Subotićko lovište: Izazvali požar u staništu, životinje žive gorele

Na površini od nekoliko hektara, u neposrednoj blizini ušća Dolca uz Krivaju, prava tragedija je izazvana paljevinom tog prostora. Stanište je potpuno izgorelo, izgoreli srndaći, ostali samo rogovi, zaštićene vrste biljaka, divljač, gnezda. Šteta je nemerljivca, a Udruženje lovaca „Subotička peščara”, prijavilo je požar vatrogasnoj jedinici Subotice.

 FOTO: N.H.

„Grlo mi se steglo kad sam video tragediju. Imamo i određenih sumnji ko bi mogli biti piromani i šta je njihov motiv. Počinioci još nisu otkriveni, a nekoliko hektara zemljišta kod ušča Dolca uz Krivaju, potpuno je izgorelo. Posledice su ogromne, izgorelo je stanište, uništena je divljač, gnezda, pa čak i predatori koji nisu zaštićeni lovostajem. Životinje su se našle u obruču vatre i nije im bilo spasa, ostale su im kosti na zgarištu”, kaže Petar Stajić iz lovačkog Udruženja „Subotička peščara”.

On kaže da je ta paljevina staništa i remiza kao i zaštićenih vrsta biljaka uništila mnogo toga.

„To je zločin protiv prirode! Piromani nisu otkriveni, a lovci mogu samo da sumnjaju. Ovakve pojave smo primetili i ranije, ali ne tako drastične, kada je počelo izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, a sumnje su da oni žele da prošire svoj deo zemlje i da im smeta okolna divljač”, kažu iz udruženja.

Još u martu, 2012. godine, rešenjem Pokrajinskog sekretarijata ustanovljeno je lovište „Subotička Peščara 1 – jug“, kao jedno od tri lovišta lovačkog Udruženja „Subotička Peščara”.

„Dok je postojalo jedinstveno lovište u Subotici, o zaštiti lovišta brinuli su pored lovaca i nadležne službe, policija, čak su i poljoprivrednici štitili divljač, ostavljali prirodne remize za divljač, pa i ostatke hrane za opstanak. Lovci su pošumljavali predeo niskim rastinjem, kako bi sačuvali srne i sve vrste niske divljači”, kaže Stajić.

Objašnjava i da su od 6. marta 2014. godine, za taj deo lovišta utvrđene zabrane u cilju zaštite prirode i „Zakonom zabranjeno na celoj površini lovišta paljenje vegetacije i utvrđena staništa zaštićenih vrsta flore i faune”, ali ništa se ne poštuje i zato se dešavaju ovakve katastrofe.

„Ekologija je narušena, uništena srneća divljač, fazani, spaljena gnezda i desetak koka, i predatori stradali, uništene remize i stabla koje smo sami kupovali i sadili, da bi digli kvalitete lovišta”, velika su materijalna šteta za„Subotičku Peščaru“, kaže Stajić iz Udruženja, koje ima podatke oko štete i traži da se pronađu piromani i kazne za zlodelo.

Goran Ljubisavljević, komandant Vatrogasne čete kaže, da je područna jedinica bila na tom delu u gašenju požara, ali da zbog ogromnog broja požara koji se prijavljuju i koje moraju da saniraju, nadležni preuzimaju potrebne radnje oko eventualne istrage i sumnji u piromane!

(Kurir.rs/N.H./Foto: N.H.)

 KOMENTARI

 1. beowolf971 kaže:

  Ovo je ZLOČIN DRŽAVE PROTIV PRIRODE I DRŽAVNIH RESURSA! SRAMOTA!!
  Ko je dao nalog za ovo?
  Ko je ovo odobrio?
  Ko je izvršio?

  Pod hitno da se pronađu krivci i da se u skladu sa zakonom procesuiraju jer ovo je blatantno kršenje zakona o očuvanju životne okoline!

  Da li će nadležne službe reagovati?
  Da li imamo institucije?

  Još jednom, SRAMOTA šta se radi u ovom gradu i ovoj zemlji!!!

 2. Stevan DREN MLINAREC kaže:

  TO JE IZRAVNI ZLOCIN PREMA PRIRODI – FLORI I FAUNI STANISTA ! !! – I POCINIOCI MORAJU BITI OTKRIVENI I NEMINOVNO PRIMJERNO KAZNJENI ! !! – NADLEZNE DRZAVNE INSTITUCIJE MORAJU PRONACI POCINIOCE I IZVESTI IH PRED LICE PRAVDE – I BEZ MILOSTI ODREDITI IM NAJSTROZIJE KAZNE !!! – Stevan DREN MLINAREC * mob. lin. 0038598636363

 3. Margita kaže:

  Ako je neko zapalio treba koji je to učinio doživotno osuditi na robiju

 4. petka kaže:

  Nemamo ni profesionalne cuvare prirode a nemamo ni zakon da se primerno kazne pocinioci. Polako nestaje priroda oko nas.

