Stručnjaci ni ove godine vodu u Paliću ne preporučuju za kupanje

Voda u Palićkom jezeru ni ove godine nije preporučljiva za kupanje poručuju iz Zavoda za javno zdravlje jer se prema fizičko-hemijskim i hidro-biološkim parametrima nalazi van pete klase što znači da ima veoma loš ekološki status. Građani koji se kupaju u jezeru to čine na sopstvenu odgovornost, a nadležni napominju da je voda u bazenima u Dudovoj šumi i na Prozivci odgovarajućeg kvaliteta i da građani tamo, mogu slobodno da se kupaju i uživaju u toplim letnjim danima.

Voda u turističkom delu Palićkog jezera je van pete klase što znači da je neodgovarajućeg kvaliteta i kupanje nije preporučljivo ni ove godine, pokazuju podaci analiza ZZJZ iz juna. Rukovodilac Odeljenja za fizičko-hemijska ispitivanja u ZZJZ, Dijana Barna, naglasila je da bi voda u jezeru Palić u sektoru 4 trebalo da bude barem treće klase odnosno umereno ekološkog statusa kako bi kupanje bilo dozvoljeno. Ona ističe da je voda koja se ispušta iz prečistača zadovoljavajućeg kvaliteta, a da je jezero opterećeno velikom količinom organskog zagađenja koje stvara sloj mulja, modrozelene alge čija brojnost ukazuje na loš kvalitet vode koja je neprovidna i zelene boje, te nije preporučljiva za kupanje ni upotrebu ni po jednom parametru.

Ispitivanje ispravnosti vode bazena u Dudovoj šumi i na Prozivci se vrši jednom nedeljno, a rezultati analiza pokazuju da je voda hemijski odgovarajućeg kvaliteta i bezbedna za kupanje. Stručnjaci ZZJZ poručuju da je voda u bazenima bezbedna za kupanje i sa zdravstvenog aspekta.

Ispitivanje kvaliteta vode u Palićkom jezeru se vrši na mesečnom nivou, a na jezeru Majdan fizičko-hemijska, hidro-biološka i mikro-biološka ispitivanja vode nisu vršena. Stručnjaci poručuju da mogu da izvrše analize kvaliteta vode za kupanje i na privatnim bazenima samo je za to neophodno podneti zahtev.

 

RTV Yu eco

 KOMENTARI

 1. Bobisa kaže:

  Hahahsha bitno da su bazeni cisti !!!!

 2. Radoznali kaže:

  Zašto nije ni pomenut termalni bazen na Paliću?

 3. Croat kaže:

  Al molo imamo!

 4. dejan kaže:

  radi termalni i radi morahalom mozda je bas zato palic zabranjen ,ovi galebovi sa slike gde zive ? jezero pono zivota , idite vi u morahalom to bar kosta …..))).

 5. Megille kaže:

  Kada je Palić imao status banjskog lečilišta i blatno kupatilo sa paličkim muljem onda je bilo zdravo koristiti taj mulj a danas nije ni za kupanje voda u jezeru …Ko je onda danas lud ?

 6. tarabetina kaže:

  ovde neko nesto gadno mulja ….

OSTAVITE KOMENTAR