabere bilo koga ali na odredjeno vreme. Ako se analizira koga oni primaju onda se vidi da su to ekonomisti, apsolventi ili studeni studijskih grupa koji imaju bar malo znanja matematike uglavnom prijatelji , poznanici, rodbina itd. A sta mi roditelji dobijemo? Dobijemo jednu bolest koja nas debelo kosta a to je palacanje casova matematke kroz citavo skolovanje.
  Sramota , sramota , sramota.

 6. croat kaže:

  Neko ko nam vaspita dete treba da bude bedan, e moji komentatori bas ste pametni. To ti je kao da bi radije svoje dete u trulog stojadina nego u novog volva. A ako ih mi nepostujemo kako ce ih deca postovati a ako ih oni nepostuju kako nece ni hteti nista da nauce od njih! Stanimo iza njih , trazimo im dobre plate ali i njihovu odgovornost i angazovanost !

 7. croat kaže:

  Da jos dodam dve stvari, moj tast je bio profesor u srednjoj skoli, iskreno prije bi bio na hladnoj pijaci nego u ucionici sa ovom danasnjom decom! Druga stvar sto jako zameram prosfetarima sto znaju da strajkuju zbog plata a nijednom nisu strajkovali zbog nakaradnih planova i programa koji dolaze iz ministarstva!

 8. Libra kaže:

  U zemljama i kod naroda na nizem civilizacijskom stepenu razvoja, prosveta i skolstvo nemaju neku znacajniju ulogu, i za njih se ne izdvajaju neka znacajnija finansijska sredstva. U retardiranom drustvu je polozaj ucitelja, nastavnika ili profesora sveden na nivo pomocnog radnika zaposlenog u zanatstvu. Od njega se trazi da zadovolji svoje musterije i da obavi svoj posao za koji je placen, onako kako to musterija ocekuje. U suprotnom ce ostati bez honorara a moze i da mu prosledi i odgovarajuca tuzba. Dakle ako moje dete ( uvek lepo i pametno dete) koje je inace visoko rezistentno na svaki vid obrazovanja, ne dobije iskljucivo odlicne ocene, onda taj prosvetar nije obavio posao kako meni odgovara i kako to ja ocekujem. Sledi tuzba, a moze i da dobije batine i to od ucenika ili od roditelja a moze i od jednih i drugih. Ukratko – Polozaj prosvetnih radnika u jednoj zemlji je adekvatan kulturnom, civilizacijskom, i obrazovnom nivou njenih stanovnika.

 9. prosvetar kaže:

  Ceo sistem je katastrofa, ali prosvetari su najviše krivi što kao intelektualci sede i ćute i do sad skoro ništa nisu uspeli sa svojim očajnim sindikatima.Ko misli kako je to lak posao nek pokuša da završi sve studije, pa nek provede samo jednu nedelju sa stotinama tinejdzera u sistemu bez delotvornih zakona.Zbog toga su mnogi dobri nastavnici otišli da ribaju nemačka g…, a dolaze nestrucni jer konkursa nema …toliko o nekad najcenjenijem pozivu….šta da ih motiviše na poslu? Plata? Poštovanje? Podrška rođenog ministra? Dno dna…

 10. AndroidUser kaže:

  osnovna skola 4 godine.Da bi rsdili kao jeftina radna snaga u inostranstvu vise i ne treba

 11. punisher kaže:

  Sta ce vam skola? Imamo pink zadrugu i zavicajske dane. Kome treba vise nek napusti zemlju

 12. saša kaže:

  @prosvetar
  Oprostite ali sami ste izabrali taj poziv i kada ste ga birali znali ste u koju priču ulazite. Ja kada sam se opredeljivao za moje zanimanje dobro sam razmislio o svemu. Ako vam je posao težak izvolite malo na pijacu, u fabričku halu, na građevinu, auto put, u rudnik, prekvalifikujte se. Danas su tražena proizvodna zanimanja i zanati, a može se dobro i zaraditi i privatno. Kako vas nije sramota, imate 3 meseca godišnjeg odmora, radite četiri sata dnevno, svaki vikend i praznici su vam slobodni. Vi bi da se izjednačite u paltnim razredima sa lekarima !!!!Pa samo njihove studije traju 6 godina a vaše su teške kao jedan malo jači kurs (koliko sam čuo na akademiji u Subotici je najteže položiti muzičko), da ne govorimo o stažiranju, specijalizaciji i stalnom usavršavanju istih tih doktora. To što vi ne možete da se izborite sa decom ili njihovim roditeljima je vaš problem. Kako su to uspevale generacije prosvetara iz perioda pre devedesetih godina. Pa tako što su svojim znanjem, autoritetom i ugledom modli svakoga pogledati u oči i bobu reći da je bob a popu da je pop.

