Subotička sinagoga otvara vrata za turiste

Subotička sinagoga, jedan od najlepših secesijskih objekata u Evropi, biće od predstojećeg vikenda otvorena za turiste i sve građane koji žele da je pogledaju. Potpuna obnova ovog značajnog kulturno-istorijskog objekta završena je prošle godine.

Sinagoga u Subotici, druga najveća sinagoga u Evropi obnavljana je blizu 40 godina. U tom poslu su zajednički učestvovali Grad, Pokrajina i Republika, međunarodne fondacije, Evropska unija, a na kraju značajnim sredstvima i Vlada Mađarske. Sinagogi je vraćen stari sjaj, i taj objekat će sada imati kulturnu, versku i turističku namenu.

„Zadovoljni smo zbog toga što naša sinagoga predstavlja mesto budućeg okupljanja vrhunskih kulturnih dešavanja u gradu. Zadovoljni smog toga što jevrejska zajednica u Subotici napokon ima svoj sakralni objekat, onakav kakav je sagradila 1903.godine i zadovoljni smo zbog toga što na neki način sa sinagogom otvaramo vrata Subotici na nebu izuzetnih, vrhunskih događanja u svetu, po čemu ja želim da i nadam se da će Subotica biti poznata u budućnosti“, ističe Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Zvanično otvaranje sinagoge bilo je prošle godine, ali je Fondaciji koja će rukovoditi njenim radom i donositi odluke o manifestacijama koje će se u njoj održavati, trebalo vremena da ceo posao organizuje i uskladi sa radom sličnih objekata u Evropi.

„U Subotičkoj sinagogi će se održavati manifestacije tradicionalne i klasične muzike, međunarodni i domaći kongresi, savetovanja od istaknutog značaja, i druge velike kulturne manifestacije prema godišnjem planu Fondacije Subotička sinagoga“, objašnjava Tivadar Bunford, predsednik Fondacije „Subotička sinagoga“.

Subotička sinagoga predstojećeg vikenda otvara vrata za turiste i sve građane koji žele da pogledaju ovu lepoticu. Radnim danima, osim ponedeljkom, kada većina muzeja i u turističkom smislu važnih objekata u Evropi ne radi, sinagoga će biti otvorena od 10 do 18, a vikendom od 10 do 14 časova. Ulaznica je 250 dinara, u slučaju grupne posete cena je 150 dinara, koliko će plaćati i đaci, studenti i penzioneri, dok će za decu do deset godina ulaz biti besplatan.

 

RTVKOMENTARI

 1. gde su pare kaže:

  Ova sinagoga komotno može da ima dodatni nazi Skadar na Bojani,
  još 1982godine su počeli radovi na njenoj restauraciji. Koliko novca građana Subotice
  je na ime njene adaptacije je uzeto iz gradske kase red bi bio da je za njih i ulaz besplatan.Bilo bi zanimljivo kada bi bio izveden račun koliko novca je na ime adaptacije novca uplaćeno.

 2. alelujaa kaže:

  ih… gde su novci?!
  Kolko je to rezima izmenjeno??
  Kolko je to gladnih usta???

 3. sećanja kaže:

  Sva muljanja oko sinagoge su prekrivena mađarskom donacijom.
  Svi su sad oprali svoju savest.
  I krvci za nestanak Jevreja i oni što su godinama nezakonito trošili pare za muljavu rekonstrukciju.
  Drago mi je da se sinagoga očuvala i obnovila. Danas turisti dolaze zbog nje u Suboticu. I ona jedan od simbola našeg grada. Nažalost ,ona je ostala i kao uspomena na mnogobrojnu Jevrejsku zajednicu koja je nestala u drugom sv. ratu.
  Trebala bi Subotička jevrejska zajednica da objavi knjigu uspomena na nju. Ima još preživelih, i njihova sećanja.

OSTAVITE KOMENTAR