Subotica lider u dualnom obrazovanju

Puna primena Zakona o dualnom obrazovanju, školovanje đaka za deficitarna zanimanja i zanimanja koja i posle školovanja mogu garantovati posao sa dobrom zaradom, glavni su izazovi obrazovanog sistema u Srbiji. Sve to treba da obezbedi bolje uslove za mlade ljude, kako oni ne bi posle školovanja otišli u inostranstvo.

Teorija se uči u školama a praksa u preduzećima. Na taj način đaci dobijaju praktična znanja, a vlasnici preduzeća stručnjake koji su neophodni za određena radna mesta. I u ovoj oblasti Srbija uči od najboljih, u ovom slučaju stručnjaka iz Nemačke.

„Cilj je zapravo da implementiramo i podržimo vašu zemlju u implementaciji dualnog obrazovanja. Da ga dalje unapredimo, kako bismo mladima pružili šansu za budućnost, i kako bi smo omogućili da unaprede svoje obrazovanje i svoje profesionalne sposobnosti“, objašnjava Mihael Salcer, BBW iz nemačkog Instituta za izgradnju.

„Osnovni fokus za srednjoškolsko obrazovanje je dualno obrazovanje. To je perspektiva, kako nas u Subotici i okrugu, to je perspektiva kojoj je Vlada Republike Srbije posvećena. Država koja najviše i najbolje participira u tom procesu je Republika Nemačka i zahvalni smo gostima iz Bavarske, koji su došli da podrže ovaj sajam“, ističe Dragi Vučković, načelnik Severno-bačkog upravnog okruga.

Sajam obrazovanja u Subotici je bila prilika da đaci saznaju gde i kako dalje. Grad na severu Srbije je inače lider u dualnom obrazovanju, ali i grad koji posebno podržava školovanje za deficitarna zanimanja.

„Grad Subotica stipendira deficitarna zanimanja sa 30 stipendija. To je još jedan podstrek za našu omladinu da upisuju prvo te obrazovne profile“, kaže Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

Posle srednje škole mnogi nastavljaju školovanje na fakultetima i višim školama. Dualno obrazovanje je u nekoj formi prisutno i tu, i to posebno u IT sektoru. Studenti tokom školovanja dobijaju ponude za praksu, ali i honorarni posao.

„Ono što mi pokušavamo, i što nam je cilj jeste da zadržimo kvalitetnu radnu snagu u Subotici, odnosno Srbiji. Mislim da razvoj situacije u industriji, u privredi ide u prilog tome da mladi ipak ostanu. To znači da mogu da se ovde afirmišu, jer su jednostavno i plate u inženjerskom sektoru počele da rastu“, objašnjava Zlatko Čović, pomoćnik direktora Visoke tehničke škole strukovnih studija Subotica.

Naš sagovornik ističe da redovno prate karijere svojih bivših studenata. Statistika pokazuje da se većina njih zaposlilo u Srbiji, i to uglavnom u preduzećima gde su tokom školovanja odlazili na praksu.

 

RTVKOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Tacno! Bravo Subotice. Leader dualnog obrazovanja…skolujes se u Subotici a nastavis praxu u zapadnoj Evropi i Americi!

  2. Pajo kaže:

    A sta je to dualno obrazovanje?

OSTAVITE KOMENTAR