Sudenti iz Kine na praksi u „Severu“

Jedanaestoro studenata sa Univerziteta Džeđang iz Kine avgust provodi u Srbiji, najviše u Subotici gde u ATB„Severu” pohađaju stručnu praksu. Projekat je realizovan u saradnji sa kineskom kompanijom „Wolong” u okviru koje subotički „Sever” posluje. Budući inženjeri elektrotehnike praktična znanja stiču u odeljenjima Operative, Obezbeđenja kvaliteta i Konstrukcije, gde će saznati više o  primeni teorijskih znanja, odnosno steći uvid u način rada i organizaciju poslova u fabrici.

Žou Ji ima 24 godine i stipendista je NR Kine. Nakon posete Beogradu i Novom Sadu, gde je imao lepa iskustva, došao je sa kolegama u naš grad,  gde ih je oduševila srdačnost stanovništva, festivali i specifična arhitektura.

Žou Ji, student iz Kine:

„Veoma smo srećni što smo došli u Suboticu. Posetili smo zanimljiv internacionalni festival kao i veče kineske muzike na Paliću gde smo slušali kinesku flautu. Bilo je to predivno iskustvo. Kada je u pitanju praksa za nas je važno da saznamo više o tome kako su ovde fabrike organizovane. Za članove mog tima koji se spremaju da postanu profesionalci na ovom polju boravak u Subotici je veoma dragocen. Saznaćemo kako stvari funkcionišu i upotpunićemo ono što znamo iz literature i ono što smo naučili u školi.“

Prema rečima direktora ATB „Sever“, Mileta Todorovića, obostrana je želja da saradnja u budućnosti bude proširena, i da se obezbede uslovi za odlazak studenata iz Srbije na stručnu praksu u Kinu.    Džeđang je primorska pokrajina na istoku NR Kine koja broji gotovo 50 miliona stanovnika. Ekonomija je umnogome bazirana na elektromehaničkoj industriji, ali su veoma razvijene tekstilna, hemijska i građevinska industrija i brodogradnja. Univerzitet Džeđang je elitna obrazovna ustanova u Kini i pohađaju je najbolji studenti, oni koji su nosioci državnih stipendija i na koje u budućnosti računaju najbolje kineske kompanije.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Svaka čast Kinezima, to je izuzetno vredan i disciplinovan narod, samo bolje da se ovde ne zadržavaju dugo u cilju obučavanja, jer nemaju oni ama baš ništa DOBRO i PAMETNO od nas da nauče.
  Najbolje je da pogledaju naš lep grad, arhitekturu centra grada i Palić kao turisti, pa kada se zasite, put pod noge, nazad za Kinu, jer će kojim slučajem neki naš loš običaj preuzeti.

 2. Bankar kaže:

  @Avet Pa dosli su u svoju firmu da se obucavaju, nisu u nasu..samo je na nasoj teritoriji.

 3. avet kaže:

  @Bankar
  Moj predhodni komentar je bio pomalo istinit, a pomalo i ironičan.

  „Kada je u pitanju praksa za nas je važno da saznamo više o tome kako su ovde fabrike organizovane.“

  Sa ovom rečenicom je pametnom sve rečeno.
  Budući kineski elektroinženjeri nemaju potrebe da dolaze u Srbiju da bi se stručno usavršavali na polju elektrotehnike, oni to puno bolje mogu kod kuće u Kini.
  Njihov cilj je sasvim drugi, što oni ni ne poriču i govore o tome, doduše ne baš direktno, a sve se tiče organizacije posla.
  Cilj njihovog dolaska je, proučiti psihologiju naših radnika, kako drastično povećati radni učinak, uvesti čeličnu disciplinu, pojačati lojalnost firmi i povećati proizvodnju u što manjoj jedinici vremena.
  Naši radnici, naši direktori su u proseku sa lošim radnim navikama i lošom disciplinom u odnosu na Kineze.
  Ovo jeste kineska firma na našoj teritoriji, ali sa GLAVNIM rukovodsvom u nekoj kineskoj centrali gde su zahtevi da se ovdašnji radnici prevaspitaju, tako, da, ako treba, da rade i 18 sati dnevno.
  Ne kažem ja sad da se traži da se radi besplatno, već ako ima puno posla, onda nema stajanja i osmočasovnog radnog vremena.
  Ako treba u tri ujutro, da se radnici pojave u tri na posao.
  Kod njih u Kini je to normalna pojava i kineski rukovodioci bi voleli da isti pristup prema radu bude i u evropskim pogonima.
  Teško to ide, ali napreduju.
  Samo da vidite kako rade radnici u Mađarskoj u Huaweju i nekim drugim kineskim firmama, sve se puši.
  Tamo su Kinezi već malo duže vremena i dobro im napreduje prevaspitavanje evropskih radnika.
  Kinezi su se raspršili u čitavom svetu, svugde ih ima, u svakoj državi.
  Pametno rade, razmišljaju glavom, sve snimaju, gledaju, uče.
  Oni su jedna od najstarijih civilizacija sveta koji su se milenijumima održali i ostali čvrsti i stabilni, bez obzira na mnoge ratove, mnoge negativne pojave i vihore u svetu tokom puno vekova, zahvaljujući čvrtoj disciplini, specifičnom azijskom mentalitetu i ko zna čemu još.

OSTAVITE KOMENTAR