Subotički „Ivica i Marica“ u Beču

U organizaciji Viner Kinder prošlog vikenda u Beču je gostovalo Dečje lutkarsko pozorište iz Subotice. Glumci iz Srbije su sa svojim lutkama izveli dečju predstavu „Ivica i Marica“, koja je oduševila mališane.

Prezadovoiljni: Mališani na sceni sa jednim od glumaca /foto: Z. Mirković/

 

– Bilo je lepo gledati priču „Ivica i Marica“, koju mi je pričala baka – kaže Iva posle predstave.
– Meni su se lutke svidele, a i što sam slušao predstavu na svom jeziku – ističe mali Marko.
Roditelji su sa svojim mališanima izašli prezadovoljni i smatraju da bi ovakvih predstava trebalo da bude još.

– Beč je grad kulture, ali imamo premalo dečjih predstava na našem jeziku. Bilo bi lepo kad bi imali barem jednom mesečno ovako jednu lepu predstavu. Time naša deca mogu da čuju svoj maternji jezik, koji nemaju priliku da slušaju tokom dana u vrtiću ili školi – smatra Marija Katić.
Ona ukazuje da bi bilo dobro da se naši klubovi i udruženja okrenu više mališanima i to ne samo preko folklora, već i ovakvih predstava.

Lutkarsko pozorište iz Subotice je davne 1934. godine osnovao Oton Tomanić. Prvi profesionalni ansambl je formiran u sezoni 1953/54. godine, a pozorište danas svojim profesionalnim i umetničkim dometima spada u sam vrh scenskog stvaralaštva za decu i to na tri jezika.

– Dečje pozorište je izraslo u ustanovu čiji organizacioni i umetnički nivo mogu da odgovore na najsloženija pitanja savremenog teatra za decu, tako da smo i sami rado viđeni gosti na međunarodnoj sceni – ukazuju glumci-lutkari.

 

vesti-onlineKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR