Subotičanin student albanskog jezika u Prištini

Tomislav Perušić iz Subotice, Kristina Stanković iz Aleksinca i Marija Ivanović iz Čačka, studiraju albanski jezik u Beogradu i ove godine su učesnici 37. Seminara albanskog jezika, književnosti i kulture, koji je u toku Prištini. Subotičanin, 28-godišnji Tomislav je završio treću godinu, na Seminaru učestvuje treću godinu za redom, a Kosovo je posetio već mnogo puta.

Tomislav Perušić planira da kada završi studije u Beogradu, dođe u Prištinu na magistraturu. Već je mnogo puta boravio na Kosovu, tako da je mlađe studente iz Beograda ohrabrivao da dođu u Prištinu, ne samo pričom, nego i slikama koje je objavljivao na društvenim mrežama.

“O Albancima nisam znao gotovo ništa pre nego što sam došao na Kosovo, ali nisam imao predrasude. Jednostavno, nisam imao nikakvo informacije, nikakvo znanje o jeziku, istoriji, kulturi, tradiciji, a zanimalo me je jako, s obzirom da su naše prve komšije”, rekao je Tomislav.

Kako ističe bio je iznenađen kada je prvi put došao na Kosovo, jer je mislio da je na Kosovu nekakav haos, nešto poput Sirije danas, koja je u ratu, a zatekao je Kosovo izgrađeno i modernizovano.

“Imam samo pozitivne utiske sa ljudima sa kojima sam se upoznao, sa kojima sam pričao lično. I svi se obraduju kad čuju da studiramo albanski, jer malo ko se bavi albanskim jezikom u svetu, a posebno u Beogradu. Mislim da je to jedan narod i jedna kultura koja je dosta zapostavljena na Balkanu. Mnogo toga se zna o ostalim narodima, a o Albancima mnogo manje”, kaže Tomislav, koji se za albanski jezik i kulturu zaintresovao tokom boravka u Americi, gde je prvi put u životu upoznao Albance.

Tomislav je tokom našeg razgovora bio obučen u dres košarkaške reprezentacije Kosova, a nosio je i sat i masku za mobilni telefon sa albanskom zastavom. Noseći to nije mu cilj da provocira, nego da se, kako naglašava, ljudi naviknu da postoje i Albanci, da ih ima ih i u Beogradu i u Subotici odakle je on i da su dobre komšije.

“Nisam direktno imao nikakve veze sa ratovima, sa sukobom, bio sam mali. Ja imam odgovornost da znam šta se desilo i da pričam o tome, ali ja ne želim da taj teret drugih imam na sebi i da zbog nekih starih generacija zaostajem”, naglasio je Tomislav.

On smatra da je došlo vreme da se promene stvari u srpsko-albanskim odnosima, te da posebno značaju ulogu u razbijanju predrasuda mogu imati mlađe generacije.

Tomislav naglašava da ako on kao pojedinac može da živi i da se druži sa Albancima, može svako.

“Ako mi možemo ovde da boravimo i da pričamo na srpskom slobodno onda nam niko ne može reći da se to ne sme u Prišitni ili na Kosovu i mi smo samo dokaz da to nije tako kako se priča i da ovo mesto nije opasno za Srbe, ništa opasnije koliko i za Albance koji ovde žive. I jedni i drugi trpe istu situaciju, uostalom kao i u Srbiji”, zaključuje Tomislav.

 

Anadolu AgencyKOMENTARI

 1. avet kaže:


  Ni slučajno nije isto biti Albanac u Srbiji u Beogradu ili biti Srbin na Kosovu u Prištini.
  Možda na kratko vreme kao turista, ništa više od toga.
  A inače, Kosovo, pogotovo Prištinu si zatekao izgrađeno i modernizovano, ali nisu to oni izgradili od svojih para, tamo su uložene ogromne vojvođanske pare, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.
  Godinama su nama u Vojvodini sa plate obavezno skidali procente za izgradnju i preporod Kosova.
  Milijarde su u pitanju.
  Možda su skidali i u drugim delovima države Jugoslavije, ne mogu da kažem, jer ne znam.
  E, pa „preporodilo“ se to Kosovo, propala investicija za nas koji smo godinama plaćali taj doprinos, a oni ako sada grade, opet grade od nekih međunarodnih donacija i dobrovoljnih priloga trgovaca drogom, ljudima, organima…
  Malo je tamo legalnih stvari koje su legalne u normalnom svetu, kod njih možda jesu.
  A da će biti potrebni prevodioci srpskog na albanski jezik i obratno je sigurno, treba to učiti, studirajte vi i dalje.
  Nekada su kosovski Albanci znali srpski jezik da pričaju na nekom podnošljivom, razumljivom nivou, u zavisnosti od toga iz kog dela Kosova su bili i od nivoa njihove školovanosti.
  Sada i da znaju, sigurno neće da pričaju na srpskom jeziku, samo na albanskom komuniciraju.
  Samo da vam kažem, vi ste optimisti, ja nisam, pun sam predrasuda i mišljenja sam da srpsko-albanski odnosi neće biti dobri još barem 300 godina minimum.

