Subotička apsana

Nakon Noći muzeja kada su građani zavirili u mnoge javne zgrade i prostorije, kod nekih se pojavilo interesovanje za razgledanje i drugih enterijera koji postoje iza tih slavnih fasada.

 

U budućnosti se treba nadati da će to biti moguće. Ipak, za jednu instituciju to ne važi. Da bi upoznali njenu unutrašnjost morate se kvalifikovati. To je subotički zatvor. Možda nekom to i nije privlačna destinacija ali sigurno je da ima šta da se vidi.

Ono što se pomalo nazire sa autobuske stanice preko puta i podseća na američke filmove,  i jeste upravo to na šta podseća. To su galerije na dva nivoa što se u tamničarskoj arhitekturi zove „Pensilvanijski stil“. Razlika je u tome što su u našoj „buksi“ prostorije za grupni smeštaj. U ponudi su još prostorije za individualni smeštaj, prostorije za suicidne i nasilne zatvorenike. Postoji i prostor za kolektivne aktivnosti i šetnju.

Vanpansionska  ili bolje reći izvanćelijska ponuda je ipak mnogo slabija nego ona u popularnoj Mitri (Sremskoj Mitrovici), gde se robijaju duže kazne.

 

U Subotičkom zatvoru sada kaznu, uglavnom, izdržavaju oni koji su prvi put osuđeni i to na kaznu do godinu dana i oni ranije osuđivani kojima poslednja izrečena kazna zatvora nije duža od polugodišnje. Kažu da su svi  osuđenici članovi  Gradske biblioteke  (najviše se čita “Zločin i kazna”).

Izuzetak je jedan broj lica, između 15 i 30, koji su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Oni su u matičnim ustanovama u kojima izdržavaju zatvorsku kaznu označeni kao vođe ili članovi neformalne grupe koja ugrožava bezbednost. Tu stižu i pojedini osuđenici u slučajevima kada postoji saznanje da im je ugrožena bezbednost od strane drugih osuđenika, ali i u slučajevima prebukiranosti drugih zavoda.

 

 

 KOMENTARI

  1. MARKO GABRIC kaže:

    kako se kaze ,svako od nas ima svoju ciglu u zatvoru,
     

  2. gomby kaže:

    Tako kazu ali ja preporucujem da ne trazis svoju ciglju jer moze ceo zidda padne na tvoju glavu ..

OSTAVITE KOMENTAR