Subotica: Vraćena polovina oduzete imovine

Skoro polovina imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata u Subotici vraćena je vlasnicima i njihovim naslednicima.

Iz Udruženja za povrat oduzete imovine poručuju da nisu zadovoljni tokom restitutucije, jer je vraćeno veoma malo poljoprivrednog zemljišta, koje se u Subotici najviše potražuje, a sve zbog loše skrojenog zakona, koji mora da se menja.

Kako prenosi TV Subotica, vraćeno je ukupno 119 poslovnih prostora, šest zgrada, šest stanova, 3.000 kvadrata građevinskog zemljišta i 850 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Najveći problem, napominje predsednik Udruženja, Milan Uzelac, jeste što je Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju loše urađen, a u Subotici je najproblematičnije upravo poljoprivredno zemljište, koje je država mahom otuđila.

Država je predvidela 2,5 milijardi evra za obeštećenje, međutim, procena je da će, ukoliko Zakon ostane ovakav kakav je, biti potrebno čak 13,6 milijardi, pojašnjava Uzelac, što je, dodaje, jednako loše kako za državu, tako i za one koji potražuju imovinu. Obeštećenje za imovinu koja ne može da se vrati u naturi trebalo je da počne ove godine, međutim, pomereno je za početak 2019.

 

TV Subotica

 KOMENTARI

 1. zz kaže:

  Ovo je sramota nad sramotama ove države.Lopovska vlast čeka da pocrkaju svi naslednici.Kad već govore da je Tito uništio Srbiju zašto ne ispravljaju Titove nepravde?

 2. Anonimni kaže:

  Barem da je tako, ali nije. Jako malo je imovine vraceno, samo ono sto je propalo i sto nikom ne treba, a zemlja skoro nikako, a naslednici. uglavnom unucad i praunucad vec imaju dosta godina. Ako se ovako nastavi, ko zna da li ce se uopste vratiti, jos pogotovo ako skrenemo sa evropskog kursa.

 3. Don Don kaže:

  @ZZ
  Pa da nisu lopovske vlasti one koje su to otele, one koje ništa nisu uradile da se oteto vrati već oni koji su prvi nešto uradili da se oteto vrati i da se isprave nepravde prethodnika.Kakvo nakaradno razmišljanje.

OSTAVITE KOMENTAR