 2. Senior kaže:

  @ avet

  A koliko je vec tebi godina pile moje?

 3. De la Croix kaže:

  Važno je u kojim se krugovima čovek kreće. Ako sedi kući i čita Informer i internet komentare, biće ubeđen da u Hrvatskoj žive ustaše, da u Bosni balije opet hoće da kolju Srbe, na Kosovu su Šiptarčine…u tom svetu to je svakodnevnica. Međutim, postoji i veliki deo života koji je sasvim normalan. To znaju oni koji odlaze tamo poslom, ili imaju kontakte odavde te vrste. Ima i onih kontakata koji se tiču nekih hobija ili recimo škole kao što je ovde slučaj. Kad čovek živi u toj sferi, onda vidi da je u bivšim republikama kao kod kuće.
  Puni smo predrasuda zato što nemamo kompletnu sliku. Ne mislim da je kosovsko društvo onakvo kakvo bi trebalo da bude već kažem da nemamo priliku da vidimo onu normalnu stranu tog društva nego mislimo da tamo žive samo monstrumi.
  Ti tabloidi su otrov.

 4. avet kaže:

  @Senior
  Nisam ja baš pile, da me kuvaju za supu, trebalo bi jedno 3-4 sata kuvanja da samo malo omekšam.
  Valjda sam jedini živi učesnik Solunskih bitaka iz Subotice, nosilac partizanske spomenice iz Drugog svetskog rata i primalac boračke penzije.
  Šalim se naravno, neke stvari pamtim i iz priča mojih predaka.

 5. Senior kaže:

  @ avet
  U tome i jeste problem. Price predaka nastaju iz iz prica koje su kreirane za denuncijaciju jednog kompletnog naroda. Jer da bi opravdao svoju agresiju protiv nekoga, prvo ga moras denuncirati i opisati kao crnog djavola. Taktika nije nova nju su vrlo uspesnu primenjivali Adolf Hitler sa svojom teorijom o nizoj rasi (Jevreji,Sloveni, Romi itd.) koji ugrozavaju egzistenciju Nemackog naroda, i Slobodan Milosevic sa teorijom i propagandom o svojem napacenom narodom koji je zrtva razularenih Siptarskih bandi. Milosevic je to radio uz pomoc „uglednih“ NINa i Politike i nesto sitno zurnalistickog taloga, kao Vecernje Novosti ili Expres Politika. Naravno i TV Beograd kao udarna pesnica Milosevica i njegovih sledbenika. Svakog dana je Politika objavljivala vest o barem tri silovanja Srpkinja od strane Albanaca. Po pravilu ili malih devojcica ili starica. Kasnije su dosle na red monahinje. Price o ogromnim ulaganjima na Kosovo su naravno podgrejavale atmosferu. Niko se nkada nije zapitao zasto je Kosovo najzaostaliji region Evrope pored tolikih silnih ulaganja, i koliko je toga novca zavrsilo na Kosovu? Uzgred to Kosovo je poslednje u Evropi koje je dobilo elektrifikaciju. Tamo negde krajem 60-tih godina proslog veka. Problem Kosova je samo maska kojom je S Milosevic pokusao da konzervira stanje pre pada Berlinskog zida i ocuva Jugoslaviju koja bi ostala kao servisna sluzba Srbije. Albanologija je nauka koja obuhvata malo vise od Kosova ili prevodjenja jezika, ona zadire malo dublje nego sto to radi priprosta, ali jos uvek vrlo aktivna Miloseviceva propagandna masina. Recimo jedna omiljena tvrdnja da su Albanci nedavno stigli sa Kavkaza je u stvari duboka blamaza srpske naucne misli i SANU koji nisu ni prstom makli da skinu jednu takvu blamazu. Pretpostavljam da Suboticka biblioteka cuva sve brojeve Politike iz tog vremena i mislim da ne bi bilo zgorega danas sa odredjene istorijske distance i hladne glave procitati sve te novine i posebno referate iz Francuske 7 kao i rubriku „Odjeci i reagovanja“ iz Politike.

