Subotica ima desetak upravnika zgrada, stanari se navikli

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada u primeni je od početka godine. On nije idealan, ali je u značajnoj meri uredio tu oblast, kao i posao profesionalnog upravnika. U Subotici je aktivno desetak profesionalaca.

Početak primene Zakona o stanovanju i održavanju zgrada bio je težak. Stanari zgrada su se međutim polako navikli na pojam i ulogu profesionalnog upravnika, pa su predsednici Skupštine stanara, takozvani upravnici amateri, polako prepustili taj posao profesionalcima.

„I jedno i drugo ima svojih prednosti i svoje mane. Kada imate upravnika koji je jedan od stanara, on veoma dobro poznaje situaciju u zgradi, ali prosto nije u mogućnosti da bude dostupan uvek, za sve vaše probleme. On na neki način gubi privatni život. Kada oni shvate da jedan profesionalni upravnik može da preuzme tu njihovu funkciju, pošto smo mi za hitne slučajeve dostupni 24 sata, 365 dana u godini, onda oni prepuštaju taj svoj posao profesionalcima i onda mi obavljamo sve to“, objašnjava Daniel Drčić, licencirani profesionalni upravnik zgrada.

U Subotici radi desetak aktivnih profesionalnih upravnika zgrada. Neki su osnovali svoje firme, a drugi rade u firmama koje su nadležne za taj posao. Profesionalni upravnici pored svog posla svakodnevno prate i proces registracije stambenih jedinica.

„571 registrovanih stambenih zajednica ima u Subotici. Pratimo to jer prelete stambene zajednice sa svojih upravnika na angažovanje profesionalnih upravnika. To znači da se priznaje i prihvata da je to jedna nova profesija koja se ceni i da je to angažovanje 24 sata. Sa druge strane registracije su još u toku, ali još neka prinudnih uprava uvedenih na teritoriji grada Subotice“, ističe Gabrijela Agošton, licencirani profesionalni upravnik zgrada.

Profesionalni upravnici u Subotici su osnovali svoj odbor, a u toku je i formiranje sekcije koja će funkcionisati u okviru Regionalne privredne komore.

 

RTVKOMENTARI

 1. (ba)laban kaže:

  Bolje da finansiram svojeg dobronamernog komšiju, koji će se više posvetiti stanju i pojedinačnim situacijama u zgradi, nego neki nepoznat trenutno slatkorečivi nazovi profesionalni upravnik, kojeg će uskoro boleti qrac za nedaće stanara. Dakako biće dostupan 24 sata, ali je pitanje koliko će brzo i kvalitetno rešavati probleme. Po već oprobanom receptu, kad su u pitanju državini službenici i namesnici, biće nenadležan za ovo ili ono i uvek će biti kriv neko drugi.

  Ne verujem im ni najmanje.

  Živela nam naša komšinica upravnica!

 2. HPTN kaže:

  Ima neko iz SPS-a isto ili su baš svi SNS?

 3. SU kaže:

  U svakoj zgradi treba da stoji koje su obaveze upravnika. Da se zna kada on treba da pozove majstora a kada stanar to radi. Po meni, bilo je ispravnije kada je predsednik kućnog saveta bio čovek iz zgrade. Direktno pričate bez posrednika.

 4. ejla kaže:

  punih 50 godina smo vodili racuna o svojoj zgradi, uz dogovor stanara sve probleme resavali i sve je funkcionisalo, bez tzv upravnika. sad ga po zakonu imamo, a kad se bolje pogleda njegovo zaduzenje je veliko nista! za godinu dana ni jednu jedinu intervenciju nije imao! ali je zato lepo placen: 300 (din) X 18 (stanova) =5400 din mesecno >64.800 godisnje (!) i tako 27 zgrada (koliko vodi nas upravnik) = 145.800 din mesecno (i to najmanje, jer vodi i zgrade na Prozivci gde zgrade imaju i 60 stanova). tako da je ovo novoizmisljeno zanimanje vrlo unosno i po zaradi blizu javnim beleznicima.
  da ne gresim dusu, covek je okacio na zid brojeve telefona javnih kom preduzaca. oznojilo se za tih ~65000 din! prezadovoljni smo, pre za do volj ni!!!

 5. Tarabetina kaže:

  obogatili se a narod se naviko na nesto sto mu je nametnuto

 6. Istina... kaže:

  @ejla

  Da li ste čuli za izraz „U interesu građana“? E, pa to Vam je to.

 7. Megille kaže:

  Gabrijela Agošton, licencirani profesionalni upravnik zgrada? Ona je ta gospođa koja je bila sekretar Subotičke Opštine u mandatu Kasa Jožefa ? Poznata po mahinacijama sa opštinskom imovinom.Nakon toga provela cca godinu dana u zatvoru ? Sada je profionalni upravnik zgrada ? Zar se prilikom licenciranje upravnika ne traži se potvrda o podobnosti i nekažnjavanju ??? Svaka čast …!!

 8. Istina... kaže:

  @Megille

  U antisistemu podobni su samo nepodobni. I obratno.

 9. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  Ti ovde dodje najpbodobniji jer tvoji komentari po partijskoj duznosti moraju da se puste. Ako ti ne shvatas da MI shvatamo da si ti klasican nazadnjacki mamac, onda si veoma glup.

 10. mikica kaže:

  Ko menja sijalice u zgradi, mislim ko se penje na merdevine?

 11. avet kaže:

  @mikica
  Pa sigurno je upravnica ta koja se penje na merdevine i menja sijalice, u mini suknji, a upravnik treba da drži merdevine od zdola, da upravnica slučajno ne bi pala sa merdevina.
  Najverovatnije je da će da ih u budućnosti zapošljavaju u paru, svaka zgrada jedan par, upravnika i upravnicu, svakako treba negde zaposliti preveliku stranačku mašineriju.

 12. jaca kaže:

  Ko odredjuje koliki je iznos za upravnika? Ja placam 850 dinara

 13. jasso kaže:

  @jaca,tih 850 dinara je samo upravnik,ili je to iznos celog etaza,kod nas je etaz 920 dinara,od tod upravnik je 250 dinara,ostalo su drugi troskovi,zajednicka struja,odrzavanje lifta,ciscenje i izvlacenje kontejnera kad dolazi cistoca,ako nisi dobro procitala,onda nemoj pisati neistine,najlakse je samo pljuvati po svemu….

 14. Dobar kaže:

  U nasoj zgradi je upravnik komsija i odrekao se nadoknade koja mu sleduje u korist zgrade.

 15. slobodano kaže:

  MEGILLE…je napisao komentar u potpunoj istini…..prof.UPRAVNICI NE RADE NISTA SAMO GLOBE VLASNIKE STANOVA,TRAZE SAMO NOVAC I NISTA VISE….PRIMER.agoston g,d,drcic itd…..Dokle ,ovome se mora stati na put i Zakon menjati….Mi u nasoj zgradi neznamo vec vise godina GDE JE NOVAC OD INVESTICIONOG ODRZAVANJA,nista nije troseno a nepostoji ovaj fond uopste u evidenciji….morace PU da se pozabavi sa ovim ptanjenjem..GDE JE NOVAC u cijim se dzepovima on nalazi?Nisu to mali iznosi,radi se o milionima a ne dinarima…..

OSTAVITE KOMENTAR