Subotičani se i dalje guše

Ni nakon mesec dana od požara u Interkordu javnost nije obaveštena šta je uzrok požaru i koliko je štetno zagađenje vazduha. Stanovnici Prozivke, Aleksandrova i Bajnata se osećaju kao Pančevci-skoro svaki dan moraju da zatvaraju prozore zbog dima koji se nadvija nad gradom i neprijatnih mirisa.

Tim povodom je održana i konferencija za novinare na kojoj nije dat odgovor na pitanja: koliko je zagađenje, i da li su vazduhu primećene toksične i kancerogene materije?

 

U Zavodu za javno zdravlje objašnjavaju da je u toku ispitivanje tla, analizira se preko 30 elemenata među kojima su cink, hrom, kadmijum, kalaj i slično, a pored toga Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu će da obavi skrining tla. Sredinom nedelje biće dostavljeni prvi rezultati analize tla i onda će se znati koliko je bilo zagađenje i da li je bilo kancerogenih materija u vazduhu.

 

Grad je sprema da sanira teren i rebalansom budžeta trebalo bi da se obezbedi pet miliona dinara. Pored toga, u planu je i zacevljenje kanala.

 

Požar je izbio 21. avgusta na prostoru gde se nalazila nekadašnja fabrika za preradu kože. Od tada do danas izmešale su se hemikalije iz nekadašnjih fabrika za preradu kože „Garled“ i „Jugokoža“ i povremeno gori smeša u četiri bazena, svaki od oko 400 kvadratnih metara. Bazeni su prekriveni trskom i rastinjem i predstavljaju deponiju.

 KOMENTARI

  1. djomla kaže:

    Malo pre sam kolima prosao tuda i dalje se oseca isti onaj smog, samo sto je prida dobro ukombinovam sa smradom iz kanala. 

  2. goki kaže:

    Od pre 5 dana i Kikindu je opseo neki dim. Imamo i  mi svojih zagadjivača ali ovo je nešto kao da živimo u močvari. Kad sam primetio prvi put mislio sam da su mi  prljave naočare kad pogledam u svetla, a kad ih skinem opet isto zamućenje. Ne oseća se dim niti neka zagušljivost ali kao da smo pod nekom blagom maglom. Preko dana se vidi samo ako pogledaš u daljinu a noću oko nekih izvora svetlosti.
    Mislim da bi pod hitno moralo da se oformi neko istražno telo koje mora redovno da kontroliše sve vrste zagađenja vazduha. Imamo svako ljudsko pravo da znamo šta, koliko i zašto nas truje da bismo znali šta nam je činiti. Pa to je kao da te neko šamara i udara a ti ne vidiš nit znaš ko te mlati.  

OSTAVITE KOMENTAR