 6. Realan kaže:

  Ah, kako je to „sjajno“ (eng. great)!

 7. Kilo Kilo kaže:

  Tomislave, crni tomislave.
  sad sam ti pogledao FB profil i ti si dečko toliko bez idetiteta da je to zastrašujuće.
  Pokaži jednom tog orla pred ljudima u Srbiji, ili digni Srpsku zastavu u Prištini.
  Lako je kad si pred šiptarima veći Skenderbeg od njih samih,

 8. Karadjoz kaže:

  @ Realan

  Nazalost nije sjajno, jer si ti svojim sjajem zasenio ovaj citavi portal i osim tvog sjaja i isijavanja se skoro nista drugo ne vidi

 9. Zna se kaže:

  @Kilo Kilo

  A sta da jednom svi vi veliki srpski nacionalisti skupite m i podignete srpsku zastavu u Pristini? Zasto Seselj ne kupi kucu u Pristini nego je kupio u Hrtkovcima? Zasto Ivica Dacic nije svaki dan na Kosovu? Zasto Vulin nije svaki dan na Kosovu? Mnogo pitanja zasto a samo je jedan odgovor.

 10. Mister No kaže:

  @Zna se
  Zaśto Šešelj i ostali nacionalisti ne podignu srpsku zastavu u Prištini ? Odgovor je jednostavan,treba hrabrosti za tako nešto. Ku….ti se i biti jak na rečima ,nije isto šta i biti hrabar. Dačić i Vulin su posebna priča,možda grešim. Oni su kulturni političari.

 11. Mister No kaže:

  @ De la Croix
  Slažem se s Tobom. Tabloidi su otrov ,i moćno sredstvo za manipulaciju.

 12. saša kaže:

  @senior
  Pročitao sam vrlo pažljivo tvoj komentar, pa onda opet i opet, a na kraju se prekrstio i levom i desnom rukom. Treba da znaš da Albance niko nije denuncirao. Oni sami su se be denuncirali Prvom i Drugom Albanskom ligom, golgotom kroz koju su prošli Srpska vojska i narod u Velikom ratu, kolaboracionizmom u II Sv. ratu. Potpomognuti Titom 1945-te je 250.000 Srba proterano sa Kosmeta jer im je zabranjen povratak, a naseljeno je preko 500.000 šiptara sa kosova. Uz pomoć Kardelja i drugih razbijača SFRJ Kosmetu je dat status jednak statusu republike. 1981 odmah posle Titove smrti otpočeli su na Kosmetu protesti, pripreme za nasilno otcepljenje (teroristički napadi u našim asarnama su dokaz za to) koje je sprovedeno 1999. Kakvo god imali mišljenje o Miloševiću nikako ga ne možete upoređivati sa Hitlerom. Ovom malom globalisti, studentu koji izgleda nije sposoban da studira ništa pametnije od šiptarskog jezika poručujem da kosovari nisu naše prve komšije. To mogu biti samo stanovici zvanično priznatih država ( a to su samo članice UN) Pitam se šta su obeležja tzv Kosova koje nosi drugo nego provokacija. O ulaganjima Srbije pa i drugih republika SFRJ na Kosmetu mogu se napisati romani ( to znamo mi koji smo izdvajali novac) a to što je sve to pokradeno od strane šiptarskih komunjara je neka druga priča. Želeo bih još malo da te edukujem. Informiši se malo više o Vinčanskoj kulturi pa će ti sve biti jasnije i nećeš lupati o nekakvoj Albanologiji. Mogao bih pisati još tri dana ali tebi ne vredi jer mržnja kojom si zadojen je nemerljiva.

 13. saša kaže:

  @Zna se
  Da li si ti stvarno blesav ili se samo praviš. Rekao bih da je ipak ovo drugo.

