Subotičanin prodaje deo stolice sa nereda na Maksimiru

Navijač Crvene zvezde, na aukciji putem interneta, prodaje deo stolice sa čuvene utakmice između zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde 1990. godine kada su se desili veliki neredi na stadionu Maksimir.

Sa meča, koji mnogi označavaju kao početak kraja SFR Jugoslavije, građanin iz Subotice poneo je rekvizit za koji kaže da mu je spasao sačuvao život 13. maja 1990. godine u velikom sukobu sa pristalicama Dinama.

Baš tom stolicom se pomenuti navijač Zvezde branio od kamenica hrvatskih navijača i sada je odlučio da je proda za 24.000 dinara.

„Tog dana 13.05.1990. godine, još kao pitomac Vojne gimnazije u Zagrebu, otišao sam sa drugarima na „sever“ nekoliko sati pre početka utakmice. Prvo je preleteo sladoled ka nama od strane navijača Dinama koji su bili smešteni takođe na severnoj tribini, ali iznad nas i odvojeni nekakvim limenim pločama. Preletela je i plastična flaša, tamo i nazad. „Delije“ su počele da lupaju po onim limenim pločama, a one su postepeno popuštale. Grupa navijača Dinama je nekako uspela da napusti taj deo tribine iznad nas i mi smo ovladali celom severnom tribinom“, navodi u opisu izvesni Miodrag svoj rekvizit na aukciji sajta „Kupujem-prodajem“.

Dalje opisuje da je, nakon što je revoltiran gađanjem kamenica na navijače Zvezde sa „istoka“ i „zapada“, od adrenalina počeo da kida sedišta zajedno sa „kolegama“.

„To smo radili malo iz obesti, ali i da se zaštitimo od kamenja kojim su nas gađali. U svom tom metežu napustili smo Maksimir, prvo dok se nije otključala kapija zaklanjajući se iza povećeg drveta nas dvadesetak (lično braneći se ovim sedištem od kamenica koje su i dalje padale sa zapadne tribine), a nakon toga i od navijača Dinama koji su ostali van stadiona. Sedište je prokrijumčareno ispod jakne do sobe, pa nakon toga i do kuće mojih roditelja. Sve ove godine je putovalo gde god da sam službovao (Priština, Niš, Užice, Apatin i sada je u Subotici) kao draga uspomena… Verujem da je jedino sa tog događaja“, zaključuje Subotičanin.

TanjugKOMENTARI

 1. ffilozoff kaže:

  Glupost !!!

 2. ll kaže:

  Čega se pametan stidi time se lud ponosi.

 3. Bradati Anonimus kaže:

  Znam trojicu Subotičana koji su bili tada na Maksimiru. Prvi je bio hokejaš i jedan od osnivača „Blue marines“. Drugi danas vodi poznatu subotičku kafanu koju je osnovao njegov otac. Treći je bio tamo sa vojnim pitomcima (nije ovaj iz priče).

 4. Samo istina kaže:

  Ffilozoffe-Ti bas na svaki komentar moras da jedes govna?

 5. ffilozoff kaže:

  KOLKO si govana pojeo,bas si porastao debilu!!! Kretenu ne reagujem na komentar vec na vest!!! HVALA jer pratis moje komentare …hehe,he…

 6. avet kaže:

  A ja imam dugme sa Titovog sakoa, prodajem ga za 50.000 dinara.
  Kako da ne, ko će dokazati da je to baš to.

 7. Ne verujes koja prica kaže:

  Posle ovoga vicevi o caku norisu postaju nezanimljivi

 8. Mister No kaže:

  Baš nostalgično,zaista lepa uspomena. Hvala Bogu što na Maksimiru nije bilo žrtava,na obe strane. Možda se delija posle uključio u odbranu otadžbine,pa biranim kupcima prodaje vukovarski crep koji vadi iz šupe. Na svakom komadu crepa nacrtan vodotoranj,uspomena iz Vukovara.
  Sačuvaj nas Bože ovakvih uspomena.

 9. stormwatch kaže:

  Sramota ako ova vest zasluzuje bilo kakvu medijsku paznju.

 10. Lansky kaže:

  Moram da priznam da sam možda malo doprineo nastanku ove priče koju su preneli svi mediji, štampani i elektronski. Mnogo puta sam terao ovog čoveka da mi prepričava svoje utiske sa Maksimira, gde je ,kako kažu, počeo građanski rat. Moguće da sam tako pomogao da se uobliči priča koja ide uz tu stolicu sa stadiona. Priča nije ispričana novinarima već je napisana kao nota uz predmet na internet prodaji. Predmet bez priče ne vredi puno. Ima na History kanalu ona emisija o muzejskim predmetima uz koje se vezuje dobra storija.
  U noti je svedočenje jednog gledaoca koji nije bio ultras. O tom događaju je HRT snimio dokumentarac (ima na youtube-u) a ovo je dobar prilog tome. Stolica je samo eksponat.
  Vlasnik je danas, kao i svi protagagonisti tog događaja, u godinama kada mu ne treba publicitet ove vrste. Stolica je dobila novog vlasnika.

 11. Pravdoljub.. kaže:

  LANSKY-Unovčena je?- Za koliko?

 12. Lansky kaže:

  Nisam pitao. Tražena cena je bila 200 eura. Dakle…
  To je bio nemio događaj, međutim, danas se on prepričava, analizira…to je deo istorije a stolica je zanimljiva relikvija. Kažem, na umu mi je ta emisija o američkim muzejima gde čuvaju takve, naizgled obične stare predmete (kutija, cipela, žeton…) koji pripadaju nekom događaju i podsećaju na njega.

 13. Pravdoljub.. kaže:

  Zanimljivo. Verovatno je pred nama i na moju radost serijal tekstova o zanimljivim stvarima.

 14. Dietrich Gyula kaže:

  IMAM TRAMVAJSKE KARTE IZ 50 GODINA. koja bi bila cena, jer je original i nije
  reprint. REPRINT sam u dva datuma DELIO, kada je za 40 god. bio ukinut tramvaj.
  kao i jesenas kada smo se setili 120 godina KAKO je krenuo, zivio je 77 godina.
  NEKA MU JE VECNA SLAVA. dgy

 15. ffilozoff kaže:

  Pitajte u muzeju,ili ce Vas oni uputiti na procenu.

 16. Nikola kaže:

  To je ukradeno i trebalo bi biti vraćeno pravim vlasnicima!

OSTAVITE KOMENTAR