Subotica i Saransk: dva kluba – dva stadiona

Odigrali su na Zlatiboru prijateljski meč subotički Spartak i Mordovija iz Saranska (Rusija). Naši su bili bolji i pobedili 1:0. Kada svako ode na svoju stranu, svojoj kući, odnosno na svoj stadion, ako bi se takmičili čiji je stadion bolji, bilo bi 10:0 za Ruse. Jer kada se završi Svetsko prvenstvo u fudbalu Mordoviji u Saransku ostaje velelepni stadion sa čak 45.000 mesta.

Ono što je zajedničko i nama i njima, to je da su nam stadioni preveliki za trenutne potrebe. Mordovija igra u Prvoj ligi (drugi rang takmičenja) i potpuno je neizvesno kako će održavati toliku arenu. Subotičani imaju manje troškove održavanja utoliko koliko je naš stadion skromniji. I tako skroman, on ima veće tribine nego što mu trebaju, a manjak infrastrukture. Manje nego što to imaju Gornji Milanovac, Lučani, Jagodina i još neke manje varoši. Sva sreća, nije ugašeno svetlo na kraju tunela. Kao što je bolje da voz mili po pruzi nego da stoji, tako važi i za doterivanje Gradskog stadiona. Što bi rekli New Kids on the Block: Step by Step.

Do septembra se očekuje nova atletska staza i sređivanje prostorija atletskog kluba, a nakon toga najavljuju novu travu i drenažu. Kada bude gotovo sve ono što se ne vidi sa tribina, trebalo bi se pozabaviti i opštim izgledom koji najviše kvare zapušteni delovi južne i severne tribine. Sigurno postoji način da se uglovi konzerviraju tako da ne izgledaju kao antičke iskopine na kojima điklja korov i mahovina, već da se pokriju ili dovedu u stanje koje neće pružati sablasnu sliku. TV snimci i fotografije iz subotičke arene često se pojavljuju u medijima i predstavljaju naš grad ljubiteljima sporta. Zbog toga, ali i zbog nas samih, treba razmotriti ulepšavanje i smanjivanje južne i severne tribine makar onoliko koliko je svakako sakriveno iza stubova reflektora.KOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Opet ulaganja u ‘jalavi sport ‘…Gradite fabrike ,zaposlite mlade inžinjere da znanjem unaprede privredu ,proizvodnju a ne sredstva trošiti na neproduktivne i neakumlativne delatnosti. Nakon drugog rata i polupismeni i nepismeni komunisti su bili pametniji ,naime oni su angažirali svu raspoloživu školovanu inteligenciju pa čak i one koji su po njima bili ‘klasni neprijatelji’ jer su znali raditi i bili su kadri. Taj kadar je nakon rata izgradio i obnovio porušenu i zastarelu tehnologiju koja je stradala u ratu. Nisu se previše bavili ‘kruhom i igarom’ poput današne političke garniture. Neko će mi odgovoriti : ‘ pa ti mladi školovani odlaze jer u Srbiji imaju male plate ? ‘. Školovani kadar nije za to da traži ‘ uhljeb ‘ u inostranstvo već da svojem znanjem stavi na noge privrede u zemlji i radi za dobrobit svoje države. Tako je to bilo i posle drugog svetskog rata kada je slogan bio : ‘ostavite sve na strani najvažnije je graditi fabrike domačim znanjem ‘ i hitno pokrenuti proizvodnju.

 2. Subot'čan kaže:

  Uvek se našao neko sa ovakvom logikom u stilu: „gradite fontanu umesto da date sirotinji da jede“. Da se vodimo takvom logikom ništa ne bi imali. Stalno se treba podsećati da uređena društva daju koji dinar i za kulturu, za sport …

 3. ffilozoff kaže:

  Spartak prodajte CSakanju,sa stadionom zajedno,pa cemo imati secesijski stadion,i igrat ligu sampiona!!!

 4. Anonimni kaže:

  dajte siromasnima a ne da ulazete u stadion da gledamo baletane

 5. u inat svima kaže:

  ..ffilozof…. ne lu-pe -taj!!

 6. croat kaže:

  Fudbal nevolim, pogotovo ne u ovakvom stanju gde se sveo na muvanje sa parama i nacionalisticko izdrndavanje ali ja jesam da se u sport ulaze. Posebno u onaj za omladinu, to mora da bude debelo dotirano od grada. Sport gradi coveka, fizicki i psihicki. Gradi mu karakter i disciplinu. Po meni svako dete u Subotici bi moralo biti rasporedjeno za neki dodatni sport a to da finansira velikim delom grad!

 7. glibavi kaže:

  nemam ništa protiv ulaganja novčanih sredstava građana Subotice u Gradski stadion … jedino je problem što naša deca ne mogu besplatno da koriste usluge stadiona pošto ga privatni klubovi (fudbalski i atletski) koriste besplatno a naplaćuju deci mesečnu članarinu!

OSTAVITE KOMENTAR