 14. Mister No kaže:

  @ Senior
  Milošević je inteligentno koristio novine i RTS kao sredstvo propagande. Gebels ( Hitlerov ministar za propagandu ) je bio amater za Miloša.
  Odrastao sam na pričama o Šiptarima ljudožderima,trgovcima oružjem i narkodilerima. Vreme je pokazalo da su Šiptari pevači dečjeg hora Kolibri u odnosu na neke srpske patriote,šta se tiče trgovine drogom i oružjem.U školi nam je jedna nastavnica pričala o Šiptaru pekaru koji povraća neke kukce koji dospevaju u burek. Uzimao sam ove priče zdravo za gotovo i jednostrano,kao svako dete. Promenio sam mišljenje u JNA,gde sam u stvari prvi put sreo Albance.
  Verujem da Albanci prećutkuju neka zlodela UČK . Međutim,srpska istorija takođe ne spominje zlodela koje je srpska vojska učinila na Kosovu za vreme balkanskih ratova. Dimitrije Tucović (rezervni oficir srpske vojske )je napisao knjigu o ovim događajima koji su od Albanaca napravili srpske neprijatelje. Ovi događaji se tek u zadnje vreme stidljivo spominju u Srbiji.

 15. Nije mi jasno kaže:

  Ne razumem,šta je ovde vest!
  Koga ….. šta ko studira,ajde da je otišao u Tirani pa ok neki članak,on je u Prištini!
  Ap Kosovo i Metohija

 16. Profesor kaže:

  Bravo Tomislave ! Veliko je zadovoljstvo i ohrabrenje za sve c i v i l i z o v a n e građane Srbije da govoriš i misliš kao Č o v e k bez predrasuda. Tvoj glas i poruka sadrže duboko ljudsko i hrišćansko načelo ljubavi i zdravog razuma. Gospodin Mister No je dobro obavešten o korenima duboke mržnje dva veoma slična balkanska naroda jer je pročitao šta nam je svedočio veliki Čovek srpskog naroda Dimitrije Tucović. Uzgred, dobro bi bilo da “ neverne Tome “ pročitaju i “ Čojstvo i junaštvo “ Marka Miljanova !

 17. Senior kaže:

  Dakle propagandna masina jos uvek radi punom parom. Glavni akteri su odavno pod zemljom ali njihovo delo i dalje zivi i truje bunare i izvore iz kojih novi narastaji crpe svoje znanje. Preporucujem da se u Google ukuca – „Vreme govor naroda“ osim toga preporucujem takodje D. Tucovica, M. Miljanova, Ali i literaturu, narocito poeziju starog komuniste, Crnogorca Radovana Zogovica i njegovu zbirku pesama- „Pesme Ali Binaka. “ (ima i na netu) Narocito bi preporucio tzv „Referat“ Vase Cubrilovica iz 1937 godine (Ali samo original) iz koga se na indirektan nacin lepo moze saznati otkuda Srbi na Kosovu i zasto im je nakon WW2 zabranjen povratak na Kosovo. U svakom slucaju ovi komentar danas na ovom portalu su jako vazni i dobri jer daju jednu jasnu sliku o tome koliko je Srbija (A to je pre svega narod) udaljena od Evropske misli, njenih vrednosti i kulture,i naravno samog clanstva u EU, od koga u dogledno vreme ocito nece biti nista. Ako vam je za utehu – niste samo vi oni koji preziru Evropu, nego i Evropa prezire vas.

 18. Volimljude kaže:

  Tomislav Perušić studira albanski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. On u Prištinu verovatno odlazi u organizaciji tog istog fakulteta. Takvi odlasci studenata jezika,na područja gde se govori taj jezik ,redovna su praksa na beogradskom Filološkom fakultetu. Albanski jezik nije izuzetak. Katedra za albanski postojala je i ranije. Ovo nije nikakav poseban događaj. Katedra je poznata,a dečko je anonimus. A vi ovde ne možete se ne zavadite. Koga briga šta on studira,i zašto. Jeftina propaganda.

 19. saša kaže:

