Subotički mališani i deca migranti maštom brišu granice

Kad se male ruke slože, brišu se sve granice i nastaju najlepše novogodišnje čestitke. Deca migranata i mališani iz Subotice zajedničkim aktivnostima poslali najlepše poruke za novogodišnje praznike, koji slede nakon 18. decembra – Međunarodnog dana migranata.

Za istim stolom deca migranata i mališani iz Subotice ispoljavala su svoju maštu i kreativnost ukrašavajući čestitke koje će poslati na više od devet stotina adresa širom Srbije na Međunarodni dan migranata.

„Pored njihovog druženja, koje nije često, nemaju priliku često da se druže i susreću i pored kreativnosti koju će moći da ispolje, oni će učestvovati zajedno u jednoj akciji podizanja svesti javnosti i informisanosti o položaju migranata i njihovim ljudskim pravima globalno u svetu, ali i u Srbiji“, smatra službenik za odnose s javnošću Međunarodne organizacije za migracije, Radmila Borozan.

U sklopu ove kreativne radionice, Udruženje Socijalne perspektive predstavilo je i tihe knjige „Maštalice“ koje su izradile migrantkinje smeštene u Azilnom centru Bogovađa.

„Razvijamo projekat na kojem će migrantkinje, žene i devojčice, raditi na razvoju knjiga za decu, odnosno učenju kako da sašiju te knjige, jer to je zapravo šiveno od prirodnih materijala i cilj knjiga jeste razvoj inteligencije i logičkog razmišljanja i sitne motorike kod dece“, ističe programska koordinatorka na projektu Udruženja Socijalne perspektive Marija Savić.

Deca čine četvrtinu migrantske populacije u Srbiji, gde ih je trenutno zbrinuto oko tri hiljade i osam stotina.

Više od tri stotine migrantske dece pohađa škole, a njih četrdeset i vrtiće.

 

RTVKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Bravo!

 2. afet kaže:

  divfno<3

 3. Bunjevac kaže:

  Mnogo zdravo lipo!

 4. Granicar kaže:

  Selo gori a baba se ceslja. Mozda malisani mastom brisu granice, ali njihovi roditelji brisu granice siledzijski, divljackim muslimanskim stampedom, bez ikakvih obzira prema tudjem ili bar nekim najelementarnijim normama ljudske civilizacije. Oni civilizovane norme niti poznaju niti zele da ih upoznaju a kamo li postuju.S toga sam misljenja da bi njihovoj deci prvo trebalo objasniti i pokazati sta su to granice i gde su granice koje vaze za suzivot u civilizovanim delu covecanstva.

 5. Istina... kaže:

  Aktivisti Cionističkih Hazarskih formacija okupljenih oko Soroševog Otvorenog društva odrađuju grantove u interesu „građana“ „Subotice“ i „Srbije“.

OSTAVITE KOMENTAR