Subotički veteran rvačkog sporta ne odustaje od rada sa mladima

Subotica je odavno jedan od evropskih rvačkih centara. Nosilac tog sporta je „Spartak“, ali u gradu na severu pokrajine postoje i drugi, manji, ali veoma uspešni klubovi. Jedan od njih je i Rvački klub „Aleksandrovo“, koji je osim po rezultatu poznat i po osnivaču i još aktuelnom treneru ­ Radetu Grabovcu.

Čika Rade, kako ga većina njegovih učenika zove, bavi se trenerskim poslom 45 godina. U svojoj karijeri vodio je mlađe kategorije nacionalnih selekcija, ali se njegov rad ipak najviše vezuje za RK „Aleksandrovo“, koji je samostalno osnovao pre 25 godina.

(foto: subotica.info)

„Klub je za 25 godina ostvario dobre rezultate, pa se možemo pohvaliti dvojicom učesnika prvenstva Evrope, kao i brojnim državnim prvacima“, kaže čika Rade i dodaje da je taj sport njegova ljubav, te da mu mukotrpan rad ne predstavlja problem.

Čika Rade se nakon takmičarske karijere posvetio trenerskom poslu, a nakon višegodišnjeg rada u Nemačkoj jedan deo tamo zarađenog novca uložio je u rvački sport.

Pre četvrt veka uvideo je da deca u Mesnoj zajednici Aleksandrovo u Subotici, osim fudbala nemaju mogućnosti da se bave nekim drugim sportom, a decu je poznavao i znao je da su mnogi od njih talentovani za rvanje.

„Moglo bi se reći da je na lokalu skoro svaki drugi dečak trenirao rvanje, a meni pričinjava veliku radost što su ti dečaci izrasli u dobre ljude, privrednike, profesore i doktore“, kaže čika Rade i dodaje da su mu susreti sa nekadašnjim učenicima najveća radost ali i motivacija da nastavi posao.

Rvački klub „Aleksandrovo“ pre svega je poznat po uspesima mlađih kategorija. U klubu i sada ima mnogo talentovane dece, a među njima su i devojčice.

Čika Rade je posebno ponosan na činjenicu da za 25 godina postojanja kluba nijedan takmičar nije doživeo težu povredu, što je svedočanstvo njegovog trenerskog umeća.

„Ja sam uvek prisutan na treninzima i pratim svaki zahvat koji deca izvode u istom trenutku kako ne bi bilo povređivanja“, objašnjava ovaj veteran rvačkog sporta.

On od svog poziva ne odustaje, iako se klub suočava sa brojnim, pre svega finansijskim problemima. Uspehu svojih učenika raduje se isto kao i pre 45 godina, a njegov predan rad na strunjači i dalje će stvarati mlade i zdrave ljude sa pravim vrednostima.

 

RTVKOMENTARI

  1. šandor kaže:

    Čika Rade legenda!!! Veliki pozdrav za gospodina Radeta 🙂

OSTAVITE KOMENTAR