  @Senior
  Najljubaznije bih molio da nam se Evropa ne navodi kao bilo kakav pozitivan primer, a pogotovo ne u kontekstu u kome si ti to učinio. Čitava je izgrađena na kolonijalizmu, pljački i istrebljenju naroda Afrike, Azije, Srednje i Južne Amerike.To je jedna stvar.Drugo vidim da svaki zločin počinjen iz nekakve osvete pravdaš pa te pitam u čemu je onda razlika između jednog i drugog. Po tebi je čitav Nemački narod zbog zločina u dva rata trebalo istrebiti, raseliti i tako im se osvetiti za sva zla koja su nam počinili. Merila kojima se rukovodi Evropa već vekovima su jako dobro poznata tako da me uopšte ne dotiče da li nas oni preziru ili ne. Ako iole želiš biti objektivan priznaćeš da su sva svetska zla ovog sveta potekla iz upravo te Evrope, od osvajačkih ratova starog Rima i Grčke,preko inkvizicije pa do genocida fašističke Nemačke. Odakle im moralno pravo da oni nekome dele lekcije. Srbe koji su u dva navrata spasili Evropu, od Osmanlijske invazije te iste Evrope kada oni ni mrdnuli nisu da toj Srbiji pomognu, do Velikog rata. Za te zasluge svaki put su istrebljivani, satanizovani i progonjeni. Zašto? Zato što su narod koji voli slobodu, pravdu i ne podnosi lance. Kada smo kod Albanaca imam jedno pitanje. Albanska liga je formirana 1878 posle Rusko, Srpsko, Crnogorskog rata protiv Osmanlijskog carstva. tada nikakvih zločini nisu počinjeni prema Albancima. Formirali su je Osmanlije finansirajući ih, a uz svesrdnu pomoć tadašnjih velikih sila pre svega Austrougarske koja je želela da spreči stvaranje srpske države, a sve nadajući se svom proširenju na Balkan.Od momenta stvaranja Albanske lige počinje da se širi ideja o Velikoj Albaniji i ujedinjenju svih teritorija na kojima žive Albanci. Evo posle skoro 150 godina na putu su da ostvare svoju istorijsku želju. Opet uz pomoć Evrope i SAD. Zašto se to pravo priznaje njima (pa zato što stalno prete silom, ratovima,što su ušli u veliki biznis sa drogom i zagospodarili sivim tokovima novca) a drugim narodima pre svega Srbima ne.
  “ Aktivnosti Prizrenske lige su, uz odredbe Sanstefanskog ugovora i Berlinskog kongresa, zbog svog izrazito proosmanskog, muslimanskog i antislovenskog usmerenja, presudno uticale na zaoštravanje srpsko-crnogorsko-albanskih odnosa. Čitav period od 1878. do kraja 1912. godine će biti u znaku stalnih sukoba i terora Arbanasa-muslimana nad srpsko-crnogorskim stanovništvom u Staroj Srbiji . Ove sukobe i teror će sa svoje strane podstrekivati i izazivati lokalne centralne Osmanske vlasti, a takođe i Austrougarska, u cilju istrebljenja srpsko-crnogorskog stanovništva ili njegovog proterivanja . Prema Plavoj knjizi koju je bila pripremila srpska kraljevska vlada, u periodu od 1890. do 1899. godine sa Kosova i Metohije je pobeglo preko 60.000 Srba za Srbiju.“ (Izvor Vikipedija).

 20. ex yu kaže:

  Eto, Senior prezire Srbe zato što oni preziru Albance i sve lepo ide u krug. Pamti šta je pisala Politika a ne pamti šta je pisala Slobodna Dalmacija i hrvatski tisak. Na kakvim je obećanjima Tuđman došao na vlast 1990. Tako je to. Svako se češe samo tamo gde ga svrbi.

 21. Senior kaže:

  @ Sasa
  Video sam tvoj komentar. Pogledao ga „diagonalno“ za mene nista novo. Srbija je onakva zemlja i onakva drzava kakvi su njeni ljudi, a kakvi su oni i kakva im je sadasnjost i buducnost vidi se iz poduzih komentara koji pisu, baziranih na laznoj i izfantaziranoj proslosti.

 22. Senior kaže:

  @ ex yu

  Senior ne prezire Srbe niti bilo koji drugi narod. Senior prezire lazi i izmisljotine koje sire raspirivaci mrznje medju narodima. Egaliziranje i relativiranje zlocina ne opravdava i ne abolira nikoga od pocinjenih zlodela.

 23. Realan kaže:

  Kako god… Srbi su izdajnici.

 24. saša kaže:

  @Senior
  9. februar 2015 | 15:10
  61
  EVO KAKO JE VRŠEN TIHI GENOCID NAD SRBIMA: Ovako su vekovima Albanci ETNIČKI ČISTILI Kosovo! (VIDEO)

  O tome najbolje govori činjenica da je prema popisu stanovništva iz 1939. godine na KiM živelo 276.000 Srba i 167.000 Albanaca. S druge strane, 1946. godine Albanaca je bilo 287.000, a Srba 127.000

  Srbija i njena Vlada decenijama vode ljutu bitku sa Prištinom i međunarodnom zajednicom da sačuva Kosovo i Metohiju, a dovoljno je pogledati i uporediti popise stanovništva pa da se zaključi gde je problem i da se vidi kako su Srbi etnički čišćeni sa Kosova!

