Subotički kardiolozi ulaze u „višu ligu“

Subotički kardiolozi ulaze u „višu ligu“ kada su u pitanju intervencije u angio sali uz upotrebu sofisticirane tehnologije. Do sada su se radile, pod znacima navoda, osnovne intervencije, a u saradnji sa kardiolozima iz Banja Luke, od danas i mnogo zahtevnije procedure koje daju još jedan pogled pred lečenje i sprečavaju komplikacije, a za koje očekuju da u budućnosti postanu rutinske.

Najteže procedure uz upotrebu najsavremenijih tehnologija u kardiologiji. Od danas i u Opštoj bolnici u Subotici.

Subotički stručnjaci u saradnji sa stručnjacima sa Univerzitetskog kliničkog centra iz Banja Luke izveli su danas prve zahvate koji predstavljaju, slikovito rečeno, višu ligu u kardiologiji.

„Naš cilj je da to postane procedura koja se rutinski radi, koja se izvodi u svakodnevnom radu u angio sali. Da bi nešto rutinski zaživelo, potrebno je izvesno vreme pre toga, jedan trening, koji će da se ostvaruje ne samo ovde u našoj ustanovi, već i u inostranstvu“ – kaže šef Angio sale dr Saša Dželebdžić.

Stručnjaci iz Banja Luke kroz operacije prenose kolegama iz Subotica svoja iskustva u intravaskularnom ultrazvuku, koje se već tri godine kod njih smatraju za rutinske.

„Radićemo neke procedure koje zahtevaju određen stepen sofisticiranih tehnoloških poduhvata. Znači, da vidimo taj krvni sud i kako smo uradili tu proceduru, da ne bi bilo nekih budućih komplikacija“ – dodaje šef odeljenja interventne kardiologije UKC Republike Srpske dr Saša Lončar.

Angio sala u Subotici u funkciji je već godinu i po dana i značajno je doprinela unapređenju lečenja bolesti srca i krvnih sudova.

„Moram da pohvalim celu ekipu za vrlo predan rad. Uspeli smo za godinu i po dana da salu stavimo na noge, da funkcioniše u punoj meri, da je opremimo najsavremenijom opremom“ – ističe direktor Opšte bolnice u Subotici dr Slobodan Puškar.

Pored praktičnog rada, održana su i predavanja stručnjaka iz Banja Luke. Saradnja dve zdravstvene institucije se nastavlja.

 

RTVKOMENTARI

 1. marko kaže:

  Auuuu … beee

 2. ravnogorac kaže:

  Strahota ko sve postaje šef i leči subotičane.
  Jednom prilikom kad sam išao kod Dželebdžićnjega da mi zakaže termin a istih nije bilo, na moje insistiranje je rekao,, Hiljadu puta sam ti pomogao,,. Ne doktore, nisi pomogao samo si radio svoj posao!.(termin je bio potreban samo radi obnove nalaza i dobijanja istih lekova na recept). Gde je tu zakletva, nažalost njihovu plemenitu profesiju su okupirali takvi. Oni koji nikad ne bi mogli sad su isplivali na površinu.
  Pun sebe sad još u prilici da leči pacijente , za koje se nadam da će i izlečiti jer ja više ne idem kod takvih.
  Nek vam je bog u pomoći.

 3. Zozon kaže:

  Ne verujem ti. Zašto? Zato što specijalisti ne ispisuju recepte. To rade lekari opšte medicine ili medicine rada u tvojoj ambulanti. Ako si tražio termin samo zbog recepta onda je to bezobrazno. Taj termin koji bi ti zauzeo zbog recepta, koji svakako ne možeš dobiti od specijaliste, možda bi nekome spasao život. Ljudsko samo življe nema granice.

 4. ravnogorac kaže:

  Na žalost Zozon se kao komentator pojavljuje na više tema ali uvek kad kritikuje nije zdravo razumski već nekako kao da ne živi u našem susedstvu već u nekom drugom sistemu. Lepo sam napisao da mi je trebao termin zbog obnove nalaza. Odnosno lekar opšte medicine vam samo prepisuje recepte od specijaliste a taj od specijaliste u ovom slučaju kardiologa važi godinu dana i posle toga nema produžavanja i ispisivanja od strane opšteg lekara već samo ponovni odlazak kod specijaliste vam omogući produžetak. Inače sam operisan na srcu i imam plastičnu aortu. Dočekati tog Dželebdžića nisam mogao a posle njegove reakcije i nisam hteo .Problem sam rešio tek u Sr.Kamenici i sad samo tamo idem kod kardiologa. Treba ovom prilikom pohvaliti mnoge lekare opšte medicine koji su pravi heroji u odnosu na mnoge specijaliste koji su zakletvu shvatili na drugi način.

 5. pista kaže:

  Zozon@
  Kad citas, probaj razmisljati. U protivnom lako mozes imati problema sa tumacenjem teksta koji inace citas.

 6. Zozon kaže:

  @ravnogorac
  Opet netačno. Lekar opšte prakse može i duže od godinu dana ispisivati recepte. Jedino ako utvrdi da lekovi više ne deluju mora vas uputiti na novi specijalistički, kontrolni pregled ali do tada vam i dalje ispisuje stare lekove. Na moju nesreću lečim se već 12 godina od veoma ozbiljnog obolenja tako da sam sve propise proučio do detalja od onih po kojima radi Republička komisija za lekove do onih koji važe za lekare opšte prakse.

OSTAVITE KOMENTAR