 5. Pera kaže:

  Kakvi monstrumi smo postali.Sve za pare i samo pare.Brdjani retardirani!

 6. Burduš majka kaže:

  Član 50 zakona zaštite od požara-je IZRIČIT. Član 46 je JOŠ IZRIČITIJI !!!!-Treba li da se dešavaju ovakve stvari !!!! SVI ODREDA osuđuju postupak kada se nešto desi , dok 80% stanovništva POJMA NEMA ništa o gašenju i sprečavanju požara, čak ne znaju ni broj vatrogasno-spasilačke jedinice i da je taj poziv dostupan u bilo koje doba dana ili noći 365 dana u godini.
  Pošto su ovakva staništa na teritorijama dobrovoljnih vatrogasnih društava, ista su dužna po statutu da sprovode edukaciju građanstva i da vrše kontrolu zajedno sa poljočuvarima i šumarima. Pod hitno treba sprovesti edukaciju građanstva o PPZ na državnom nivou, sve odreda treba obučiti za postupak u slučaju požara. dobrovoljaca po društvima imamo na pretek, većina samo putuje i krka o trošku reprezenttivnih troškova dok je samo mali broj onih koji izlaze na požare i još je manji broj onih koji su obučeni za gašenje. sve će ići ovako dok se ne sprovede i obuka i edukacija građanstva ali itekako i članova DVD-a od kojih mnogi pojma nemaju da je u izolujućim aparatima komprimirani vazduh a ne kiseonik kako većina vrlih vatrogasaca ume da kaže. Ma dajte ljudi obuka je na prvom mestu ali i zamena muzejske tehnike kojom društva raspolažu.

 7. I.S. kaže:

  Tuga i jad ! Da neko toliki nečovek može biti… Jezivo ! Ovaj put su stradale životinje i rastinje, šta da su se zatekli ljudi? Da ih je opkolila vatra, bez mogućnosti da se izvuku, pa nastradali bi i oni.
  Bezobzirno i bezumno uništavanje.
  Hitno uvesti naoružanu čuvarsku službu sa ovlaštenjem da piromane, šumokradice i krivolovce lišavaju slobode i zadrže ih do dolaska policije.

 8. […] homokpuszta elnevezésű vadászegyesület értesítette a tűzoltóságot – adta hírül a Grad Subotica […]

 9. su kaže:

  Smrtna kazna svima koji unistavaju prirodu!!!

 10. Istina... kaže:

  Bez brige, uskoro će biti osnovana neka fondacija za zašttu životinja. Prkupljaće potpise za uvođenje doživotnog zatvora za ostatak „monstruma“ koji su još uvek na slobodi. Bićete srećni tek kada se međusobno budete pokrali, porobili, utamničili i pobili.

  „Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete.“ – Ivo Andrić

  Šetajte za slobodu, nezavisnost, demokratiju. Šetajte za srećniju i bolju budućnost.

 11. Matilda kaže:

  Šteta je ogromna i užasna samo mi nije najjasnije zašto je lovcima toliko žao kad bi oni svakako ubili te iste sirote životinje u lovu koji bi takođe trebalo zakonom zabraniti. Čuj hobi ..ubijanje

 12. Bunjevac kaže:

  Matilda,niste u pravu.Lov nije puko „ubijanje“ nego kontrolirani odstrel kao sastavni dio brige o prirodi u što spada i hranjenje i zaštita divljači.Lovci n.pr.imaju važnu ulogu kada je potreban odstrel prekomjerno namnoženih divljih svinja ili vukova.Naprotiv,puko „ubijanje“ je n.pr.trovanje štakora,zaprašivanje komaraca i sl.,protiv čega nadam se da niste.

 13. Zozon kaže:

  @Matilda
  O lovu treba znati mnogo više nego što vi znate. Lov nije samo ubijanje životinja. Da li zaista mislite da lovci idu po ataru i ubijaju sve što se kreće. Prvo lovci svake godine vrše brojanje životinja, potom se prave godišnji planovi izlova i tačno se zna koliko i koje vrste životinja će se izloviti. Pri tome se love samo one jedinke za koje se tačno zna da su „falične“. Ko želi odstreliti trofej mora to debelo da plati, a taj novac se ulaže u zanavljanje stada, čopora ili jata. Na kraju da li znate ko se stara o ishrani životinja zimi. Pa naravno lovci. Ovo je samo deo onoga zbog čega je lovcima žao.

 14. bac Vranje kaže:

  A gde su bili poljari i lovocuvari?? Zar nije njihov posao da se nadgleda atar?? Ili je to samo puko stranacko zaposljavanje,reda radi?

OSTAVITE KOMENTAR