  Prema poslednjim podacima, a pozivajući se na popis stanovništva Kosova i Metohije iz 2011. godine na njemu živi 1.616.869 Albanaca, dok je Srba jedva 25.532!

  O etničkom čišćenju Srba sa prostora Kosova i Metohije dovoljno je uzeti u razmatranje dva zvanična podatka i sve je jasno.

  Naime prema popisu stanovništva iz 1939. godine na KiM je živelo 276.000 Srba i 167.000 Albanaca. Dok je 1946. godine Albanaca bilo 287.000, a Srba 127.000!

  Demografija Kosova i Metohije obuhvata prikaz demografske strukture Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija. Srbi su bili većinsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji od XIII do XVIII veka, dok krajem XIX veka kao posledica iseljavanja i proterivanja Srba većina postaju Albanci.

  Prema popisu stanovništva iz 1991. godine na Kosovu i Metohiji živelo je 194.190 Srba, dok je broj Albanaca tada procenjen na 1.596.072 stanovnika!

  Sukobi počinju još od XIX veka, kada su uočena prva neslaganja u broju stanovnika Kosova i Metohije. Neki izvori daju brojčanu prednost Srbima, drugi Albancima. Turska popisna statistika je nerelevantna jer je popisivala religijsku pripadnost, a ne etničku, i to koristeći knjige rođenih.

  Istraživanje austrijskog fizičara 1838. godine Jozefa Milera (Joseph Müller) tvrde da je Metohija uglavnom slovenska i da su Srbi većina.

  Studija iz 1871. austrijskog pukovnika Petera Kukulja (Peter Kukulj) za internu upotrebu Austrougarske vojske pokazuje da Prizrenski Mutesarifluk (koji odgovara u velikoj meri današnjem KiM-u) ima 500.000 stanovnika, a u njima je procenjeno da je 200.000 – 400.000 Srba proterano iz Kosovskog Vilajeta 1876-1912, posebno tokom Grčko – turskog rata 1897. godine!

  Većina teritorije je okupirana u Drugom svetskom ratu od strane marionetske italijanske državne tvorevine Velike Albanije, koja je ubila 10.000 i etnički očistila 100.000 Srba, dok je u isto vreme naselila 100.000 Albanaca iz Albanije. Svim Srbima, koji su naseljeni posle 1912. godine i povratka Kosova i Metohije pod vlast Srbije, je zabranjen povratak posle Drugog svetskog rata, što je takođe smanjilo srpsku populaciju u pokrajini.

  Ostaće zapisano da je na svečanom dočeku Nemaca u Drugom svetskom ratu na Kosovu, čuveni premijer Albanije Redžep Mitrovica rekao sledeće:

  – Srbi su na Balkan došli silom i silom moraju otići, a na nama Šiptarima je da obavimo taj zadatak.

  Ipak najveći egzodus Srba sa Kosova viđen je posle 1999. godine i bombardovanju SRJ ili u martovskom pogromu Srba 2004. godine!

  (D. Z.)

  Ako mi budeš odgovorio šta sam ja slagao ili izfantazirao priznaću da si u pravu.

 25. Ivana1985 kaže:

  Ta deca što studiraju albanski jezik u Beogradu pokazuju mnogo veću hrabrost od dobrog dela ovih što komentarišu. Kao na primer Kilo Kilo koji ih proziva za identitet, a sam se krije iza nicka. Kukavče jedan, napiši ime i prezime pa da vidimo imaš li ti identitet.

 26. zix kaže:

  Ne palite se, ovaj iz Subotice Perušić je Hrvat. Pljuje po državi koja ga školuje.

 27. kada porastem bicu sonja biserko kaže:

  @Senior/Mister No

  Mora da si sa odlicnim uspehom zavrsio NVO kurs. Kod koga si polagao ispit? Sonje Biserko ili Natase Kandic? Elem, odlicno si sve izrecitovao, ubacio si vec standardnog Tucovica, jeftinu demagogiju o „vecito napacenim Albancima“, zaobisao sve sto se ne uklapa u tu crno-belu propagandu… Jedino fali neka originalna recenica, originalna misao jer sve sto si nakuckao se moze vec odavno naci na netu, cak ti je i redosled reci identican. Toliko o jednostranoj propagandi i ispiranju mozga.

OSTAVITE KOMENTAR