Subotica, B. Topola i M. Iđoš dobiće 20 novih policajaca

Tokom 2019. godine Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš dobiće 20 novih policajaca. Toliko mladih sa ovog područja će biti primljeno na osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. Šta mogu da očekuju oni koji su konkurisali, mogli su da vide danas u subotičkoj policiji na Danu otvorenih vrata.

Mladi do 25 godina, sa završenom srednjom četvorogodišnjom školom, neosuđivani, bez dvojnog državljanstva.

Voljni da nose uniformu i željni policijskog poziva konkurisali su za osnovnu policijsku obuku, u nadi da će baš oni biti izabrani.

„Ja mogu sebe da zamislim kako sam u nekoj akciji ili tako nešto, to od malena volim, uvek mi je bilo interesantno“, kaže jedan od kandidata, Stefan Labus.

„Sebe vidim u tome, sebe mogu da zamislim u tom poslu i privlači me uniforma i sve to“- smatra njegov potencijalni kolega Ognjen Milojević.

„Oduvek sam želela da budem u uniformi, da kažem, da pomažem mojim građanima ove zemlje. To je plemenit posao i volela bih time da se bavim“, dodaje jedna od kandidatkinja, Bojana Konjević.

Ko će od ovih mladića i devojaka dobiti šansu da ispuni svoje snove i nosi uniformu znaće se po okončanju konkursa. Nakon toga sledi osamnaestomesečna obuka u Sremskoj Kamenici tokom koje stiču znanja i veštine potrebne za ovaj posao.

„Ja bih voleo da budete primljeni svi jer imamo potrebu za velikim brojem kolega. Novih, mladih, obučenih, stručnih. Međutim, mogućnosti su takve bile da je za ovu Policijsku upravu opredeljeno dvadeset“, poručuje im zamenik načelnika Policijske uprave u Subotici, Igor Velimirović.

Osnovna policijska obuka zamena je za nekadašnju Srednju školu unutrašnjih poslova, prilika je i osnov za zaposlenje u policiji. Plan je da ovakvi pozivi budu češći u budućnosti jer potreba za više policajaca u zajednici postoji.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  Lično smatram da osamnaestomesečna obuka u Sremskoj Kamenici nije dovoljno duga da se kvalitetno obuči omladina za ovaj odgovoran i važan posao.
  Policajci su predstavnici i činovnici države i ako se ne znaju normalno ponašati, ružnu sliku emituju u javnosti i ne mogu da steknu poverenje građana.
  Sa ružnim i nekulturnim ponašanjem, oni u stvari postaju mentalno omalovažavani i tada su predmet ismevanja i sprdnje ili ako su jako surovi, tada budu žestoko omraženi.
  U startu, većina mladih iz kuće izlazi razmažena, bahata i nevaspitana.
  Njih sad treba prevaspitati, što je vrlo teško za tako kratko vreme.
  Nekada, dok je bilo Jugoslavije i svi su je smatrali za vrlo ozbiljnom i moćnom državom, već u četvorogodišnjoj srednjoj vojnoj školi su pitomci imali predmete kulturnog obraćanja i razgovaranja, diplomatskog rešavanja konflikta, lepog ponašanja, bontona, učili su ih čak i ponašanju za stolom prilikom nekog svečanog ručka ili večere, učili su ih kojom se rukom drži nož a kojom viljuška, koji escajg za čega služi (jer bilo je tamo više viljuški, više noževa i kašika, raznih veličina i oblika).
  Imali su časove psihologije, vodili su ih u pozorište, koncerte i balet.
  Osamnaest meseci obuke je dovoljno samo toliko da se mladi priučeni policajci obuče kako da što masnije psuju, a da to ispadne da ste u stvari vi opsovali a ne oni, nauče ih da vešto mlate pendrekom i lisicama, da koriste oružje (ne daj bože), dovoljno je da međusobno nauče jedan drugog kako iznuditi jednu crvenu za saobraćajni prekršaj koji inače košta 5000 dinara, a da oni to u stvari nisu tražili, već ste se vi sami ponudili da ih malo počastite, kako besplatno pojesti porciju ćevapa sa lukom ili burek sa jogurtom, itd, itd…..

 2. Najboljem pitomcu "Zlatni pendrek" kaže:

  Onome ko sa majcinim mlekom nije posisao upotrebu escajga nece moci nikakve skole ni akademije pomoci. Jedino sto im skola moze pomoci je da ih nauci da se prilikom upotrebe pribora za jelo, ne povrede.

 3. Zoran kaže:

  Interesantno bi bilo čuti kada će se podmlađivati kadar u Carini, određen broj je zreo za penziju a sa druge strane se oni žale da ih je malo.

 4. pista kaže:

  Ja problem vidim u tome da ce u sastavu MUP-a uskoro raditi samo kursadzije. Oni koji su se 4 godine skolovali u Kamenici za ovaj posao polako ce u penziju ili su odavno napustili sluzbu. Doci ce vreme kada ce se na kurs primati i sa osmoljetkom.

