Subotičanke koje pri udaji ne mogu da zadrže devojačko prezime

Don Čiko Felipe Kajetano Lopez Martinez i Gonzales, puno je ime večnog pratioca Zagora, mada je svim ljubiteljima stripa poznat samo kao Čiko. Ovaj bucko kao i mnogi njegovi zemljaci iz Latinske Amerike može da nakarika imena koliko hoće. I mi u Subotici imamo porodična prezimena koja sadrže dva imena: Bašić Palković, Kovač Striko, Milošev Latovljev, Tot Bagi, Nagy Kiserős…i još neka. Ne može da se meri sa Latinosima ali… da li bi, recimo, udajom nekoga ko poseduje dva prezimena sa nekim ko takođe ima dvostruko prezime, žena mogla da dođe do četiri prezimena? Recimo: Lidija Vojnić Purčar Krnajski Jović. To su četiri prezimena ali samo dva porodična, jer su i jedna i druga subotička familija u prošlosti bile brojne pa je tadašnji manir bio da se doda još jedno ime kako bi se razlikovale porodične grane koje su se udaljile.

Odgovor na ovo pitanje je negativan. Po našim propisima ne može se posedovati četiri prezimena. Čak ni tri, tako da devojke koje imaju dva prezimena ne mogu da ih dodaju ni na jedno muževljevo.

Fudbaler Sergej Milinković Savić rođen je u Španiji te samo zato ima dva prezimena. Poneo ih je po tamošnjem običaju, očevo i majčino. Subotički sociolog György Szerb–Horvath, rođen je kao Horvat ali je naknadno sebi „izbalansirao“ prezime po svojoj želji. Razni su razlozi zbog čega neki imaju dva prezimena ali više od toga nije moguće.

A da li možemo pojačati stvar sa drugog kraja? Možemo li imati dva imena?

I to je moguće, međutim, samo ako vlasnik dva imena ima JEDNO prezime. Naši propisi nalažu da ime i prezime u zbiru ne mogu imati više od tri reči.KOMENTARI

 1. avet kaže:

  Ovi propisi da pored imena možemo imati još samo dva prezimena su doneti zato što u opštinskim kancelarijama, raznim SIZ-ovima, itd u poslednjih dvadesetak godina, čast izuzecima, uglavnom rade osobe zaposlene preko neke rodbinske ili partijske veze, bez adekvatne škole, niskog stepena inteligencije, sa kompleksom VIŠE vrednosti, viškom nadmenosti i lažnim visokim mišljenjem o sebi, ALI nažalost iste te osobe u stvari ne mogu da zapamte više od tri reči, pa su se na ovaj način takve osobe zaštitile da ne bi ispali glupi.
  Ja imam samo jedno ime i jedno prezime, prezime mi jeste retko, ali kada odem u neki takav ured i kažem im kako se zovem, neki službenici toliko izbeče oči kao da su progutali viljušku i još me tri puta pitaju da im ponovim prezime.

 2. Lenin kaže:

  @avet „…još me tri puta pitaju da im ponovim prezime.“
  Ako te pitaju onda je okej.Ja imam dva samoglasnika na kraju svog prezimena,a službenici uporno oće uglaviti jedan suglasnik između.Tako sam u mladosti imao čak i problema sa dokumentima.Zato sam imao jedan papirić kod sebe,na kojem sam imao pravilno napisano prezime sa štampanim slovima.

 3. Afet kaže:

  Ja sam svoje menjao kad sam zenio se imao cisto norvesko a uzo zenino avejedno kako se zovemo zaista

 4. avet kaže:

  Afete, brate, u potpunosti si u pravu, TEBI je zaista svejedno kako se zoveš.

OSTAVITE KOMENTAR