Subotica: Na građevini najviše radnika na crno

Građevinarstvo je oblast sa najviše povreda na radu i najviše radnika na crno u Subotici. Nadležni inspektori otkrivaju da je najverovatniji uzrok to što u toj oblasti radi veći procenat niskoobrazovanih radnika. Kako bi podigli svest poslodavaca o tome kakve ih kazne očekuju ukoliko ne poštuju zakone, nadležni inspektorat za rad u Subotici organizovao je tribinu posvećenu bezbednosti i zdravlju na radu.

Prošle godine registrovano je 16 povreda na radu na području Severnobačkog okruga. Od toga, tri teške povrede na radu desile su se u građevinarstvu. Osim toga, od 415 otkrivenih radnika na crno, oko 120 njih je radilo upravo na građevini. Kako da se smanje ove brojke, bila je tema tribine inspektorata, na kojoj su predstavljeni i pozitivni primeri preduzeća koja u potpunosti poštuju zakonske propise. Ali i postavljena pitanja zašto ih neki ne primenjuju. Zbog ušteda?

„Apsolutno mora se poslovanje svoditi na ponude, na potražnju, na kvalitet radova, apsolutno na bezbednost za sve, tako da je mora jednostavno raditi jedna svega toga što ste vi nabrojali“, kaže Nevenka Pejić iz građevinskog preduzeća „Cenzar“.

Ko se ne ponaša na ovaj način može da očekuje astronomske kazne. Za rad na crno od tri stotine hiljada do pet stotina hiljada za preduzetnika, odnosno od šest stotina hiljada do dva miliona za pravna lica. Za neprimenjivanje mera bezbednosti i zdravlja na radu takođe se mogu očekivati kazne. Stoga se svim savetuje da se drže slova zakona jer se nikada ne zna kada će inspektori pokucati na vrata.

„Zato što se to najčešće dešava kod nekvalifikovane radne snage. Poslodavci ih angažuju jer je u Subotici veliki broj ljudi otišao u Austriju ili druge države Evropske unije, tako da se oseća nedostatak tog profila radne snage“, smatra šef odseka Inspekcije rada u Subotici Božo Ivković.

Kada se podvuče crta, situacija u ovoj oblasti je crno-bela. Ima pozitivnih, a ima i negativnih primera u oblasti bezbednosti i zdravlja na rade. Poginulih na radu, na svu sreću, prošle godine nije bilo.

 

RTVKOMENTARI

 1. (ba)laban kaže:

  Ovo su podaci bez podmićivanja inspekcije… Pomnožite sa četiri (4) i to Vam je otprilike pravo stanje. Lično znam poslodavce koji su bili prijavljivani, pa im se ništa nije desilo… pa poslodavce koji su prijavljivani višim instancama, tj. onima na koje ne može da utiče ovdašnji podmitljivi načelnik Inspekcije rada, koji su zatvarani, ali bi potom nastavili po starom, jer veliki gazda Inspekcije rada u Subotici Božo Ivković nema nameru da im se zamera.

  Sve bi se moglo samo da se hoće. Na žalost u ovoj sumornoj Smrdiji sve zavisi od političke volje smradova koji su na vlasti.

  Bilo kako bilo, svakom ko ne zna kako da prijavi svog poslodavca za poreske nepravilnosti (u šta spada i neprijavljivanje radnika) savetujem da to urade potpuno anonimno i sa velikim procentom uspešnosti putem sajta: http://www.poreskauprava.gov.rs/fiskalne-kase/prijavite-poreske-nepravilnosti.html

  Ja sam isprobao i USPELO JE, gazda kojeg sam prijavio dobro se počešao posle toga, bar 800 hilljada dinara.

 2. šlb kaže:

  ove godine ima najmanje jedan poginuli u našem gradu samo to nije prijavljeno kao takvo jer je čovek radio na crno, te se realno izjava da prošle godine nije bilo poginulih verovatno odnosi samo na prijavljene radnike i svakako budi sumnju da ih je ipak bilo ali medju onima koji rade na crno.

 3. Lenin kaže:

  Cela „Industrijska zona Mali Bajmok“ je izgrađena na leđima podplaćenih neimara na crno!

 4. Pravdoljub.. kaže:

  Da li pod ovaj zakon spadaju i nosioci poljoprivrednih gazdinstava?

 5. S&S kaže:

  Ako je na području Severnobačkog okruga u 2o17. godini registrovano 16 povreda na radu, onda zaposleni i poslodavci izuzetno poštuju propise o bezbednosti i zdravlju na radu. Tako bi se moglo reći da je podatak o 16 povreda na radu istinit. Medjutim taj podatak ne odgovara istini, jer je situacija u praksi sasvim drukčija.

 6. xx kaže:

  @(ba)laban
  Svaka cast na komentaru i hvala na linku. Bahati inspektori i inspektorke su inace posebna prica, sve ih treba redom uhapsiti. Nazalost, u sns/sps banana drzavi je sve moguce, verovatno bi brzo izasli i usli u parove ili zadrugu…

OSTAVITE KOMENTAR