Subotička Noć muzeja

Još jedna subotička Noć muzeja biće održana 19. maja 2012. od 18-02 h na 14 lokacija u gradu. Program ovogodišnje manifestacije sastoji se od različitih sadržaja, za sve uzraste i interesovanja.

 

U  Noći muzeja u Subotici  učestvuju  subotički muzej, Istorijski arhiv Subotice, pozorišta, bioskopi, kulturni centri, galerije… Ove godine se u ovu manifestaciju uključila i Galerija radio Marije.

 

Posetiocima ovogodišnje Noći muzeja biće premijerno  predstavljen dokumentarni film „Radijalac naše mladosti“ u produkciji našeg portala, koji će se predstaviti u bioskopu Lifka od 22h, a zatim sledi druga projekcija prvog dokumentarnog filma produkcije GradSubotica „Sokolski dom Subotica“. U bioskopu Lifka biće predstavljeni i filmovi Kena Raselai – Omaž nemačkom ekspresionističkom filmu,   biće izložene skulpture Arpada Slančika pod nazivom „Povratak“, održaće se koncert dua Brešćanski i biće prikazana revija kostima rađenih na osnovu filmskih likova.

 

Istorijski arhiv Subotice prirediće u vestibilu Gradske kuće izložbu „Subotičke gradske kuće“.

 

Galerija „Dr Vinko Perčić“ predstaviće izložbu Emila Kadirića, Srđana Milodanovića i Miroslava Lazendića, značajnih umetnika sa ovih prostora.

 

Galerija Radio Marije predstaviće izložbu ikonografija kipova -Štovanje Bogorodice u hodočašću a nastupiće i bend „Trio Radio Marije“ koji će u izložbenom prostoru svirati neke svoje pesme i izvesti razne obrade poznati muzičkih dela zabavnog karaktera.

 

Gradska biblioteka ove godine posvećuje ovu manifestaciju 100 godišnjici rođenja velikog svetskog putnika, istraživača, pisca i putopisca, poliglote i humaniste Tibora Sekelja. Centralna manifestacija je izložba Sekeljovih publikacija, te strip ilustracija i crteža iz knjiga koje je i sam povremeno radio. Na Dečjem odeljenju će biti radionica sa crtanjem motiva iz Sekeljovih knjiga te čitanjem istih.

Gradski muzej predstaviće nam već najavljivani dokumentarni film  o potonuću broda  Sent Ištvan 1918. godine, zatim izložbu povodom još jednog stogodišnjeg jubileja – 100 godina secesije u Subotici – „Secesija  iz subotičkih riznica“. Još jedna izložba, nastala kao rezultat pedagoških aktivnosti Arheološkog odeljenja Gradskog muzeja Subotica – „Priče ljudskih lobanja“.

 

KUD „Bunjevka“ svoj program započeće stalnom muzejskom postavkom „Salaš“ i “Divojački štafir“, zatim imaćemo priliku da vidimo izložbu bunjevačke naivne umetnosti, sve to uz starogradsku i bunjevačku narodnu muziku, tradicionalne kolaće i domaće vino.

Kao i prošle godine, Likovna škola „De Mediči“ organizuje godišnju izložbu polaznika škole za likovnu i vizuelnu komunikaciju „deMedici“ u okviru koje će biti prezentovani radovi iz crtanja, slikanja, fotografije, modnog dizajna, grafičkog dizajna, grafike i nacrtne geometrije i perspektive.

 

Hodom kroz vreme, od rane 1962. godine, kada je Moderna galerija Likovni susret započela svoju kulturnu misiju na polju vizualnih umetnosti posetioci će moći kroz najrazličitije oblike dokumentarnog, video i umetničkog materijala da sagledaju one najznačajnije umetničke događaje, akcije, autore i dela koji su pravovremeno prepoznati i prezentovani kao savremeni iskorak u umetnosti: Projekcija dokumentarnog materijala Filmskih novosti, „Od sumraka do svitanja“ – izložba slika Predraga Milićevića  Barbariena kao i Projekcija filma o Barbarienu.

 

Otvoreni univerzitet predstaviće izbor kratkih filmova koji su bili prikazani na Festivalu evropskog filma Palić u okviru selekcije Mladi duh Evrope, zatim Izložbu „Festivalski plakat 2012“ kao i Izložbu „Poljsko lutkarstvo“ koja predstavlja izložbu lutaka, scenografije, kostima, plakata koji su kreirani poslednjih pedeset godina za mnoga poljska pozorišta.

Pozorište Deže Kostolanji će u skladu sa avangardnim pozorištem prpremiti otvorenu generalnu probu novog pozorišnog projekta, sa projekcijama dokumentarnog materijala snimljenim za vreme procesa rada.

 

Subotičku Sinagogu će kao i prethodne godine posetioci moći da obiđu uz stručne vodiće ali i da pogledaju dokumentarni filmove o Sinagogi uz kratki koncert jevrejske muzike.

 

U okviru Noći muzeja, biće organizovane još tri izložbe: izložba slika u tehnici slame (ulica Save Šumanovića), Konkursna izložba narodnog veza „VIII. Polak Margit“ Mađarskog folklornog centra u Vojvodini (ulica Doža Đerđa 17) i Izložba fotografija javnih spomenika i bista kiparice Ane Bešlić u Harambašićevoj 14.KOMENTARI

 1. ooo kaže:

  super! najkulturnija noc u godini!

 2. Lovorov kaže:

  Da li se plaća to sve, jer sam video da se u BG-u i NS-u plaća jedna ulaznica za sve događaje? 😀

  Napišite to, jer valja obavestiti na vreme sirote nezaposlene i studente o kojima niko ne brine!

 3. djomla kaže:

  Za Noc muzeja u Subotici je ulaz besplatan.

 4. JimmyQ kaže:

  Svaka čast!!!!!!!

 5. gamabunta kaže:

  i još prognoza kaže daćbit lipo vrime!

 6. Beli kaže:

  Da , i to je za sada besplatno !

 7. Nitko kaže:

  Da li je negde objavljena satnica dogadjaja,npr.u koliko tacno sati pocinje obilazak Sinagoge?

OSTAVITE KOMENTAR