Subotica: Koliko košta isključenje s daljinskog grejanja

Toplane u Srbiji nemaju jedinstvene procedure za isključivanje sa sistema daljinskog grejanja, pokazalo je istraživanje portala „Kamatica”. Završetak grejne sezone je pravi trenutak za sve one koji više ne žele da troškove grejanja plaćaju tokom cele godine i odlučili su da svoj stan ili poslovni prostor isključe sa sistema daljinskog, odnosno centralnog grejanja.

Prema istraživanju „Kamatice” u subotičkoj toplani, za isključenje sa centralnog grejanja nije potrebna saglasnost stanara zgrade, ali je uz zahtev za isključenje potrebno predati i elaborat. U njemu mora biti detaljno objašnjeno na koji način će stan ili lokal biti isključeni. Za to se uglavnom angažuju specijalizovane firme koje se time bave i jedan elaborat košta oko 6.000 dinara. Zatim, toplani je potrebno platiti i 2.500 dinara, koliko košta ispuštanje vode u instalacijama zgrade ili poslovnog prostora koji se želi isključiti iz sistema daljinskog grejanja.

– Po proceduri najpre se preda zahtev za isključenje i elaborat, a kad toplana sve to odobri potrebno je pronaći majstore koji seku cevi koje vode do radijatora. To se naplaćuje od 2.000 do 2.500 dinara po jednom radijatoru. Zatim se javlja toplani, koja tog ili nekoliko dana pre dolazi da ispušta vodu – objašnjavaju.

Ukoliko se vlasnik stana ili poslovnog prostora u jednom trenutku predomisli i želi ponovo da se priključi na sistem centralnog grejanja, i to je moguće, kako kažu u toplanama, i ovi zahtevi se brzo rešavaju.

 KOMENTARI

 1. Pera kaže:

  U svakom slucaju je previse.Placa se dele godine i jos te oderu tokom zime.Neka se smanje cene grejanja.

 2. JACEMKAZEM kaže:

  A zasto recimo ispustati vodu u zgradama gde stanovi imaju tkz. neki kalorimetar pa se stan moze bez problema iskljuci sa grejanja samo se zavrne slavina plombira i gotova stvar. Veci izdaci su ti koji oni nakarikaju sto ipak treba platiti jer vas oni kao „greju“ preko komsijskih zivodva a to u vecini slucajevima iznosi oko 50%. To je milion posto protivzakonita stvar ali sve dok se ne ujedinimo i ne krenemo u borbu protiv njih slozno oni ce to iskoristavati.

 3. Alex kaže:

  Teško da je tako jednostavno. Nisam korisnik daljinskog grejanja ali iz razgovora sa prijateljima isključenje nije tako jednostavno.
  Kao prvo nikada vas ne oslobode plaćanja zbog jer se vas novodno greju komšije koje koriste daljinsko grejanje Toplane a vi njih tobože ne grejete…
  Kao drugo Toplana priznaje jedino elaborat jedne jedine firme na koju vas upućuju.
  Takva vrsta neotkačinjanja je protivustavna i ako se sećam neko je u Zrenjaninu dobio spor protiv tamošnje Toplane. Nisam novinar pa nisam tačno istražio, nemojte mi zameriti.

OSTAVITE KOMENTAR