Stvoreni preduslovi za sanaciju Palićkog jezera

Kada će početi sanacija Palićkog jezera, glavno je pitanje panel diskusije u okviru Festivala evropskog filma na ovu temu. Kako je predstavljeno, neophodne pripreme i zahtevne tenderske procedure su završene, a nakon izbora konsultanta može da krene realizacija plana vrednog šest i po miliona evra.

Kako je predstavljeno, Grad Subotica učinio je sve neophodne korake za realizaciju ovog vrednog projekta koji podrazumeva, između ostalog, izgradnju kanalizacione mreže u naselju Palić, zatim izgradnju kanalizacionog voda od Palića do prečistača, zaštitnog pojasa oko jezera i na kraju biomanipulaciju – rogobatan naziv za poduhvat zamene ribljeg fonda u jezeru.

„Uspeli smo da završimo takoreći sve preduslove da se realizacija eksproprijacije odvija bez problema na Palićkom jezeru, dok je na Ludoškom jezeru početak eksproprijacije planiran negde u septembru, odnosno negde tokom jeseni 2018. godine“, kaže projekt menadžer Ervin Molnar.

Ceo poduhvat finansira Vlada Nemačke sa bespovratnih 6,5 miliona evra. Ni oni nisu prezadovoljni dinamikom, ali smatraju da zastoja nema.

„Što se dinamike tiče, naravno da bi uvek voleli da bude malo brže nego što jeste, ali generalno smo zadovoljni kako se odvija saradnja“, poručuje šef odeljenja za ekonomsku saradnju u Ambasadi Nemačke Leoni Rajmers.

Međunarodni tender za izbor konsultanta je završen. Nakon što njegovo ime bude poznato očekuju se i prvi praktični koraci koji trebaju da dovedu do dugoročnog ozdravljenja jezera.

 

RTVKOMENTARI

 1. smrt fasizmu kaže:

  novo je samo to sto je tender za konsultanta zavrsen a pricalo se da ce se taj deo posla zavrsiti do februara. ova gredjevinska sezona je prakticno bacena.

 2. punisher kaže:

  Znaci negde 2050-e

 3. avet kaže:

  Samo polako sa tim radovima, za neke je daleko penzija.

 4. ffilozoff kaže:

  Premijerka Srbije,Hrvatica,resice ovaj problem! Isto kao i ostale probleme koje su Nam doneli Hrvati,Seselj i Franko Simatovic(DB)…Ako je Modric Srbin( tako pisu mediji),onda je i TESLA Hrvat…jer mama te rodi,a ne tata!!!Znaci po majci se poznaju junaci…

 5. Nena kaže:

  „Grohotom se smijem“
  Ko da čitam vesti od pre pet godina.

 6. Ciao Tubs kaže:

  @ ffilozoff.

  Nacija nije nikakva bioloska kategorija i nema veze niti sa genima niti sa materama i ocevima. Nacionalnu pripadnost jedinke odredjuje iskljucivo mesto i grupa u kojoj je socijalizovana i cije je nacionalne atribute prihvatila kao svoje. Mentalitet, obicaje, jezik, kulturu, oblacenje, ponasanje kao i ostale specificnosti koje jednu naciju cine takvom, i po kojima se razlikuje od drugih nacija. Sto se tice genetski urodjenih osobina, to je logika i razmisljanje jednog odgajivaca rasne stoke i nema nikave veze sa stvarnom definicijom nacije.

 7. Politika kaže:

  Ko zna koliko su oni tendera i konsultacija završili za ovo (kada kažem oni mislim na sve političare). Dovoljno je reći da politika srbiju godišnje košta toliko da možemo jezero da saniramo sto puta.

 8. Pajo kaže:

  EKSPROPRIJACIJA! Je diskriminacija! Njima tamo placaju a nama u gradu kada oduzimaju za uluci traze da se odreknemo jer drugacije nema asvaltiranja vode ili kanalizacije!

 9. Billy Gates kaže:

  @ffilizoff Tema je bila Palić a ti si pričao o nacionalnostima..Dobar dan trebaće mi jednokrevetna soba u Lazi Lazareviću.

 10. janos kaže:

  ovi komentari samo pisu oni koji mozda nisi ni bili na palcu

OSTAVITE KOMENTAR