Subotičanin koji je radio kao portparol Haškog tribunala

Svedok istorijskih događaja, poput presude Ratku Mladiću ili samoubistvo Slobodana Praljka, bio je jedan Subotičanin

Haški tribunal ispunio je očekivanja koja su pred njega stavile Ujedinjene nacije, ali sud ne može da miri ljude, ocenio je nekadašnji portparol ovog tribunala Nenad Golčevski. Ovaj rođeni Subotičanin bio je svedok poslednjih presuda tribunala, za koji smatra da mu je svaka od strana u sukobu pristupala „navijački“.

Svedok istorijskih događaja, poput presude Ratku Mladiću ili samoubistvo Slobodana Praljka, bio je jedan Subotičanin. Nenad Golčevski. Nakon završetka studija psihologije u Beogradu i specijalizacije u Amsterdamu, Golčevski je poslednjih nekoliko godina radio kao portparol Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Po zatvaranju tribunala, Golčevski je nedavno posetio rodni grad, i u razgovoru za RTV ocenio kako je ovaj sud nadmašio očekivanja koja je pred njega stavio Savet bezbednosti UN, ali da to nije pomirenje.

„Pomirenje ne može biti zadatak suda, sud ne može da miri ljude. Ljudi mogu da mire ljude. Dakle, na nama građanima zemalja bivše Jugoslavije je pre svega da pokrenemo na ozbiljan način, zatim i da izvedemo do određene tačke taj proces pomirenja, a međunarodne institucije mogu da nam pomognu u tome“,  smatra on.

Golčevski takođe smatra da su sve strane sukoba tribunalu pristupale navijački. Bili su protiv njega kada su osuđivali „naše“ ili oslobađali „njihove“, dok je pozitivno raspoloženje prema Hagu raslo ukoliko su presude bile suprotne od toga.

„I mislim da to ostaje izazov i za ljude koji će raditi u budućnosti u mehanizmu koji je naslednik tribunala, ali i za same zajednice u bivšoj Jugoslaviji, da prevaziđu taj odnos između „nas“ i „njih“, da se žrtve ne gledaju po nacionalnosti, da osećamo empatiju i sažaljenje sa žrtvama, zbog njihovog stradanja, a ne zbog toga što su Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Albanci“, dodaje Golčevski.

Ko želi time da se bavi, na raspolaganju su mu tone materijala koji ostaju kao nasleđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR