Subotičani revnosni davaoci krvi

Subotička Opšta bolnica, za razliku od drugih zdravstvenih ustanova u zemlji,  i tokom letnjih meseci ima dovoljno zaliha krvi, zahvaljujući velikom broju davalaca, koji, bez obzira na godišnje odmore, redovno doniraju ovu dragocenu tečnost.

Prošle godine, donirano je 6957 jedinica krvi, što, u odnosu na oko 200.000 stanovnika na teritoriji Subotice, Bačke Topole i Kanjiže, koju pokriva Služba za transfuziju subotičke bolnice, iznosi 3,5 posto. To je veoma visok procenat, blizu onom kojem teže zemlje Evropske unije i koji pokriva potrebe određenog područja, a to je 4 posto. Ovi podaci, ističe dr Anastazija Mrđa, načelnica Službe za transfuziju, govore da je naše stanovništvo vrlo humano i da se redovno odaziva na akcije i daje krv.

Prema Zakonu o transfuzijskoj medicini, od 1. januara 2019. godine, samo četiri ovlašćene transfuzijske ustanove u Srbiji će prikupljati krv, dok službe za transfuziju pri opštim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama to više neće moći da čine. One će postati banke krvi i baviće se  kliničkom transfuzijom.

Na teritoriji Vojvodine, od naredne godine, krv će prikupljati novosadski Zavod za transfuziju. Dr Anastazija Mrđa apeluje na dobrovoljne davaoce da nastave da daju krv, jer će ona svakako stići do onih kojima je potrebna, a to je i najvažnije.

Do početka primene Zakona o transfuzijskoj medicini, zainteresovani krv mogu dati, kao i do sada, u Službi za transfuziju, radnim danima od 7 do 10 časova.

 

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Realan kaže:

  Dajte krv, dobićete sendvič. Kakve li ironije.

 2. Žderonja kaže:

  @Realan
  Ja kada odem da dam krv, olešim ih za sendviče.
  Pojedem barem 10-12 komada minimum, tako da ne moram barem dva dana ništa da jedem.
  I dva bokala limunade progutam samo tako.

OSTAVITE KOMENTAR