 13. Croat kaže:

  Obicno negnjavim previse ali kao roditelj ova tema me bas dotice. Kada razmislim nije bas lako ni ovoj deci danas, ja sam odrastao u sigurnom okruzenju, igrajuci se napolju danas il su raspustena il im se natovari previse, pa pritisci socijalnih mreza, pa socijalne nejednakosti dostupnost droga

 14. JaPaja kaže:

  Na osnovu cega oni hoce da se izjednace sa lekarima koji su u devetoj grupi? Ko je ovde lud?. Ovo je nevidjeni bezobrazluk.

 15. Nemacki cinovnik kaže:

  U Nemackoj postoje platni razredi jos od cara Wilhelma. Svi koji su zaposleni u javnom sektoru grupisani su u platne razrede. Svi koji imaju zanat svrstavaju se u odredjeni platni razred, oni sa srednjom skolom imaju svoju grupu platnog razreda, sa akademskim obrazovanjem takodje svoju. Svi oni su u svojoj grupi/razredu isti u startu. Kasnije zavisi od napredovanja u sluzbi u koji ce platni razred neko biti svrstan. Primera radi, jedan dipl. pravnik je direktor neke drzavne institucije, i ima prinadleznost hajde da kazemo 5000€ . Njegov cimer sa faxa koji sa njime zajedno diplomirao radi takodje u javnom sektoru i isto na polozaju direktora. Prinadleznost mu je 8000€. Zasto takva razlika? Zato jer jedan direktoruje u instituciji sa 50 zaposlenih a onaj drugi sa 500 zaposlenih. Obojica imaju istu kvalifikaciju ali ne i istu odgovornost. Postoji takodje razlika izmedju jednog lekara opste prakse cija se delatnost svodi manje-vise na prevenciju i savete, „manje pusite i skinite suvisne kilograme“ (uprosteno receno) i njegovog kolege sa faxa koji je neurohirurg i obavlja ekstremno komplikovane operacije. Ukratko, isti platni razred jos dugo ne donosi i istu prinadleznost za svakoga koji je u taj razred pregrupisan..

 16. X-MEN kaže:

  Ima li za te učitelje, nastavnike neka provera psihičkog stanja, neki psiho test, psihološki profil, u toku svoje karijere ?? Malo malo štrajk , sexualno uznemiravanje dece, ispadi svakakvi , “ ugrađivanje “ u eskurzije i sl ….a ima i učiteljica koje šetaju golišave ispred svoje dece, kući !Plate sa budžeta, stranakča knjižica u novčaniku , mozak na ispaši , samo im štrajkovi na pameti !

 17. prosvetar kaže:

  @SAŠA Poštovani, nakon završenog veoma teškog i skupog fakulteta 90ih, prvi posao mi je i bio na pijaci. Odakle Vama i ostalim pljuvačima ideja o 3 meseca godišnjeg?Uzmite rešenje godišnjeg i videćete 26 dana kao u svakoj firmi, a zimi imamo praznike,takođe kao sve firme. Koliko ulažete u prosvetu toliko ćete i biti prosvećeni. Jos su Vuk i Dositej to uzaludno pokušavali…Po Vasoj logici šta ima i rudari i fizikalci da se žale, sami su birali da budu robovi…Strašno…

 18. prosvetar kaže:

  @SAŠA savet: Oženite se prosvetarkom, pa sudite koliko radi 🙂
  @X-MEN-Pomešao si javnu TV stanicu sa školom @JA PAJA Na osnovu čega sudije i advokati imaju trostruko veće plate, da ne pričamo o opštinarima, poslanicima itd…

