Subotičanin sagradio kuću od slame – jeftinu, ekološku i održivu

Da bi očuvali životnu sredinu u današnjem graditeljstvu treba slediti zdravu i prostu seljačku logiku. Na taj način razmišlja i radi građevinski inženjer Lehel Horvat, koji je na salašu u blizini Subotice sagradio kuću od slame i gde kroz edukativne radionice populariše ekološki zdravu i održivu gradnju.

Slama je pristupačan, jeftin, zdrav, lako održiv, ali i bezbedan građevinski materijal. Dakle ni blizu kao u priči o tri praseta. Te činjenice, ali i ljubav prema prirodi naveli su subotičanina Lehela Horvata da na svom salašu sagradi kuću od slame.

RTV

„Kakve su to kuće? To su mnogo jeftinije kuće nego što je to naša moderna gradnja. Nije to međutim najvažnije, nego to da su zdrave, da su od prirodnog materijala, a treća važna stvar je da ne opterećuju okolinu. Ta takozvana siva energija koju ulažemo kod pečenja blokova, cigala, kod proizvodnje armature, cementa, sve to u ovom slučaju nemamo. Kuća je bez cementa, folija, bez veštačkih materijala, dakle nema emisije ugljen dioksida. Dok proizvoditete pomenute materijale vi zagađujete sredinu“, objašnjava Horvat.

Na svom salašu Horvat organizuje edukativne radionice na kojima mlađim ljudima prenosi svoje znanje i na taj način populariše ekološki održivu gradnju.

„Naša je želja da svet koji ostavljamo našoj deci, odnosno unucima bude bolji nego što smo ga zatekli. Kako „tenda“ ovaj svet, vidim da će to biti neko veliko smetlište, koje ćemo predati svojoj deci. To je čini mi se roditeljska neodgovornost. Tu kod nas dolaze školarci, provedu na salašu dva-tri sata, pričamo o ovim stvarima, o ekologiji, o kućama od prirodnih materijala, o načinu gradnje i uopšte o toj filozofiji. Da nešto nauče i da promene stavove, da ne mora sve da se dešava u „Hi-tec“ varijanti, ne moraju da budu robovi sistema, mogu da dođu bliže prirodi i da se osećaju mnogo bolje“, dodaje on.

Naš sagovornik je rođen na salašu, zato ga je oduvek privlačila blizina prirode. U budućnosti planira da na salašu ne provodi samo slobodno vreme, već da se tu jednog dana i trajno preseli.

 

RTVKOMENTARI

 1. MILICA kaže:

  Lehel je genije!
  Lehela za gradonačelnika!

 2. Robert kaže:

  Bravo profesore

 3. Lenin kaže:

  Gde su slike?

 4. Kenjereš Andraš kaže:

  Zabranjeno pušenje u krevetu !!

 5. ejla kaže:

  zasto od slame, a ne nabijanica – prirodan materijal, proveren kroz vreme i tradicinalan nacin gradnje u ovim krajevima?

 6. Slavuj kaže:

  @ Kenjeres Andras,
  Ne mozes u zivotu imati sve. Ili se odreci kuce, ili postkoitalne cigarete. Obe stvari ne idu zajedno.

 7. Megille kaže:

  Tradicionalna gradnja u ovim krajevima su kuće od nabijanice. Te urbane kuće prvi su počeli graditi Hrvati koji su se naselili u ove krajeve nakon što se Otomansko carstvo raspalo. Kuće su bile tipizirane što se tiće raspored stambenih i pomoćnih objekata i prilagođene su bile za surove uslove na hladnim ravničarskim prostorima. Iz današnje perspektive gledano kuće nisu zadovoljavali protivpožarne propise ,te nakon I svetskog rata zbog čestih požara zabranjeno je bilo pokrivanje krovišta tih objekata trskom i slamom. Kuću graditi od slame po novoj tehnologiji ? Moguće je, i nije danas izmišljeno ,u mnogim zaostalim državama se grade slične nastambe još od kamenog doba. Jedino treba proveriti da te kuće koliko su sigurne i odgovaraju li protivpožarnim propisima u gradjevinarstvu…

 8. croat kaže:

  Ja sam tradicionalista , na dve cigle i krov od crepa. Od modernizma moze betonski temelj, dupli prozori i podascani krov. Provereno i trajno!

OSTAVITE KOMENTAR