Subotica se ispituje kao potencijalna lokacija za geotoplanu

Kikinda ima najviše šansi da u budućnosti dobije geoelektranu, a Subotica i Sremska Mitrovca se ispituju kao potencijalne lokacije za geotoplane – kaže Ana Vranješ, rukovodilac Centra za obnovljive vodne energetske resurse Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu

Srbija radi na projektima za dobijanje toplotne i električne energije iz geotermalnih izvora. U Vojvodini građani već zagrevaju kuće na ovaj način.

Građani su se, izgleda, prvi dosetili, a njihovim putem sada ide i država. Srbija će u naredne dve godine dobiti dve studije koje će pokazati koji su gradovi najbolje lokacije za gradnju geoelektrana, ali i gde se sve po Vojvodini geotermalni resursi mogu koristiti za grejanje. Domaćinstva po Srbiji, ona koja to mogu da finansiraju, jer nije jeftino, to već uveliko rade. Umesto struje, drva, mazuta, gasa, uglja i daljinskog sistema – radijatore greju toplotom iz zemlje ili bunara.

Stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu rade na dva projekta. Timove šest dunavskih zemalja okupio je program „Darling“, koji će, što se Srbije tiče, utvrditi gde se nalaze pogodne lokacije za korišćenje geotermalnih izvora za toplotnu energiju. Drugi tim, u kojem su partneri kolege iz Francuske, označiće pet mesta u kojima bi mogle da budu postavljene geoelektrane, gde bi u budućnosti građani mogli od tople vode da dobijaju struju.

– U Vojvodini je učešće geotermalne energije u energetskom bilansu jedan odsto – kaže Ana Vranješ. – Najviše je koriste banjski centri, kao lekovito sredstvo i za zagrevanje objekata. Preostalih 50 odsto korisnika su individualna domaćinstva.

Sam geografski prostor nije presudan za šansu građana ili privrede da svoj prostor zagrevaju na taj način. Geotermalne vode do 30 stepeni Celzijusovih su dostupne svuda. I na njih država ne polaže ekskluzivno pravo. Za te sisteme potrebne su toplotne pumpe. Ali da biste se našli na trasi toplijih tokova, stvar je sreće. U prednosti su žitelji Vojvodine, jer Panonski basen ima najveći geotermalni potencijal.

– Kikinda ima najviše šansi da u budućnosti dobije geoelektranu, a Subotica i Sremska Mitrovca se ispituju kao potencijalne lokacije za geotoplane – objašnjava Ana Vranješ. – Vodi se računa o potencijalima, ali i spremnosti lokalnih samouprava, o tome koliko je budućih korisnika. Najvažniji i najduži period u pripremi projekta je istraživanje i dokazivanje resursa. To traje između pet i šest godina. Naši projekti su sada u drugoj godini, odnosno na polovini realizacije. Posle toga treba pronaći investitore i graditi postrojenja. Istraživanje i priprema nose 60 odsto vremena i novca.

Geotermalna energija je pre svega ekološki prihvatljivija i spada u obnovljive izvore. U početku su, međutim, potrebna veća ulaganja. U zavisnosti od dela Srbije, ali i „majstora“, zavisi i period otplate. Neke od firmi tvrde da se domaćin besplatno greje već četvrte godine posle uvođenja. U tom slučaju ugradnja košta oko 10.000 evra. Međutim, savršeniji sistemi koštaju i dvostruko više, pa se i mnogo duže otplaćuju.

 

Srbija danasKOMENTARI

 1. SISTEM TE LAZE, NEVERUJ STA TI KAZE kaže:

  Pa zar Rusima nismo dali pravo i na geotermalne vode kad smo prodali NIS???

 2. Raspop Teodosije kaže:

  @ SISTEM TE LAZE, NEVERUJ STA TI KAZE
  Jesmo !
  Zbog toga ćemo mi njima da plaćamo rudnu rentu kada budemo našli toplu vodu za geotoplanu.

 3. Gligorije kaže:

  Jesmo. Na sve smo im dali pravo. Jadna bila jadna i ostala ova nasa Srbija i mi u njoj.

 4. Bradati Anonimus kaže:

  Niko ne mrzi Srbe kao Srbija

 5. easy58 kaže:

  @Bradati Anonimus niko ni ne krade Srbe ko Srbija pa je zato stalna rasprodaja Srbije. Bolje da ne nađemo geotermalne izvore jer će nas to skupo koštati !!!

 6. ludak kaže:

  Nema od ovoga nista. Bice neisplativo jer ce rusi da nam naplacuju rudnu rentu za tu geotermalnu vodu a mi njima ne smemo da naplacujemo rudnu rentu za naftu sto nam vade. Ali jebiga, bitno da je gazsprom sponzor Zvezde i da nam lepo ide.

 7. ludak kaže:

  Koliki idiot treba da budes pa da prodas NIS ispod cene i onda im jos das besplatno geotermalne izvore i sva prava na njih. Pa barem da su dogovorili da drzava moze besplatno da ih koristi…..

  Srbija je idiotska drzava i i svi gradjani u njoj.

 8. S&S kaže:

  Daj na serite, valjda smo ,,braća˝.

 9. Gligorije kaže:

  Ukljucite Pink i vidicete kako nam je lepo. Tako kazu…jbt al smo mi svi glupi kad im ne umemo stati na kraj.. mislim na ove u vladi i mafiji pardon uspesnim ljudima…dno dna…

 10. punisher kaže:

  rusi nek nam pop*se.To je nasa voda! Izbrisacemo guzicu sa ugovorom i nabicemo ga u usta bajatovicu, ivici u vucku

 11. Raspop Teodosije kaže:

  @ punisher

  Skoro da mi se dopada tvoja ideja …

OSTAVITE KOMENTAR