„Toplana“: Podigli smo nivo koji nema ni jedna toplana u Srbiji

Građani su zadržali poverenje u grejanje na gradski toplovod i u protekloj sezoni imali smo samo 60 zahteva za isključenje s mreže, što je najmanje u odnosu na prethodne godine, kaže Dervo Ahmetović, izvršni direktor JKP „Subotička toplana“.

Sumirajući grejnu sezonu koja je upravo završena, Predrag Bobić, direktor preduzeća, navodi da je iza nas prosečna zima, s blažim temperaturama, i da je preduzeće grejnu sezonu završilo bez dugova. Potrošeno je 8,5 miliona kubila gasa i građanima isporučeno 90 miliona kilovat sati toplotne energije, precizirao je Davor Andrašić, tehnički direktor.

Međutim, ono što se građana najviše tiče jeste kvalitet i cena grejanja i nadležni navode da nakon dijagnostifikovanja problema u sistemu, što je trajalo još tokom grejne sezone, kreću u remont postrojenja, kako bi i naredna sezona bila dočekana bez problema.

Građani su podneli 138 žalbi preduzeću, od čega je mali broj bio opravdan jer su u pitanju bili uglavnom kvarovi i curenja u stanovima korisnika. Iako među korisnicima vlada uverenje da je cena grejanja toplane visoka, analiza je pokazala da Subotičani u proseku plaćaju grejanje 72 dinara po kvadratnom metru, što je, kaže Ahmetović, najniža cena u zemlji.

„Cena u velikoj meri zavisi da li je reč o energetski efikasnom objektu“, objasnio je. Kao dokaz da je reč o grejanju koje je ekonomično i komforno naveo je podatak da je osim postojećih 10.600 korisnika, koji su već na mreži prošle godine su sklopljeni ugovori za grejanje novih 10.000 kvadratnih metara. Ove godine sklopljeni su ugovori za isporuku toplotne energije za zagrevanje novih 8.000 kvadrata.

„U međuvremenu i cena gasa je porasla, ali uspeli smo to da premostimo zahvaljujući dobrim investicijama u novi kotao od 35 megavata, koji ima izuzetan stepen korisnosti, zamenjena je mreža u vrelovodima i podstanicama, i na taj način smo i našu energetsku efikasnost, sa stanovišta proizvodnje, distribucije i snabdevanja podigli na nivo koji nema ni jedna toplana u Srbiji“, tvrdi Ahmetović.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Pametnjaković kaže:

  „Cena u velikoj meri zavisi da li je reč o energetski efikasnom objektu“

  Da se razumemo, cena nema nikakve veze da li je reč o energetski efikasnom objektu ili o objektu „rasipniku“.
  Cena je za obe kategorije objekta ista, razlika je u RAČUNU.
  Krajnji računi nisu isti, cena bi trebala da je ista.
  Opet brkate pojmove.

 2. Dosta mi je svega kaže:

  Pa kako Vas nije sramota bando nevidjena?

 3. mario kaže:

  Zgrada Nove opstine,zgrada Suda kod autobuske stanice isto,bez kalolimetara,zastaklene i hladne a radijatori uvek pretopli u odnosu na zgrade preko puta Optine.Mesto da se natera gradska vlast da se u tim zgradama poradi na izolaciji vi se zalite ba nisku cenu grejanja.Pitajte stanare u naselju Tokijo oko grejanja!!!Vi ste jedni nesposobnjakovici,partijski pacovi i treba vas gradjani najuriti.Najskuplje i najgore grejanje u drzavi ubedljivo je u Subotici.

 4. Bot Hunter kaže:

  Sem cena niste vi ništa podigli.

 5. Riko peric kaže:

  Korisnici usluga Toplane treba da znaju da se ni jedan od direktora Toplane NE GREJE iz TOPLANE, odnosno greje se tehnicki direktor ANDRASIC,ali ne placa racune jer se fiktivno iskljucio zbog fiksnog dela i to znaju svi radnici Toplane,medjutim on je nedodirljiv.
  Treba pitati Dervu Ahmetovica odakle mu kafic u kojem sedi svakodnevno u radno vreme,odakle mu hostel,pekara,stanovi i ko zna sta jos.
  Sva trojica direktora koriste sluzbene automobile 24 sata 365 dana,a ima jos puno zloupetreba.
  Treba imati djonove umesto obraza i davati onakve izjave.
  To su obicni partijski preletaci i stetocine.

 6. Peki kaže:

  @Riko Perić-Bravo ! Neka se čuje istina !

 7. Istina... kaže:

  Antisistem jos od 1919. godine, od osnivanja KPJ. Ceo vek!

 8. djordje kaže:

  Ćuti Bobiću izdajico demokrata i socijalista a sramoto naprednjaka.

 9. Đilasovac kaže:

  Eto ti ga sad ! Pa ko od naprednjaka nije sramota? Ko to nije bivši demokrata, koštuničar, g17 plus ?

 10. Igot kaže:

  Bobić je iz SPSa preleteo, inače je poznat po predanosti poslu tako je jednom prilikom pao sa stolice spavajući na radnom mestu u pitanju je osiguravajuća kuća.

OSTAVITE KOMENTAR