Subotičani najbolje platiše

Ukupna dužina distributivne gasne mreže na području Subotice, bez izgrađenih priključaka, iznosi približno 416 kilometara različitih dimenzija, dok sa priključcima ona iznosi oko 620 kilometara.

sugas

Na gasnu mrežu je priključeno ukupno 9020 potrošača, a svim tim gazduje kao distributer „Suboticagas”. Ovo javno komunalno preduzeće obeležava ovih dana desetogodišnjicu rada.

Distribucija gasa na teritoriji Subotice počela je još 1990. godine u okviru Javnog preduzeća „Subotička toplana“, međutim, donošenjem novog Zakona o energetici pojavila se potreba razdvajanja delatnosti distribucije toplotne energije i delatnosti distribucije prirodnog gasa. Shodno tome, Skupština opštine Subotica je dana 2. decembra 2005. godine donela Odluku o statusnoj promeni Javnog preduzeća „Subotička toplana“ i odvajanju dela preduzeća koji obavlja delatnost distribucije prirodnog gasa. Nakon toga se odlukom Skupštine opštine Subotica osniva JKP „Suboticagas“, koje dalje posluje kao samostalno Javno komunalno preduzeće.

– Period koji je iza nas govori o respektibilnom poslovanju, a možemo da se hvalimo i postignutim rezultatima. Osnovni moto preduzeća je da građanima pruži što sigurniji i komforniji život, da obezbedi potrebne količine energenta poslovnim potrošačima, a da u svemu tome vodi računa o stabilnom sistemu i zaštiti životne sredine.Trudićemo se da i ubuduće poslujemo dobro i da subvencionišemo potrošače kao i do sada – istakao je na svečanosti povodom jubileja direktor JKP „Suboticagas” Dragan Božinović.

On je objasnio da Subotičani koji koriste gas kao energent ne treba da brinu tokom grejne sezone, jer zaliha ima dovoljno, a oni potrošači kojima računi budu preveliko opterećenje, mogu da dođu u preduzeće i potpišu reprogram duga. Subotičani godišnje potroše oko 25 miliona metara kubnih gasa, a spadaju u red najboljih platiša u Srbiji.

Danas se prirodni gas ubraja među najvažnije energente širom sveta, ne samo za potrošnju u domaćinstvima (za grejanje, sanitarnu toplu vodu i kuvanje), već i u industriji. Pri tome se ne sme zaboraviti minimalni štetni uticaj na okolinu, koji nastaje njegovim sagorevanjem, odnosno vrlo mala emisija štetnih gasova. Može se sa pravom reći da je gas energent 21. veka.

Svečanost, povodom 10 godina rada i poslovanja preduzeća održana je u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, a među brojnim zvanicama bili su i predstavnici Agencije za energetiku. Prvi direktor JKP „Suboticagas” bio je Grgo Horvacki, a danas ovom gradskom firmom rukovodi Dragan Božinović.

 

 

DnevnikKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Sramota da je najsiromasniji grad u Srbiji najbolji platisa nameta, okova i utega.

 2. alko kaže:

  ta kad smo redoovni

 3. vokille kaže:

  Da da, Subotica neka placa račune, a nek se sela južnije od Vranja divlje hvataju na vodovod i struju, i naravno im niko ništa ne može…

 4. JAPAJA kaže:

  Ali zato suboticka Toplana zverski dere. Iako je cena gasa otisla dole 23% oni bi da prikolju suboticane sa jos 11%. Zveri ostaju zveri.

 5. horvat kaže:

  suboticani su naivni mutavci samo toliko

OSTAVITE KOMENTAR