„Subotica-trans“ finansira obuku za polaganje D kategorije

Nedostatak profesionalnih vozača je sve veći problem u većini gradova u Srbiji. U subotičkom Javnom preduzeću Subotica-trans taj problem prevazilaze tako da finansiraju obuku za polaganje D-kategorije.

Manjak vozača u „Subotica –transu“ pojavio se još 2015. godine, kada su mnogi profesionalci u tom poslu napustili našu zemlju i u potrazi za boljim životom otišli u neku od zemalja Evropske unije. Problem se prevazilazi tako što preduzeće finansira obuku za polaganje D kategorije i nudi ugovore zainteresovanim radnicima.

„Velika je potražnja. Preko sto hiljada vozača sa kategorijama E i D traži Evropska unija. Taj trend će se verovatno nastaviti. Nadam se nekom značajnijem povećanju plata, ali mi taj trend nećemo zaustaviti. Oni tamo idu na plate od 2 hiljade evra. Ipak verujem da možemo značajno umanjiti odliv vozača“, objašnjava Aleksandar Aleksić, direktor JP „Subotica-trans“.

Gradonačelnik Subotice Bogdana Laban veruje, da će se nakon mera Vlade Republike Srbije, ovaj problem ublažiti, budući da je nedostatak vozača prisutan u celom regionu, a ne samo u Subotici.

„Pokušavamo to da prevaziđemo, i za sada uspevamo. Ni jedna linija nije ukinuta, servisiramo redovno naše građane i nadam se da ćemo tako nastaviti. Siguran sam da će u narednom period, posle svih ekonomskih mera Vlade Republike Srbije doći do povećanja plata već ove godine, a naravno i u nekom narednom period“, ističe gradonačelnik Subotice.

Laban takođe podseća da Lokalna samouprava u isto vreme stipendiranjem đaka pokušava da reši deficitarna zanimanja u gradu, između ostalih i problem sa nedostatkom vozača. „Subotica-trans“ inače trenutno zapošljava 142 vozača, a u voznom parku ima 92 autobusa.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. Mihajlo kaže:

  Ovaj problem se resava iskljucivo adekvatnom platom zbog tezine posla,koji je jako stresan i opasan.Ne mozete ocekivati da ce vam neko voziti svaki dan autobus za 300 eura,ili udjite u privatizaciju ili prepustite privatnicima deo kolaca.

 2. Laž do laži kaže:

  Bravo! Samo napred, napredno. Do potpune propasti.

 3. Naplata.. kaže:

  Vaša „ako nećeš ti, ima ko hoće“ filozofija palanke konačno dolazi na naplatu. Bukvalno svi nadareni, pametni, sposobni, talentovani i prosvetljeni su davno napustili zemlju. Predvotnih takvih izbeglica od palanaštva, malograđanštine, nesvesti, i zatucanosti, sam, naravno, ja. I cionistički projekat Monarh uzima maha, pa su i sadašnji vozači izgubili motoričke funkcije, pa se svako malo sudare.

 4. Malo sutra kaže:

  Ahahahahah, daaaaa, zaustavice odliv vozaca sa povecanjem plata od 1200 din, hahahahahahha

 5. Trauma based mind control kaže:

  @Naplata…

  Drago mi je da ti kao totalno rascepljena osoba u sebi koja se potpisuješ sa različitim imenima konačno ponosno koristiš reč Monarch. Vidiš kako smo od tebe napravili lutku koja zna da iskopira i uporno vrti samo par rečenica o cionistima, austrougarima i cro-de spregi ovde. Ti i da želiš bilo šta drugo da napišeš, ne možeš! Još ni sam ne znaš jer ti još uvek nisam dao da sanjaš, kako bi video šta ćeš sledeće pisati, jer da znaš Onlyyyy Youuuuuuuu, Ooonlyyyy Youuuuuuuu.

 6. croat kaže:

  Prije par godina su od supa, nazad gde im je peskara, napravili jos kancelarija za njihove pacove, raspustite te lelemude, od onog sto na njih potrosite povecajte plate vozacima pa necete imati manjka. Al onda boze moj ko ce glasati za vas?

 7. Box kaže:

  Sta radi sindikat?Samo se nameštaju na pozicije a volan niko nece u šake!!!

 8. S&S kaže:

  Sredinom 60 – tih godina, momci koji nisu mogli da završe zanat, otišli su da polože vozački ispit C i D kategorije , i postali vozači kamiona i autobusa.

 9. Petar kaže:

  Kakva laž,oni pozajmljuju pare a te pare ti moraš da vratiš bato,znaci uvr glave 280 evri i od toga još moraš da vraćaš,pa gospodo draga..Za vreme Jozefa Kase su bolje plate bile a i tada se sisalo iz javnih preduzeca,vi bre primate pare.

 10. Od zla valja bežati kaže:

  Cionisti pod tuđim identitetima još žešće napadaju. Kakva žeđ za krvlju!

 11. Munem kaže:

  A autobusi pola nece proci novi tehnicki jer ili dime nenormalno ili se radpadaju pa neka stave katanac na vrata i tjt !

 12. PAPAZJANOŠ kaže:

  Ma kakvi bre autobusi i vozaci, sad ce sns-ovci da krenu sa letecim autobusima koji sami sebe voze i umesto nafte trose svinjske glave, papke i repove, apsolutno stopostotno iskoristenje kapaciteta…

 13. Buby kaže:

  Vidim ja da je bolje da pocnem skupljati pare za auto…ovi nece jos dugo a daleko mi je posao…

 14. Razočarana kaže:

  Prvo obucite coveka koji pravi red voznje .ako putujes sa dva autobusa treba ti sat ipo da bi stigao od makove sedmice do odredosta i toliko da se vratis .pa nek putuje on .tri sata dnevno za 15 km.nisu ustanju red voznje napraviti.

OSTAVITE KOMENTAR