Subotičkoj Hitnoj pomoći potrebna nova zgrada

Nakon niza godina, tokom kojih se suočavala sa nedostatkom kadra, Služba hitne medicinske pomoći u Subotici trenutno ima dovoljno i medicinskog osoblja i vozila, ali još nema ni naznaka kada će dobiti novu zgradu jer i dalje radi u objektu koji je star 100 godina i koji ni po čemu ne odgovara ni potrebama ove službe ni pacijenata.

Nakon što se, tokom nekoliko prethodnih godina, konstantno suočavala sa problemom manjka lekara zbog njihovog odlaska na specijalizaciju ili rad u inostranstvo, a u isto vreme nije imala zakonske mogućnosti da zaposli nove, Služba hitne medicinske pomoći u Subotici sada ima dovoljan broj medicinskog osoblja – 32 tehničara i 23 lekara.

„Odlazak lekara nastavlja se i dalje, bilo mladih lekara koji idu na specijalizacije odnosno usavršavanje, bilo kadra koji odlazi na rad u inostranstvo. Međutim, situacija je takva da nam je omogućeno da na određeno vreme primamo nove kadrove tako da su, za sada, sva mesta popunjena“, kaže dr Mihaela Budimski, portparolka Doma zdravlja u Subotici.

Međutim, rešenje jednog problema izrodilo je drugi: iako sada ima dovoljan broj lekara i tehničara kako bi adekvatno mogli da odgovore na brojne pozive građana, Služba hitne medicinske pomoći i dalje radi u zgradi u ulici Petefi Šandora, koja je izgrađena još pre stotinu godinu, a koja sada ni po čemu ne odgovara ni potrebama ove službe ni pacijenata.

„Medicinski kadar se od tada drastično povećao. Međutim, čekaonica je tako mala da ne može da primi veliki broj pacijenata koji dolaze zbog hitnih intervencija, a isti je slučaj i sa prostorijama za rad lekara pa su male i mogućnosti opservacije bolesnika koji zahtevaju neku višu medicinsku pomoć kao što je, recimo, davanje infuzije ili praćenje njihovog zdravstvenog stanja“, kaže dr Mihaela Budimski, portparolka Doma zdravlja u Subotici.

Iako Služba hitne medinske pomoći sada ima dovoljan broj vozila i 32 vozača, i dalje nema garažu, zbog čega tokom zimskih dana trpi i osoblje i pacijenti. Još veći je problem što, pre svakog izlaska na poziv hitne pomoći, vozila moraju da se okreću u malom unutrašnjem dvorištu kako bi krenula na intervenciju. Uprkos tome, još nema naznaka kada će ova medicinska služba Doma zdravlja, vitalna za spašavanje života pacijenata, umesto zgrade stare ceo vek dobiti novu, koja bi odgovarala i njenim i potrebama pacijenata.

 

RTVKOMENTARI

 1. suboticanka kaže:

  Dobro da su se setili…sramota kako izgleda zgrada hitne pomoći

 2. Salamander kaže:

  Pa opština ima toliko prostora da bi sigurno mogla da nađe brzo rešenje samo da hoće…nedavno su kupili kasarnu, dom JNA pa možete da birate prostor uz minimalna ulaganja…

 3. Atila kaže:

  Ako me sećanje dobro služi čuveni lokalni političar (Džej) koji je donedavno bio na republičkim jaslama i u fotelji u Beogradu.a sada se vratio u svoj ‘dom’ gde ga fotelja izgleda uvek čeka je pre godinu dana na sva zvona najavljivao i obećavao početak gradnje nove zgrade Hitne pomoći na mestu sadašnjeg brda kod Nirvane. A novu fiskult salu u školi Djuro Salaj.. I eto prodje godina i ……. Još uvek brdo stoji netaknuto a deca nemaju salu. A naš političar nam se smeje iz fotelje svoga ‘doma’ … BRUKA I SRAMOTA

 4. Pipuš kaže:

  Krajem devedesetih u ulici Banijskoj (iza zabavišta Šumice) počela je gradnja zgrade za Hitnu pomoć i vatrogasce. Kada je završena, tadašnji subotički spahija Kasza je tamo uselio Našu radost da bi oslobodio zgradu na trgu žrtava fašizma (buduća mađarska gimnazija). Ona zgrada u Banijskoj, namenski građena za hitne službe, bila je prevelika za Našu radost pa je višak kancelarija dat nekim NVO i slično.

 5. croat kaže:

  Pipus secam se te price ali i da je po urbanistickom planu je bilo predvidjeno da na prozivci pored saobrecajne policije budu vatrogasci i hitna pomoc, sto bi kao i imalo smisla da te tri sluzbe budu jedno pored drugog

 6. Pipuš kaže:

  Mogućeje to što kažeš, može biti i da je od početka bila namera da se napravi „kombinacija“. Novine su u ono vreme pisale da su tri lokacije kandidati za zajedničku hitnu službu. Svi su se tada slagali kako je Banijska dobro rešenje, kako su to svetski standardi…Počelo je sa gradnjom pred rat, pa se stalo neko vreme, posle niko nije pitao ništa. Može se videti na desnom krilu zgrade rampa za ulaz vozila, verovatno hitan prijem. To nikad nije korišćeno ni za šta, tako da je višak.

 7. Bunjev kaže:

  Atila-Potpuno ste u pravu, poznati magacioner-doktor Dzej(Ivanisevic) je obecavao hitnu.,fiskulturnu salu za decu… No, preletacevic sa svojom bracom preletacevicima:Balazevic, Josipa, Laban, Gojko i mnogi drugi, pa i Vucinic kad treba. Tuga od lazova, grad je umro, , kad je sarana?

 8. milje kaže:

  Da li je grad vlasnik bivše „prve“ kasarne? Da li grad tj.oni koji predstavljaju ovaj grad i njegove stanovnike,imaju obavezu istima da pomognu? Da li grad ima obavezu da reši probleme službi koje su važne za sve? Pošto bi na sva tri pitanja odgovor trebao biti potvrdan, neka grad obezbedi mesto u bivšoj kasarni za vatrogasce i hitnu pomoć nauštrb nekog tržnog centra. Tamo ima mesta za garaže i za kamione i za kombi vozila, za zaposlene i nalazi se na dobroj lokaciji. Toliko. Hvala na pažnji.

OSTAVITE KOMENTAR