 19. X-MEN kaže:

  @ prosvetar
  Ne , možda je toj učiteljici uzor tv stanica, ali ja nisma ništa pomešao , toj “ personi “ treba ozbiljan lekarski pregled glave, psihe i sl , u stanju je iz običnog razgovora , od 1 rečenice da napravi celu priču u negativnom kontekstu o tom svom sagovorniku kada a dođe uvek sa takvom osobom do nekog verbalnog sukoba,vadi reči iz konstekta , stvara priču i širi dalje tu priču koja nema veze sa istinom , i naravno kao što rekoh kući ne zna ništa od “ kućnih “ poslova , osim da se šeta gola pred svojim detetm sa kojim ima nenormalan odnos ! Takva osoba da daje “ znanje “ deci u nižim razredima osnovne škole !?? Ja svoje dete smeo upisati u tu školu !

 20. saša kaže:

  @prosvetar
  Ima onaj vic sa pijace kada je gospođa došla na pijacu da kupi jaja. Prodavačica joj reče jaja su 15 dinara a gospođa će na to skupa su vam. odgovor prodavačice je bio nisu jaja skupa nego si se ti loše udala.

 21. saša kaže:

  @prosvetar
  kad već spominješ advokate i sudije oni imaju veće plate na osnovu toga što su morali da polažu pravosudni ispit,a sada i advokatski. To je bar još godinu dana školovanja. Inače advokati ti nisu dobar primer. To je privatni sektor i oni zaradu ostvaruju po nekom sasvim drugom sistemu. Inače kada je o njima reč znam ih mnogo koji zarađuju, kada odbiju troškove, manje od vas prosvetara.

 22. saša kaže:

  @prosvetar
  Ostavi se ti rešenja za godišnji. Reci nam koliko vremena prosvetni radnik za vreme letnjeg raspusta provede kod kuće, a koliko u školi. Imam u porodici prosvetnog radnika i znam to jako dobro. Papir trpi sve. Koliko časova dnevno radi kada je školska godina u toku. Ne više od četiri sata. Spominjete nekakve pripreme za nastavu. Pa za nastavu se priprema smao početnik-pripravnik a kasnije sve postaje rutina. Voleo bih da vas vidim na mestu lekara specijalista koji se svaki dan susreću sa nečim novim (nisam lekar, završio sam humanističke nauke, ali imam i lekare u porodici). Ni jedna operacija bilo kog organa nije ista kao neka prethodna. Matematičke formule su zapisane za sva vremena i na vama je da deci prenesete kako da ih primene. Lekcije o postanku zemlje su iste kao one koje je učio moj deda. Hemijski znaci su već decenijama isti. Da ne govorimo o tome da pored onog pravog štrajka u prosveti zadnjih dvadesetpet godina vlada i tihi štrajk po sistemu ne mogu oni mene toliko malo da plate koliko ja mogu malo da radim.

 23. Amelia kaže:

  Sasa je skroz u pravu. Sve potpisujem, jer i ja imam prosvetnog radnika u familiji, i dobro znam koliko je u skoli na nastavi, a koliko leti na godisnjem.

 24. Alek Mali kaže:

  Glupim narodom se lako vlada.
  Zanje i kultura su zato na poslednjem mestu, jer oni idu direktno u konflikt sa njihovom vlašću.

 25. X-MEN kaže:

  Ako je M.P iz osnonve škole „Sonja Marinković “ slika i prilika neše prosvete i našeg prosvetara, onda ja decu ne bi ni upisivao u školu , ništa ta deca neće naučiti a postaće zlobna i ljenja !

 26. Istina kaže:

  Prosvetni radnici su do kraja poniženi i minimalno plaćeni nekadašnji krem srpskog društva. Oni su potisnuti novim kremom društva iskazanog u kriminalcima, advokatima mafijaša i zvezdama realiti programa. Dovoljno je samo pogledati nekad kulturnu i mirnu Suboticu i Tesline dane koji organizuju ovi isti što nam naturaju Zavičajne dane svake godine. Ponose se Nikolom Teslom i kite plodovima njegovog uma, ali se za Tesline dane u 21. veku isti ti krajišnici ne takmiče u gajenju njegove zaostavštine tako što spravljanju solarne panele, vetrogeneratore, mikrokontrolere, agregate koji generišu struju pomoću algi ili putem morskih talasa, nego je vrhunac njihovog napretka i dan danas kamena s ramena i čutku na butku.

OSTAVITE KOMENTAR