 5. Pajo kaže:

  Dali ovo znaci da dvojni drzavljani nemogu da rade u MUPu? Trebalo bi sprovesti kontrolu onda i uruciti odkaze onima sa Bosanskim Crnogorskim Hrvatskim i HUN drzavljanstvima isto tako i na carini!Dali ovo znaci da dvojni drzavljani nisu pozeljni u drzavnim organima bezbednosti?Onda zasto se pozivaju u Vojsku?

 6. Anonimni kaže:

  Bolje sin peder

 7. stormwatch kaže:

  Ako vec 90% policije ima Crnogorsko, Bosansko i Hrvatsko drzavljanstvo, zasto buduci policajci ne smeju da ga imaju?

 8. Pametnjaković kaže:

  @Zoran
  Pa verovatno je teško se odlučiti otići u penziju sa Carine, sad ne kažem ja da je to lak posao, ali je izuzetno profitabilan, barem kada se pogleda pokretna i nepokretna imovina carinika i benefiti koje oni u društvu uživaju.
  Onaj neki slabo plaćen izmrcvareni fizički radnik jedva čeka da ode u penziju i boga moli da uopšte doživi taj dan.
  Jeste li čuli za onaj vic kada su se carinici dogovarali šta da poklone svom kolegi cariniku za rođendan, da li da mu poklone jednu PREKOREDNU dodatnu noćnu smenu na carinskom prelazu ili da mu kupe najmoderniji TV aparat u 3D tehnici sa laserskim projektorom, veličine 2,8 metra, stereo zvučnicima 2×300 W, svim mogućim najnovijim, najmodernijim džidžamidžama.
  Na kraju su se dogovorili da će ipak onaj supertelevizor biti dovoljno velik poklon od njih, jedna prekoredna noćna smena bi ipak bilo neko silno i neukusno preterivanje sa veličinom poklona.

 9. avet kaže:

  Bunjevci su ovde prilikom zapošljavanja u daleko većoj prednosti od ostalih, nijedan od njih nema dvojno državljanstvo, pošto država Bunjevacija ne postoji.

 10. ffilozoff kaže:

  Policija nije vise nekad sto je bila kad sam ja radio tamo mi smo bar znali pertle da vezemo ovi danas ne znaju ni to ali verujem da ce buduce generacije biti bolje i od moje i da nece biti tolko korupcije i mita u MUPu novije generacije su mnogo odgovornije.

 11. Penzionisani lopov kaže:

  Kada izadjem na ulicu čini mi se da ima više policajaca i policijskih automobila nego civila i civilnih automobila. Bez obzira na njihovu brojnost i motorizovanost oni sa sve manje uspeha rade svoj posao.

 12. Megille kaže:

  Da li će biti među policajcima Hrvati ;Mađari ,Muslimani , i predstavnici ostalih manjina po nacionalnom sastavu ovih gradova…?

 13. croat kaže:

  Ona srednja miliciska skola je bila losa varijanta koja u danasnje vreme vise nema nikakvog smisla. Ja sam uvek smatrao da je takva skola em skupa za drustvo em proizvodi janicare a ne osobe. Kursisti dolaze iz srednjih skola i posto su tamo dobili opsta znanja na kursu im ostaje samo da nauce specijalisticke vestine a za to im je dosta i taj kurs. Osnovno vaspitanje se dobija kod kuce. Posto dolaze iz srednjih skola tu se teoretski , ako se hoce, moze puno bolje odabrati kandidati dobri kandidati. Jedna stvar da se nezaboravi, policija je strogo hijerarhijska struktura i tu se tacno onako radi kako se od gore naredi! Ja bi korene problema u policiji prije malo vise trazio a ne na dnu piramide. Vecina inspektora je nekada imalo pravni fakultet a danas su vecinom uciteljice , zar ne ?

 14. Megille kaže:

  @ croat ;Europa čitaj Nemačka tako trži.Nedaj bože da budu sposobniji i pametniji od njihovih inspektora i policajaca-treba da budu poslušni i da ih ‘slušaju ‘…

 15. A jeeeeeeeeeeeeeee kaže:

  Ih što su naučeni u TRI LEPE ima ih koje nebih primio ni sa psom da mi razgovara jer bi ga slagao i …..ko zna šta još. Nego nem ovdašnjih prezimena na spisku, nešto mi je čudno. Gde je to Žigmanov zeznuo??? Zar Hrvati i Bunjevci ne trebaju u polismenima?

 16. pista kaže:

  Moze i sa dvojnim drzavljanstvom / deo te recenice je netacan. Problem je samo u tome sto je dobar deo takvih vec van zemlje i zaradjuje u tudjini.

OSTAVITE KOMENTAR